Puslapiai

2011 m. balandžio 20 d., trečiadienis

Ruginė duona

Na va ir manoji gražuolė puikuolė:). Šį kart esu patenkinta jos išvaizda:) pasistengiau ir trečias duonelės kepimo kartas nemelavo:) Būtent pagal šį receptuką kepiau jau antrą kart, tikrai skani naminė duona, verta bent kartelį išbandyti. Jos receptą gavau kartu su atpiltu raugu iš tos pačios geros draugės, o ji sakė gavo iš savo geros draugės:D, taigi gaila, bet konkretaus receptuko šaltinio nurodyti negaliu.


Tešlai reikia:
~400 g ruginių miltų (jeigu norima, kad duona būtų juodesnė, ruginių miltų galima dėti daugiau, tada atitinkamai kvietinių mažiau)
~550 g kvietinių miltų (miltų kiekis gali būti reguliuojamas, svarbu žinoti kad tešla turi gautis pakankamai lipni prie rankų, bet formuojama)
0,5 stk. cukraus

raugo startelio (aš pilu visą kiek turiu atsipylus, t.y. maždaug ~ 100 -150 ml)
nedidelė saujelė druskos
saujelė kmynų
1 v.š. cukraus
~ 3 v.š. kvietinių  miltų
850 ml verdančio vandens


Pirmiausiai tai reikia atsiskaičiuoti, kada gaunasi kepimo laikas, kad netektų keltis naktį ir kepti duoną :D
Į dubenį suberti druską, kmynus (jeigu norima, vietoj kmynų galima dėti pakepintas saulėgrąžas, moliųgų sėklas ar pan.), cukrų, 3 v.š. miltų. Viską užpilti verdančiu vandeniu, pamaišyti ir padėti, kad atauštų. Tada į atvėsusį mišinį supilti raugo startelį, dar šiek tiek pamaišyti, uždengti rankšluostėliu ir palikti 2 paroms rūgti (kambario temperatūroje).
Toliau į masę dėti 0,5 stiklinės cukraus, išmaišyti ir atidėti raugo kitam kartui.
Toliau palaipsniui dėti miltus (aš dedu šiek tiek vienų miltų, šiek tiek kitų, ir vėl taip, vis išmaišant, kol gaunasi prie rankų limpanti ,bet formuojama tešla). Ir minkyti apie 10 minučių. Baigus minkyti tešlą vėl uždengti rankšluostėliu ir palikti 6-8 val. pakilti.
Tešlai pakilus šiek tiek paminkyti, sukrėsti ant kepimo skardos ir šlapiomis rankomis formuoti kepalą.
Orkaitės įkaitinti nereikia, tik įjungus šauti paruoštą kepti kepaliuką (recepte dar nurodyta, kad geriausia kepti įjungus ventiliatorių, bet kadangi pas mane orkaitė senučiukė ir ventiliatoriaus nėra, negaliu apie tai nieo pasakyti). Nustatyti 200 C temperatūrą ir kepti 40 minučių, vėliau temperatūrą sumažinti iki 150 C ir kepti 1 h 10 min. (kai reikėjo sumažinti temperatūrą šį kartą aš sumažinau iki 180 C ir kepiau apie 45-50 min.).

P. s. koks džiaugsmas šeimyną lepinti šviežia namine duona:)

Skanaus:)

14 komentarų:

