Puslapiai

2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

SULTINGI MĖSAINIAI SU VIŠTIENA & 'Laisvalaikio Virtuvėje' fotografavimo užkulisiai

...po pirmo kąsnio - ištikima meilė... mmm... ypač patiko, kad sultinga! o skonis puikus, kad aiškiau būtų paminėsiu vyro žodžius - ''valgau  jau trečią kart iš eilės ir tikrai norėčiau valgyti ketvirtą!!!''  - va čia tai įvertinimas!


Nors bandelių receptas tinklaraštyje jau yra, tiesiog dėl patogumo viską rasti vienoje vietoje, parašau dar kart. Pasirinkau puikų ir ne kartą išbandytą saldžių bandelių receptą, tiesiog pamažinus cukraus kiekį.

Bandelėms reikia:
~430 g miltų 
1 puodelio pieno
75 g sviesto
1 kiaušinio
25 g šviežių mielių (arba 8-9 g sausų)
20 g cukraus
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio + šlakelio pieno bandelių aptepimui

saujelės sezamo sėklų


Į didesnį dubenį suberti miltus, padaryti duobutę, sudėti mieles ir įpilti truputį šilto pieno, palikti kelioms minutėms.
Likusį pieną su sviestu pašildyti, kol sviestas ištirps, pravėsinti ir supilti į dubenį su miltais ir mielėmis. Taip pat suberti cukrų, druską ir įmušti kiaušinį. Užminkyti tešlą. Minkyti gana ilgai, kol tešla taps beveik nelimpanti prie rankų (10-15 min.), nors truputį ji bus lipni (jei atrodo, kad tešla nevaldoma, pridėkite dar šiek tiek miltų). Suformuoti kamuoliuką, įdėti atgal į dubenį, uždengti švariu rankšluostėliu ar maistine plėvele ir palikti šiltai pakilti, apie 1 h - 1 h 30 min. (pakilti turi dvigubai).
Kai tešla pakils, lengvai perminkyti, padalinti ją į 15 lygių dalių (aš tai dariau svarstyklių pagalba) ir suformuoti apvalias gražias bandeles, paliekant nemažus tarpus sudėti jas ant skardos išklotos kepimo popieriumi, pridengti ir leisti dar kartą pakilti ~ 30-60 min.
Pakilusias bandeles aptepti kiaušinio / pieno plakiniu, pabarstyti sezamo sėklomis ir šauti į orkaitę įkaitintą iki 210-220 C temperatūros, kepti ~10 min. 


Vištienos paplotėliams pasirinkau irgi jau bandytą receptą, tik kitame pavidale, tai Kijevo kotletų - kitaip mėsos masės receptas. Mėsytė gaunasi sultinga, nesausa, todėl mėsainiams puikiai tinko.

Mėsos paplotėliams reikia:
~700 vištos krūtinėlės (jau be kaulo)
250 g Ricotta sūrio (tinka ir paprasta varškė)
1 kiaušinio
~1 a.š. druskos (arba pagal skonį)
maltų pipirų pagal skonį
~2/3 a.š. vištienos prieskonių (arba savo mėgstamų prieskonių)

