2012 m. sausio 26 d., ketvirtadienis

ŠVEDIŠKOS BANDELĖS - SEMLA

Šiandien, kviečiu Jus nustebinti artimuosius puikaus skonio nuostabiomis bandelėmis - Semla..
Semla bandelės tradiciškai valgomos ir gaminamos per Užgavėnes (Švedijoje ši diena vadinama - Fettisdagen ('' Riebusis antradienis'')) su stikline pašildyto pieno ar be jo. Jų istorija labai sena, šaltinyje radau, kad jų kepimo pradžia buvo net ~1250 m. Bet tuomet ji buvo tiesiog paprasta kvietinė bandelė, valgoma per pasninką, bet vėliau liaudis ėmė jas skaninti marcipanų ir plaktos grietinėlės įdarais, beje grietinėlė buvo nesaldinama.
Na bet aš pasirinkau jau patobulintą variantą ir maniškės jau gerokai pasaldintos, tiek pačios bandelės, tiek plakta grietinėlė...
Beje kitur jos dažnai gaminamos su aviečių įdaru (vietoj marcipano).

Na, bet jei tingisi ar nesinori gaminti įdaro, Vistiek siūlau išsikepti šias bandeles, nes jos ir vienos mums pasirodė nerealiai skanios... tiesą sakant jos taip patiko, kad galvoju jomis ir dažniau pradžiuginti namiškius. 


Tešlai reikia:
~430-500 g miltų
1 puodelio pieno
75 g sviesto
25 g šviežių mielių (arba 8-9 g sausų)
4 v.š. cukraus
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio
1 a.š. malto kardamono (nenaudojau)


1 kiaušinio + šlakelio pieno bandelių aptepimui

Įdarui reikia:
~200 g marcipano masės (arba aviečių uogienės)
~500 g grietinėlės (35%) (aš naudojau 420 g, nes kelias bandeles suvalgėm be įdaro tik iškepusias)
cukraus pudros
puse pakelio grietinėlės standiklio


Į didesnį dubenį suberti miltus, padaryti duobutę, sudėti mieles ir įpilti truputį šilto pieno, palikti kelioms minutėms.
Likusį pieną su sviestu pašildyti, kol sviestas ištirps, pravėsinti ir supilti į dubenį su miltais ir mielėmis. Taip pat suberti cukrų, druską, kardamoną (jei naudojate) ir įmušti kiaušinį. Užminkyti tešlą. Minkyti gana ilgai, kol tešla taps beveik nelimpanti prie rankų (10-15 min.), nors truputį ji bus lipni (jei atrodo, kad tešla nevaldoma, pridėkite dar šiek tiek miltų). Suformuoti kamuoliuką, įdėti atgal į dubenį, uždengti švariu rankšluostėliu ar maistine plėvele ir palikti šiltai pakilti, apie 1 h - 1 h 30 min. (pakilti turi dvigubai).
Kai tešla pakils, lengvai perminkyti, padalinti ją į 15 lygių dalių (aš tai dariau svarstyklių pagalba) ir suformuoti apvalias gražias bandeles, paliekant nemažus tarpus sudėti jas ant skardos išklotos kepimo popieriumi, pridengti ir leisti dar kartą pakilti ~ 30-40 min.
Pakilusias bandeles aptepti kiaušinio / pieno plakiniu ir šauti į orkaitę įkaitintą iki 210-220 C temperatūros, kepti 10 min.
Iškepusias bandeles atvėsinti, tada perpjauti perpus išilgai, su šakute šiek tiek išskobti bandelių apatinę dalį.
Išskobtus trupinius suberti į dubenį, sudėti marcipaną ir užpilti 2-3 v.š. grietinėlės, viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Sutepti ją į bandelių išskobtas vietas.
Likusią atšaldytą grietinėlę išplakti, į plakimo pabaigą pagal skonį suberti cukraus pudrą ir grietinėlės standiklį. Krėsti į konditerinį maišelį su antgaliu ir gražiai negailint užpurkšti ant kiekvienos bandelės apatinės dalies, atsargiai vos vos spaudžiant uždėti bandelių viršutines dalis, užbarstyti cukraus pudra. SKANAUS!!!

40 komentarų:

  1. Man jos primena tokias vienas, kurias valgydavau vaikystėje ir pirkdavau Šiaulių duonos kepykloje - purios, minkštos su varškės kremu... Aišku vėliau kremas pavirto labiau sviestiniu, tešla suprastėjo... Matyt teks kada prisiruošti ir gaminti namie :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. INDRUT, žinok ir mano vyriškis tą patį pasakė paragavęs - "mmmmmm....kaip seniai valgiau toookias bulkutes" :DD jos tikrai gėris, rekomenduoju ;)

      Panaikinti
  2. Atrodo belenkaip gražiai ir skaniai :)
    Klausimėlis - o kam reikalingas standiklis, jei naudojama riebi grietinėlė? Aš jo niekada nenaudojus... Mano supratimas apie jo paskirtį toks, kad naudojamas su liesa grietinėle, kuri nesusiplaka standžiai... tai vat ir įdomu. Ar bandelėse grietinėlė ilgainiui pasileidžia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man naujiena, kad liesa grietinėlė apskritai išsiplaka? O grietinėlės standiklis riebiai nebūtinas, bet aš visad apsidraudžiu šiek tiek įberdama jos, kadangi ji tada tokia tvirtesnė pasidaro, gražiau "stovi" :D

      Ačiū ;)

      Panaikinti
  3. Teko kaip tik savaitgali pasmaguriauti tokiomis bandelemis. Labai skanu .Su marcipanu viduje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mus irgi jos buvo kepama ir valgoma praeitą savaitgalį :) man irgi nostalgija joms :)