  1. Reda,
    turiu klausimėlį, ar bandėte kepti tik iš ruginių miltų?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne Anonimiške, nebandžiau, bet būtų visai įdomu išbandyti:) mano duonos kepimo patirtis dar nelabai didelė:) todėl dar neturiu įvairių variantų:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Klausiau dėl to, kad kelis kartus bandžiau, bet nepavyko :( Duona būdavo "šlapia" ir neiškilusi. Galvojau, gal sužinosiu priežastį.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O taip, naminė duona yra pati pačiausia :)aš vis neprisiruošiu iškepti tokią - pusiau su kvietiniai smiltais, nes man 100 proc. ruginė labai skani, tai nerandu priežasčių kepti kitokią :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiške, bandysiu tą juodą duonelę išsikepti pagal šį receptuką ir būtinai aprašysiu kas kaip ir kodėl:), nes šis duonelės receptas koreaguotas, kvietinių ir ruginių miltų dėjau pagal save, nors recepte aprašyta tik su ruginiais miltais.
    Bandysim ieškoti priežasčių;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vilma, tikraai:) su namine nėra ko lyginti:) labai džiaugiuosi, kad atsirado meilė duonos kepimui, nors minkyti ją rankomis tai sakyčiau žygdarbis, bet niekis, kai matai laimingus žandukus:D
    Bandysiu ir aš tą 100% ruginę:) ir Tau linkiu bent kartelį išsikepti pusiau kvietinę:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Niu kaip zaviuos as tavim, tai negaliu... sirdis 'lipa' lauk is dziaugsmo, kad mano mamukas net namine duonele kepa...:))) jau net uzuodziu kepamos duonos kvapa ir seile tyyyysta... :P SAUNUOLE :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oi Coliuk :), niu kaip pradžiuginai savo komentaru, AČIŪ už toookius šiltus žodžius, Tu kaip visada, MMMMA kaip mano mazgė sako bučiuodama :D Ir smagu Tave čia sutikti, tikiuos, kad greitu laiku duonelės kvapą teks užuosti mano kuklioje virtuvėlėje:) laukiu laukiu laukiu:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Turiu kvietinio raugo nes kepu duonelę pagal tokį patį receptą tik iš vienų kvietinių miltų. Kažin ar mano kvietinis raugas iškeltų tokią ruginę duonelę?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiandien kepiau su šviesios duonelės raugu pusiau ruginę, visai kitas skonis kaip plikytos šviesios ir rauginti reikėjo ilgiau negu paprastai ne 3 val,- o tikriausiai kokias 6-8 val kaip čia rekomenduoja, nepakilo tiek kiek šviesi spėja pakilti.Šviesią iškepu kokybiškai ir labai skani.

      Panaikinti
  10. Jeigu turite kvietinį raugą, tai puiku, nes aš visad duoną kepu iš kvietinio raugo, ta prasme, kad kai viso pradžioje raugą kartą pamaitinu (aprašyta pačioje pradžioje) ir padedu dviems paroms rūgti, tai ten ir dedu tik kvietinius miltus (3 šaukštus), ruginių nededu. O po to kaip noriu taip ir darau, esu dariusi ir vien tik ruginę duonelę ar pusiau ruginę pusiau kvietinę, ar kokios tik noriu galima, pvz. du trečdalius kvietinių vienas ruginių, ar atvirkščiai, na vienu žodžiu fantazuoju kaip noriu vien tik iš kvietinio raugo.
    Taigi atsakymas - taip:), viskas turi pavykti ir Jums:) Sėkmės:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Dabar išmokau vienu šūviu nušauti du zuikius, iš to paties raugo kepu ir baltą ir juodą, nes man patinka ir juoda ir balta duona, o vyras su dukra valgo tik baltą, tai juodą duonelę dedu į šaltą orkaitę, po to kai įkaista dedu baltą ir abi iškepa kartu, tik baltos kepu du kapliukus, o juodos vieną, ir dar į juodą dedu salyklo ir kalendros, reziume - duonelė - pasaka.
    Ačiū ,Reda!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Na va šaunuolė!!! džiaugiuosi begalo, kad kepate savą naminę duonelę, labai malonu skaityti:) Esu laiminga, kad Jums taip šauniai pavyko:) aš irgi dar mokausi, mokausi ir galo nesimato :D, ir žinokit kaskart atrodo vis geriau gaunasi, o tai veda į priekį ir atsiranda dar didėlesnis noras šia tema gilinti žinias ir kepti naminę duoną, norisi džiuginti artimuosius, o tuo pačiu pateikti naujų skanių receptų idėjų Jums:)
    Salyklas, žinoma, labai gerai, tik va neprisiruošiu jo nusipirkti ir aš, o jis duotų duonelei tamsią spalvą ir geresnį aromatą, bet kuriuo atveju labai reikalingas dalykas, todėl super gerai, kad jį naudojate:)
    Sėkmės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. galima ir namie pasidaryti ruginio raugo reikia imti 200g ruginiu miltu ir 200 ml silto vandens viska sumaisyti uzdengti ir laikyti sitai 3 paras kol isrugsta

    AtsakytiPanaikinti