2011 m. liepos 31 d., sekmadienis

Morkų tortas

Morkų tortas - skamba išties neįprastai tiems, kas morkas įsivaizduoja tik nesaldžiuose patiekaluose, sriubose, mėsos troškiniuose ar salotose...o man morkos iš vaikystės prisiminimų - skanumynas NR.1!!! Visa vaikystė - paauglystė praleista kaime, nedažnai gaudavome parduotuvėje pirktų saldainių ar dar kokių saldėsių, o ledai išvis retas svečias namuose, kadangi kaimo parduotuvėlėje nebūdavo pirkti, į miestą išsiruošdavom gana retai... todėl savaime suprantama, kad morkos sutarkuotos smulkia tarka ar bulvių tarkavimo mašina ir sumaišytos su cukrumi (žinoma jo negailint :)), tapo pačiu skaniausiu vaikystės skanumynu! Pamenu kartą prisiruošiau jų visą 'bliūdą', tokį, patikėkit, nemažą 'bliūdą', ir ką jūs manot, sušveičiau jį visą iki menkiausio trupinėlio :D, o poto pasekmės...kelias dienas vaikščiojau išgrąžinta raudonais plėmais, tais plėmais išbėrė visą kūną ir veidą ... tada ir paaiškėjo, kad esu alergiška didesniam morkų kiekiui...Nuo tada jų valgau saikingai, nors ir labai labai jas mėgstu...
Taigi, o čia jau visas tortas, o ir puikus tortas!!! Beieškodama morkinių pyragų-tortų užtikau jį pas Viktoriją.
Iš šių kiekių tikrai gaunasi labai nemažas, todėl drąsiai galima darytis ir iš puse normos...
Kad būtų greičiau ir visus papločius kepčiau vienu metu, pasirinkau dvi didelias skardas, tas, kurios būna kartu perkant orkaitę. Jos abi man labai tiko, kadangi vienodo dydžio (išmatavimai 43x32 cm). Iškepus du didelius lakštus, kiekvieną perpjovus pusiau gavau 4 vienodo dydžio papločius.


Papločiams reikia:
~230 g miltų (2 stiklinės)
2 a.š. sodos
2 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. cinamono
1/4 a.š. druskos
~600 g tarkuotų morkų (3 stiklinės)
~100 g stambiai smulkintų riešutų (naudojau lazdynų, nors puikus tortas būtų ir apskritai be jokių riešutų)
~60 g kokoso drožlių (1 stiklinė)
1/2 stiklinės razinų (nenaudojau, nors manau jos čia labai tiktų)
300 g rudojo cukraus (2 stiklinės)
1 stiklinė aliejaus
4 nemažų kiaušinių

Kremui reikia:
500 g varškės
150 g cukraus pudros
1 a.š. vanilės esencijos
400 ml plakamosios grietinėlės (~35 %)
1 citrinos sulčių


Dubenyje suberti miltus, kepimo miltelius,sodą, cinamoną, druską, sumaišyti ir kolkas atidėti į šalį. 
Sutarkuotas morkas (geriausia tarkuoti bulvių tarkavimo mašina) sukrėsti į kitą nemažą dubenį, berti kokoso drožles ir jei naudojat riešutus bei gerai nuplautas razinas. 
Dar kitame dubenyje supilti aliejų ir suberti cukrų. Paplakti kelias minutes, tada mušti po vieną kiaušinį, po kiekvieno plakti ~1 min. Turi gautis tokia šviesiai rusvos spalvos vientisa masė. Tada jau atsargiai įmaišome miltų mišinį (neplakti) ir morkas. 
Toliau jūsų fantazija kokios formos torto norėsite. Galima daryti apvalų, tada reiktų tešlą padalyti į tris ar keturias lygias dalis ir kiekvieną iškepti apvaliose formose. O aš, kaip jau minėjau įžangoje, naudojau dvi vienodo dydžio stačiakampes skardas (43x32 cm), išklojau jas sviestiniu kepimo popieriumi, masę padalinau į dvi lygias dalis (padariau tai svarstyklių pagalba), abi dalis sukrėčiau į atskiras skardas. Plastikinės mentelės pagalba tolygiai paskirsčiau per visą skardos plotą (tiek vienoje skardoje, tiek antroje) ir abi skardas šoviau į orkaitę įkaitintą iki 160 C temperatūros, kadangi mano papločiai nebuvo tokie stori, tai kepiau ~30-35 min. (Kepimo laikas ir priklauso kiek vienu metu kepate papločių ir kokio jie storio, todėl patariu nuolat stebėti, tikrinant medinio pagaliuko pagalba, jį įsmeigus ir ištraukus turi būti švarus). 
Ištraukus iš orkaitės atvėsinti. 
Kol papločiai vėsta pasigaminti kremą pertepimams. Kadangi naudojam varškę, ją pertrinti per sietelį, suberti cukraus pudrą ir įlašinti vanilės esenciją, išplakti. Atskirame inde supilti grietinėlę, išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į varškės masę. Toliau nestipriai maišant, po truputį supilti citrinos sultis. 
Galiausiai atvėsusius papločius pertepti gautu varškės kremu, torto viršų papuošti taip pat pagal fantaziją (riešutais, kokoso drožlėmis, džiovintais vaisiais ar net šviežiomis uogomis...). Aš savo papločius dar perpjoviau pusiau, gavau 4 lygias dalis, tada jas pertepiau (prieš tai padalinus kremą į 4 lygias dalis), o ketvirtą kremo dalį sukrėčiau į konditerinį švirkštą ir jo pagalba papuošiau tortą.
Paruoštą tortą dėti į šaldytuvą kelioms valandoms. SKANAUS!!!