Miltų, maltų džiūvėsėlių ir 1 kiaušinio mėsos paplotėlių apvoliojimui

Aliejaus kepimui

Vištos krūtinėlę sumalti, sudėti į dubenį, ten pat sukrėsti ir Ricottą, mušti kiaušinį, suberti visus prieskonius ir gerai išminkyti iki vienalytės masės (pastebėjimas. vištienos krūtinėlės užtektų ir mažiau, jei imsite mažiau, atitinkamai mažinti ir Ricottos (arba varškės)). 
Paruoštą vištienos masę padalinti į 15 lygių dalių (dalinti į tiek dalių, kiek turite bandelių). Drėgnomis rankomis imti mėsos masės, formuoti norimo dydžio paplotėlius. 
Apvoliojimui viename dubenėlyje išplakti kiaušį su ~40-50 ml šalto vandens, kitame berti kelis šauktus maltų džiūvėsėlių, dar kitame - šaukštą miltų. Suformuotus kotletukus po vieną apvolioti pirmiausia miltuose, tada kiaušinių plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose.
Keptuvėje pilti aliejų (pilti tiek, kad sudėjus paplotėlius apsemtų iki pusės) ir gerai įkaitinti. Kaitrą sumažinti iki minimalios ir dėti kelis paplotėlius. Apkepti iš abiejų pusių iki gražiai apskrus ir paruduos. Išimtus iš aliejaus sudėti ant popierinių servetėlių ar popierinio virtuvinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius. 


Taip pat reikia:
salotų lapų
ridikėlių, agurkų, pomidorų, svogūno - Jūsų fantazijos reikalas, aš naudojau agurką ir ridikėlius
Tar Tar padažo (tai majonezinis Totoriškas padažas) arba česnakinio majonezinio padažo (šių padažų būna pirkti didesniuose prekybos centruose prie visų majonezų)
sūrio (bet nebūtinai, aš nenaudojau)

Perpjovus bandelę pusiau ant apatinės dalies užtepti padažo, dėti salotos lapą, šiltą mėsos paplotėlį, ploną riekelę sūrio (jei naudosite), norimų daržovių, dar šiek tiek padažo (jei norisi) ir galiausiai bandelės viršutinę dalį. MĖGAUKITĖS!!!


**********

Kadangi dažnai sulaukiu iš Jūsų komentarų apie mano fotografijų sėkmę (AČIŪ JUMS), noriu papasakoti Jums kaip viskas vyksta, kitaip sakant 'Laisvalaikio Virtuvėje' fotografavimo užkulisiai.
Viskas vyksta daugiau nei paprastai. Pamatę profesionalai ar žmonės gerai išmanantys fotografiją, turbūt nusišypsotų, bet kolkas jokios spec. įrangos neturiu, profesionaliai fotografija neužsiiminėju (o ir nemoku to daryti), todėl kolkas gautas rezultatas mane tenkina... nors žinau, kad nebus taip visada, nes jau dabar 'pagaunu save' svajojant apie fotografijos kursus...
Taigi...
Fotografuoju tiesiog priešais langą ant kušetės pasistačiusi kėdę, ant jos padėjus maistą ar sudėliojus kokią ekspoziciją iš jo. Priešais langą pastačius veidrodį. VISKAS! Daugiau jokių paslapčių nėra, išskyrus tai, kad jei reikia photoshop'o pagalba 'uždedu' lengvą kontrastą.

Tikiuosi buvo įdomu ;)

27 komentarai:

  1. Esu priešininkė hamburgerių...bet šie tokie skanučiai...mielai sukramtyčiau kokį vieną kitą...tačiau suprantu ir fotosesija jiems padėjo tokiais įspūdingais tapti?:))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) ODETA, žinokit, o aš nelabai suprantu kodėl Jums jie tokie priešiški..? Juk šitie tai naminiai, nieko blogo juose nėra... o sumuštinius valgote, ar ir jų nemėgstat? ;)
      Ir AČIŪ JUMS, esat šiltas malonus žmogus :*

      Panaikinti
  2. Vau koks puikus ir skanus įrašas ♥ Nuotraukos pribloškiančios ♥
    Puikiai aprašei, kaip fotografuoji...pas mane dažniausiai fotosesija vyksta vos ne atsigulus ant grindų :DD

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O ačiū mieloji :* kaip įdomu :D norėčiau pamatyti Tavo maisto fotografavimą :DD