      Panaikinti
  4. gražios nuotraukikės

    AtsakytiPanaikinti
  5. tikrai tikrai bus iskeptos!! tikrai tikrai!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip džiugu AUŠRYTE, laukiu nesulaukiu :)

      Panaikinti
  6. Nuostabu! FantastiŠka! Kaip norėčiau taip išmokti kepti bandeles!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ODETA, juk čia tikrai nieko sudėtingo, reikia tik noro :) Ir ačiū labai už gera žodį :*

      Panaikinti
  7. Labai viliojančiai atrodo! Dabar tavo bandelės ir mano karštas šokoladas būtų puikus duetas mano nuodėmingai vakarienei:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. OOO taip RENNIE :) tikrai kad nuodėminga būtų, Dievų maistas :)

      Panaikinti
  8. Na čia tiesiai peilis į paširdžius tokie vaizdai :)
    Ačiū, kad priminei man semlas. Reiks švediškąją šeimos pusę nudžiuginti ir šiemet naminėmis semlomis.

    AtsakytiPanaikinti
  9. man semla vienos iš skaniausių švediškų bandučių. tas grietinėlės ir marcipano derinys mmmmm. tiesa, niekada neteko ragauti su avietėmis.
    ir kaip aš niekada neprisiruošiu jų išsikepti... jau lygiai 13 metų kaip žadu. gėda man.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Linkiu greičiau prisiruošti EGIDIJA, nes nu niaaam :) jau dabar vėl jų noooriu :D labai skanios!
      o su avietėmis irgi nebandžiau, bet šaltinyje rašė, kad kitur marcipano įdarą keičia aviečių uogiene/ džemu..kitą kart, turbūt, ir bandysiu su avietėmis.. :)

      Panaikinti
  10. Reda, kai tik kyšteliu nosį į Tavo tinklaraštį, visada lieku maloniai pritrenkta.
    Tiek nuotraukomis, tiek receptais.
    Pavojingai čia Tu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. KRISTUT, moki Tu moki pradžiuginti, ačiū Tau! :) gera skaityti!

      Panaikinti
  11. ar negalima vietoj marcipanines mases naudoti mascarponę

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naudokit tada tiesiog uogienę :) o šiaip fantazijai ribų nėra ;)

      Panaikinti
  12. Super skanios:) Ačiū už receptuką, šeima suvalgo nespejus net bandelėms atvėsti :))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Bandelės taip kvapą užgniaužė, kad nebežinau ką ir parašyti. :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. VILMA, žodžių ir nereikia, ačiū! :)

      Panaikinti
  14. Reda, išbandžiau bandeles :). Dieviškai švelnios, pusė dingo be grietinėlės tuojau pat. Labai ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ooo kaip gera žinot, džiaugiuos begalo :) aš irgi jas kepu vis (vienas be kremo), kokiems savaitgaliniams pusryčiams :)

      Panaikinti
  15. išbandžiau ir aš jas šiandien,tad mano mažas pastebėjimas :) miltų kiekis nurodytas yra tikrai per mažas, iš nurodyto kiekio man gavosi ne minkoma masė, o tokia tešla kaip blynams kepti :) tad teko nemažai dadėti, ir pavargti minkant, minkiau apie pusvalandi kol gavau to ko manymu reikia bandutėms - nelimpančią prie rankų, elastingą masę :) ir finale, jos gavosi labai skanios, pusę dariau su įdaru ir grietinėle kitas palikau be nieko, irgi labai skanu :) ačiū už nuostabius receptus!!! Jūsų nuotraukos tobulos, rytoj bandysiu sūrio lazdeles :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau Jūsų puodelis turbūt perdidelis, nes receptūroje nurodytas tinkamas miltų ir skysčio ( šiuo atveju pieno) santykis.Jeigu puodelis apie 180-200 ml+~430 g. miltų, tai tešla gausis minkoma. Žinoma šiek tiek priklauso ir nuo miltų savybių.
      Maisto technologė.

      Panaikinti
  16. Atrodo skaniai, bet tokiai "seimininkei" kap as tai misija neimanoma :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, noriu Jus padrąsinti :)- daugiau pasitikėjimo savimi! nustebsite ką geri norai ir truputis pastangų gali kartu nuveikti :) Drąsiau!!! Jos to vertos ;)
      Sėkmės!!!

      Panaikinti
  17. Na, miltų tai tikrai mažoka, tačiau labai skanios bandelės. Bandžiau su aviečių uogiene - labai tiko. Tik manau, kad čia geriau tiktų puresnės bandelės. Su plakta grietinėle man šios pasirodė kiek per sunkios.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki :) manau, kad čia daugiau skonio reikalas, vieniems su grietinele, kitiems su uogiene, svarbiausia pasiektas tikslas, bandelės pavyko ir jomis esat patenkiti :)
      O miltus šiek tiek pataisiau, kad kitiems būtų bent kiek aiškiau :)
      Ačiū už pastebėjimus :)

      Panaikinti
  18. Sveiki, o kokio tipo miltus naudojot šioms bandelėms? labai skaniai atrodo...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, naudojau Malsenos aukščiausios rūšies miltus, tipas lyg 550C,
      Bandykit, nes šios bandelės iki šiol mano šeimai pačios skaniausios, tiesiog burnoje tirpstančios :)
      Sėkmės!

      Panaikinti
  19. Sveiki. Kur gauti marcipano masės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, būtent mano parsivešta iš Švedijos, o Jūs galite rasti čia - http://www.delona.lt/304,marcipanine-(persipanine)-mase-kepimui-ir-idarams-macaroon-200g.html

      Sėkmės :)

      Panaikinti