Puslapiai

2011 m. kovo 30 d., trečiadienis

Vaniliniai-kakaviniai sausainiai

Kai namie nėra nieko skanaus dažniausiai iškepu sausainių. Šį sykį pasirinkau šiuos, juos galima daryti ir ant pagaliuko, nes pakankamai tvirti gaunasi, gražiai patraukliai atrodo, o ir skonis nenuvilia:). Tiesa sakant paragauti gavau gal pora sausainėlių, nes šeimyna greit patvarkė:), bet jokiais būdais neteigiu, kad patiktų visiems be išimties. Siūlau pasigaminti ir paragauti:)


Taigi vanilinei tešlai reikia:
50 g kambario temperatūros sviesto
50 g cukraus
pusę kiaušinio trynio
90 g persijotų miltų
keli lašeliai vanilės ekstrakto

Kakavinei tešlai reikia:
50 g  kambario temperatūros sviesto
50 g cukraus
pusę kiaušinio trynio
1 v.š. kakavos miltelių (dėjau nesaldžios)
85 g persijotų miltų
2 v.š pieno tešlai aptepti


Abiems tešloms sviestą išsukti su cukrumi ir kiaušinio tryniu iki vientisos masės. Tada masę padalinti į dvi lygias dalis. Į vieną dalį įpilti vanilės ekstrakto, įberti 90 g miltų ir užminkyti kietą tešlą. Į kitą tešlos dalį suberti kakavą, 85 g miltų ir taip pat užminkyti kietą tešlą.
Abi tešlas dėti į šaldytuvą 30 minučių. Išėmus iškočioti, padaryti vienodo dydžio stačiakampius. Vanilinę tešlą patepti pienu, užkloti kakavine tešla, šiek tiek suspausti . Susukti kaip vyniotinį ir dar 30 minučių palaikyti šaldytuve.
Išėmus iš šaldytuvo supjaustyti storesnėmis riekelėmis, jei dėsite pagaliuką, jį per vidurį įsmeigti, sudėti sausainius į skardą išklotą kepimo popieriumi ir šauti į įkaitintą iki 180 C temperatūros orkaitę. Kepti 15 minučių kol gražiai parus. Ištraukus iš orkaitės leisti atvėsti skardoje ir tik tada išimti.

&&&&&&
Šaltinis knyga ''Dovanos iš virtuvės''
Skanaus:)

33 komentarai:

  1. Atrodo toks paprastas receptas, o rezultatas gražus

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui Dalia, aha tikrai ganėtinai paprasta, gaminau juos kažką kitą darydama ir vis pribėgdama, O vaikams dar ir ant pagaliukų būtų įdomiau:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. paskutinė nuotrauka labai žavinga :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. O tavo sausainukams pagaliukai tikrai tiktų, primintų saldainius-čiulpinukus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, man labai patinka idėja dovanoti draugams artimiesiems įvairius maisto šedevriukus, o jei dar ir vyniojimo pakavimo popierius būtų pačios padarytas, kaip antai paskutinės nuotraukos ornamentas, jaučiu būtų fainiai:)
    :D jau visai svaigti pradėjau :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rennie, aha tikrai juos primintų:DD beje knygoje jie ir yra ant pagaliukų :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš ir tą knygą turiu! bet vis neprisiruošiu ką nors išsikepti (: na bet tokios viliojančios tavo nuotraukos, kad ko gero trauksiu lauk knygą ir ieškosiu ten kokio receptuko :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū Aguonėle:) Man ta knyga visai patinka:) gan įdomių receptėlių ir netgi idėjų galima surasti:)
    Trauk, rasi ką nors tikrai:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. As gal pasirodisiu ir visiska kvaisa taciau visgi paklausiu, kaip suprast persijoti miltai? Ar juos reik dar kazkaip sijot? Ar cia paprasti parduotuveje pirkti miltai taip vadinasi?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Persijoti mltai tai tie patys parduotuviniai miltai tik prieš gaminant patiekalą reikia juos persijoti per smulkų sietelį, kad nepatektų į patiekaliuką visokių nešvarumų ir sukietėjusių gabaliukų :) bet prisipažinsiu, nevisada ir aš persijoju :) LT miltai pakankamai švarūs :)
    Klauskit, visad atsakysiu, nes suprantu, kad būna neaiškumų, man lygiai taip kažkada buvo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. O kiek sausainiukų maždaug išeina iš tokio kiekio tešlos? :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tikrai nepasakysiu kiek tiksliai, bet apytiksliai berods 15-20 vnt (~5 cm skersmens) :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kepiau siandien siuos sausainiukus, bet labai gavosi trapi byranti tesla, bet ziuriu, kad neidejau vieno ingrediento - cukraus :) tai gal del to taip gavosi. ir patys sausainiukai labai labai trapus :)skubedama nusirasiau recepta, ir galvoju, kazin kodel jie be cukraus, tai siek tiek iberiau i balta tesla, o i kakavine ne. gal galite pasakyti, ar tas trapumas, teslos byrejimas del to, kad neidejau cukraus, o gal daugiau reikejo miltu deti? vieno blyno nepavyko iskocioti, dariau keleta mazu blyneliu, ir sukau keleta mazu voeleliu :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sveiki, kaip gaila, kad nesigavo kaip norėjosi :( maniau šie sausainėliai tikrai niekam nekels problemų... bet va.. nenusiminkit labai:) Kaži ar cukrus kaltas, o, galbūt, nepalaikėt tešlos šaldytuve? ar nuo sviesto ji tokia pernelyg trapi gavosi, šiaip tešla ir turi būti trapi, bet ne tokia, kaip aprašėt..
    Na šiaip ar taip neliūdėkit, man irgi toli gražu nevisad gaunas kaip noriu :D linkiu Jums sėkmės :))