      Panaikinti
  3. Kokie gražuoliukai! Nuotraukos puikios, keliančios apetitą (nors aš nesu tokio maisto gerbėja).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū VILMA, malonu ;) Jūs turbūt maišot manuosius su pirktiniais greito maisto restoranuose kaloringais hamburgeriais, kuriuose neaiškios sudėties mėsa, sūris ir padažas, o šių mėsytė iš sveikiausios vištienos dalies - krūtinėlės, nesveika čia yra turbūt tik viena - majonezinis padažas, na ir bandelėje nėra didelės maistinės vertės, visa kita daržovės, tai kame juose blogis, nepykit bet nesuprantu :)

      P.s. gink Dieve nepagalvokit, kad susinervijau :D tiesiog man smalsu ;)

      Panaikinti
    2. Reda, komplimentą norėjau pasakyt savo komentaru - aš mėsainių nevalgau, nes man kažkaip nėra labai skanu, bet taviškiai atrodo taip, kad tikriausiai neatsilaikyčiau neparagavus. Gal nevykusiai aną komentarą parašiau :(.

      Panaikinti
    3. VILMUT, žinokit viskas gerai :) aš supratau, kad pagyrėt :) aš tik pasamprotavau, kodėl galima nemėgti tokio gėrio :D man nesuvokiama tiesiog.. na bet jei nemėgstat tai normalu, dėl skonio nesiginčijama, tiesa? ;)
      Ir ačiū Jums dar kart :)

      Panaikinti
  4. Džiaugiuos, kad maniškis neskaito blog'ų - kitaip rytoj jau turėčiau kepti ;D tikrai atrodo fantastiškai skaniai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. INDRUT, palepink kada saviškį, liks dėkingas garantuoju :D
      AČIŪ! :*

      Panaikinti
  5. Ir taip jau išlepęs, nėr čia ko :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nu kaip galima nemėgti naminių hamburgerių, maniškis tai alpsta nuo naminių kotletukų bandelėje su skaniu padažu :))daržovės jam nebūtinos, bet aš sakau, kad reikia, kitaip nebus hamburgeris :) kopijuoju receptą ir būtinai išbandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O taip MAISTO DILETANTE :), pritariu! Ir skanaus, manau tikrai nenusivilsit ;)

      Panaikinti
  7. Iskepiau siandiena situos vistienos paplotelius. Jie nuostabus!!! Labai sultingi. Butinai kepsiu ir dar ne karta. Aciu,Reduk,uz recepta:-*

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ooo Linute, kaip faina! labai džiaugiuos, žinok man šitie mėsainiai skanumynų skanumynas :)

      Panaikinti
  8. Super receptukas, ir labai skanios bandeles gavosi :) Tai puse bandeliu vaikuciu jau buvo iveikta dar pries padarant hamburgerius :)
    Dekui

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikiii :) labai gera tai žinoti, o ypač dėl vaikučių :*

      Panaikinti
  9. Tobula. Taip skaniai su šeima pavalgėm,mmmmm.... !!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip džiaugiuos! Man ir mano šeimai jie irgi kažkas tokio, labai mėgstam :)

      Panaikinti
    2. Sveiki,žadu gaminti šį skanėstą šiandien gal galit parašyti kie yra tas puodelis pieno?
      Puodelis puodeliui nelygu :)ačiū

      Panaikinti
  10. Sveiki,gavosi superiniai!!!
    Vaikai pasakė kad dabar turėsiu gaminti dažniau.
    Ačiū už nuostabų ir sveikesnį hamburgerių receptėlį.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Mums laaaabai patiko ir bandelė ir mėsytė!Super!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Man skystokas faršas gavos, gal patarsit kaip pataisyt, su miltaisbijau sugadint...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika Monika, o naudojote krūtinėlę kaip parašyta recepte?ar tiesog vištienos faršą? Nes šiek tiek keista, kad gavosi skystokas faršas, kadangi nėra daug skystų ingredientų, tik kiaušinis.. Na bet aš galbūt dėčiau džiūvėsėlių ar batono trupinų... net nežinau ką daugiau ir patarti, galbūt internete paieškokite daugiau informacijos ;)
      Sėkmės kitą kart :)

      Panaikinti