17 komentarų:

  1. Oi,Reda, kaip fantastiskai atrodo sitas tortas!!! Gal galima i svecius?:-) Ir as esu didele morku gerbeja-megeja. Morku pyragas vienas mano megstamiausiu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O taip LINUT!!! :) mielai prašom, kviečiu :)dar tikrai turiu šaldytuve, nes gavosi toks oi oi nemažas :D tikiu, kad patiktų, na jis man toks tortiškas, nė nežinau kaip geriau apibūdinus, bet skanuuuu ;)

    Ir ačiū Tau :):*

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smagu, kad aptiko tortas :) Puiki mintis, kepti jį skardose! Kitą kartą ir aš taip kepsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai skaniai atrodo! Ir gražiai papuoštas :) su tuo pačiu kremu puošei, kaip ir pertepimas? Aš šitą torčiuką irgi pas Viktoriją nusižiūrėjusi, tik receptas jau pasimetė neišbandytų receptų begalybėje :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. VIKTORIJA - dėkui :) skardose kepti man atrodo tikrai paprasčiau ir greičiau.

    VILMA - aha su tuo pačiu kremu, iš to pačio kiekio..torčiukas vertas dėmesio, tik kitą kart turbūt vis dėl to mažinčiau kiekius, nes labai labai nemažas gaunasi iš šių kiekių, nors jei kokiai šventei, tai pats tas, visiems valgytojams užtektų :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Va-je-tau! Nerealiai atrodo! Jau pas Viktoriją pamačius buvau sužavėta, o dabar išvis pakerėta! :) Na, tiesiog privalau jį pasigaminti (nesvarbu, kad esu įsitikinusi, jog kepiniuose morkų nemėgstu), tiesiog privalau. Ir taškas :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Koks sutapimas - ir aš jį kepiau. Tik manasis nė iš tolo grožiu tavajam neprilygsta :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. ASTA - nu jeeeetaus kaip moki Tu širdelę paglostyt :) ačiūūūū!!!
    Žinok, kad 'gryno' morkų skonio tai čia nesijaučia, bent man, skonį, man nelabai iškalbingai asmenybei sunkoka apibūdinti, bet jis toks sunkokas, visai neprimena to įprasto biskvito skonio, šis nuo morkų gaunas sunkesnis, bet mikštut mikštutėlis, labai tinka varškinis kremas...

    INDRE - na jau netikiu, nuvertini labai saviškį turbūt, bet tikrai koks sutapimas :)
    Beje, niekaip neatsikratau jausmo, kad šio tortuko skonis pažįstamas iki negalėjimo. Galvoju gal yra koks labai panašus parduotuvinis, juk anksčiau tortų nekepdavau :DDD tai pirktiniais lepinomės, jei galima dabar taip pavadinti :DD neprimena Tau jis nieko?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Medutis ;) bent jau pirma mintis atkandus. Tik kremas jo grietininis :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Man tai lyg ne į medaus tortą panašu, kažkokį kitą torčiuką primena...na o gal, gal tikrai į medaus ..

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ne ne į medaus, o į medutį. Nusipirk IKI kokiam gabliuką - grynai tas pats papločių skonis. Gal dėl cinamono?

    AtsakytiPanaikinti
  12. skanu žiūrėti į foto..:) dažniausiai, kas skamba neįprastai ir būna skaniausia..:) o pas tave valgytojų ko gero netrūksta, sprendžiant iš patiekalų gausybės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. INDRE, aaa, matai, neragavusi aš jo...tai nieko ir pridurt negaliu..o gal atvirkščiai, ragavus ir dažnai, bet nežinojau, kad valgau ''Medutį'' :DDD

    ODITELE - dėkui, malonu :)
    Dėl valgančiųjų kiekio, tai žinok turiu jų visus 2 :D, bet tokius rimtus jau :DDD na ir pati aš dar prisidedu :) nepasakyčiau , kad pas mane čia gausybė tų patiekaliukų, net nekasdien gaunas ką doro valgyt šeimynai pagaminti..pamaitinu ir dešrelėm ir sumuštinukais, visko kaip išeina :);)

    AtsakytiPanaikinti
  14. O jerguteliau kaip skaniai atrodo ♥♥♥ Butinai kopijuojuos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aaačiū :)) net žinau, kad nenuvils :) :* na bet kuriuo atveju labai to linkiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. JURATE - mačiau Taviškį, superinis gėris, aš jau vėl jo noriu :DD

    AtsakytiPanaikinti