Puslapiai

2011 m. balandžio 19 d., antradienis

''Beždžionių'' duona-pyragas

Tai nerealus receptukas, įdomus tiek gaminimo eiga, tiek - valgymo:). Cinamono mėgėjams idealus desertas. 
Vienu žodžiu - SKANUMYNAS, NE DUONA:)


Tešlai reikia:
250 ml šilto pieno
85 ml šilto vandens
2 v.š. ištirpinto sviesto
65 g cukraus
1 pakuotė (7 g) sausų mielių arba 21 g šviežių
515 g miltų

Tešlos gabaliukų apvoliojimui reikia:
~1/2 puodelio tirpinto sviesto
 ~1,2 puodelio rudojo cukraus
3 a.š. cinamono

Glazūrai reikia (glazūros galima ir nedėti) :
1 puodelis cukraus pudros
2 v.š. pieno


Į dubenį supilti pašildytą pieną, vandenį, tirpintą sviestą, cukrų ir sausas mieles (jei dedat šviežias, viską pašildyti ant orkaitės, kol ištirps sviestas. Atvėsinti). Kitame dubenyje suberti persijotus miltus ir druską. Į miltus dalimis supilti skystą mišinį, užminkyti tešlą (tešla turi gautis beveik nelimpanti prie rankų), dar paminkyti šiek tiek ant miltais pabarstyto paviršiaus, suformuoti kamuoliuką, dėti atgal į dubenį ir uždengti rankšluostėliu. Kildinti kol tešla padvigubės (su sausomis mielėmis man kyla ilgiau ~1,5-2 val., su šviežiomis - trumpiau ~1 val.).
Iškilusią tešlą išimti iš dubenio ant miltais pabarstyto stalo ir rankomis suformuoti tokį platoką paplotį (visos gaminimo eigos video galima pamatyti čia). Supjaustyti jį nedideliais kvadratėliais.
Pasidėti šalia dubenėlį su tirpintu sviestu, o kitame dubenėlyje sumaišyti rudajį cukrų su cinamonu. Imti po vieną tešlos gabalėlį, merkti į sviestą ir apvolioti cukraus/ cinamono mišinyje (jei norima saldžiau, cukraus/ cinamono mišiniu apvolioti 'riebiau', jei mėgstate nepersaldžiai, cukraus/ cinamono mišinio kiekį reguliuoti apvoliojant. Aš cukrumi padengiau taip nemenkai, negailėdama, tai gavosi gal net per saldžiai, bet vistiek labai skaniai). Dėti į formą (naudojau atsegamą kekso formą, jums patariu rinktis neatsegamą, nes kepant sviestas lydosi ir pradeda bėgti riebalai, kurie pradeda degti, o orkaitė dūmyti :D, taip taip man nepasisekė, bet duona nenukentėjo, užtai turėjau progą kruopščiai išvalyti orkaitę:)). Taip apvolioti ir sudėti visus tešlos gabaliukus. Uždengti ir palikti kilti vėl ~30-60 min.
Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros ir šauti paruoštą pyragą. Kepti apie 30 min.
Iškepus atvėsinti. Sumaišyti glazūros ingridientus ir apšlakstyti pyragą (kadangi pas mus buvo ir taip saldu, glazūros nedėjau).

&&&&&

Skanaus:)

13 komentarų:

  1. Tikrai taip, šitas pyragiukas labia net skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Esi gaminusi Vilma?:) einu pas Tave ieškoti:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aha, seniai jau... bet dar prisimenu, kad labai skanus :) http://shirshiulizdas.blogspot.com/2010/05/vengriskas-pyragas-monkey-bread.html

    AtsakytiPanaikinti
  4. Radau, mačiau, šiek tiek skiriasi kiekiai, nors miltų kiekis lyg ir panašus, bet skysčio lyg pas Tave mažiau, pas mane daugiau, bet iš esmės juk produktai tie patys:)liuks, faina, kad bandžiusi, aš irgi tik radusi šį receptuką iškart išsisaugojau, ir tikrai nenusivyliau:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. ooo :) seniai jau noriu išbandyti monkey-bread receptą. kada nors, kada nors :) būtinai!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai įdomus pyragiuks, reiks kada išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Rennie, jei mėgstate cinamonines bandeles, tai šis pyragiukas tikrai patiks:), nes jis dar ir skanesnis:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oh my god, kaip skaniai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  9. O man kilo tokia mintis;kazin kas gautusi,jei as i tu rutuliuku vidu ideciau astrios desrytes,pelesinio ar paprasto surio,marinuotu grybu ar rukytos lasisos?Bandysiu,gal iseis superinis netiketas uzkandinis pyragiukas

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mano mama kepe pagal syta recepta tai buvo labai labai labai skanus.Patarciau pasidaryt.

    AtsakytiPanaikinti