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aciu uz atsakyma. Na tikrai nenuleisiu ranku ir butinai dar karta kepsiu, bandysiu kol pavyks :) Laikiau tesla saldymo kameroje. Ar yra nuo to, koks skirtumas, kur laikyti - saldytuve ar kameroje?
    Ausra

    AtsakytiPanaikinti
  16. Nėra skirtumo kur laikyti tešlą, žinoma šaldymo kameroje laikyti reikia trumpiau, nei šaldytuve :), todėl gal patogiau, bet ir ten ir ten gaunam norimą rezultatą, kadangi tešla yra sviestinė (trapi), prieš formuojant ją reikia palaikyti šaltai, ji sutvirtėja, tampa ne tokia minkšta ir poto lengviau ją formuoti, šiuo atveju iškočioti į blyną :)
    Sėkmės dar kart, tikiuos sekantis kartas bus puikaus rezultato :)) ;)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Kažką panašaus kepdavau vaikystėje. Ar ilgai jie stovi ir būna skanūs? Mat noriu kalėdoms dovanoms iškepti. Ar gali jie stovi kokias tris keturias dienas iškepti?

    AtsakytiPanaikinti
  18. IVETA, žinok nė nežinau kiek jie gali stovėti, bet kelias dienas manau tikrai išlieka skanūs :)
    Skanių, kūrybingų dovanų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveiki, man irgi nesigavo tešla:( Trupa kaip drėgnas smėlis. Kolkas vargais sulipdžiau trupinius atgal ir įdėjau į šaldytuvą. Vietoj cukraus pudros dėjau cukrų. Gal galite ką patarti?

    Beje labai gražios nuotraukos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, bandyčiau įmušti kiaušinį, kad surištų tešlą ir pridėti šiek tiek miltų jei reikia..O Jums manau trupa dėl cukraus, kadangi jis nespėjo ištirpti ir turbūt liko grūdeliais? arne? o jei truktų saldumo, būtinai cukraus pudrą dėkit.. Niu bandykit gelbėti tešlą, jei dar ką galiu padėti rašykit :) ir didžiausios sėkmės!

      P.s. Ačiū :)

      Panaikinti
    2. Ačiū, visai neblogai gavosi :)

      Panaikinti
    3. Džiaugiuos MARIAU :)
      Ir aš jų jau pasiilgau, reik kada ir man išsikepti vėl :)

      Panaikinti
  20. Man irgi tesla siek tiek 'pabiro' kai pradejau kocioti is saldytuvo isemus,bet vel is naujo suminkiau i kamuoliuka viska surinkus ir labai labai atsargiai ir svelniai iskociojau :) tiesiog viska suspaudziau labiau, tad neissigaskit jei tik pradejus kocioti tesla sutrupes - suspauskit :)

    Negalejau nepabandyti kai tokios nuotraukos... super! Beje, ta knygute 'Dovanos is virtuves' irgi varciau. Tikrai verta demesio! Ir manau puiki dovana bet kuriai isradingai merginai/moteriai, tikrai apsidziaugciau tokia gavus :)

    Reda, aciu uz ikvepima! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. VITA, malonu labai ir dėkoju už pasidalintą patirtį :)

      Panaikinti
  21. Ar galima tesla laikyti para laiko saldytuve?

    AtsakytiPanaikinti
  22. Pataisykite recepta prasau. Nes jame nuodytas cukrus, o ne cukraus pudra. Dbr ir as turiu ta tesla, it slapias smelis... :-/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, na kad žinokit receptas neblogas, pasikonsultavau dar su maisto technologe ir tik patvirtino, kad viskas su receptu gerai ;)Ji taip pat pabrėžė, kad cukraus pudra net nėra tinkama sausaininiai tešlai, smulkus cukrus taip, bet ne pudra! Gal būt Jūs blogai išsukėt cukrų su sviestu, o gal jūsų naudojamas kiaušinis buvo per mažas, gal gi ir tas pats cukrus pas Jus buvo labai stambus...

      Sėkmės ;)

      Panaikinti
  23. Man tešla irgi trapi gavosi . :(( Dabar kepsiu , tai tikiuosi , kad iškeps gerai ir bus skanūs . :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, rūpi kaip Jums pasisekė? Ar nenusivylėte? :)

      Panaikinti
  24. Nusivyliau ta knyga, nes daug receptų iš piršto laužtų ir niekaip nepavykstančių net tiksliai laikantis recepto. Tik idėjos neblogos ir pateikta patraukliai.

    AtsakytiPanaikinti
  25. Sveiki. Ir man tešla gavosi nekokia, niekaip nėjo man jos iškočioti nes labai trupėjo... Ir jau trečią kartą kepiau šituos sausainius, ir trečią kartą tokia pati tešla... bet jau galima sakyti žinau kaip juos sulipdyti kad gautusi gražus. Nesvarbu kaip sunku man juos kočioti ir sulipdyti, rezultatas vistiek labai geras, skanus sausainiai labai!!! Primena vaikystę. Tikrai kepsiu dar ne kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, džiaugiuos, kad bent jau rezultatas džiugina, o aš pasitarsiu su technologe dėl tešlos, gal ji ką patars ;)

      Panaikinti