2013 m. balandžio 4 d., ketvirtadienis

SUGRĮŽTUVIŲ DŽIAUGSMAS - SAUSAINĖLIAI "Iš turgaus"

Sveiki VISI!!!

...oh, kaip sunku rašyti po šitokios ilgos tylos... na, kad ir kaip ten bebūtų, bet pagaliau susikaupiau... tikrai ilgai šito laukiau...o jei paklaustumėt kodėl, atsakyčiau labai paprastai - tiesiog džiaugiuos gyvenimu  tokiu koks man duotas, taip kaip moku ... noriu dalintis tuo, kas suteikia laimės, ir todėl aš čia! Todėl grįžtu ;)

Bet kaip gi sekasi Jums? Kaip sekasi sukiotis virtuvėje? Ar gaminate iš 'Laisvalaikis Virtuvėje' publikuotų receptų? Tikiuos šis tinklaraštis nepamirštas ;), gal ir ne taip dažnai pasirodysiu, bet užtat visada nuoširdžiai ir tik su geriausiais ir labiausiai patikusiais išbandytais patiekalų receptais mano virtuvėje.

Ir vėl tikiuosi Jūsų nuoširdaus bendravimo, vėl raginu būti kartu :*


Sausainiai.. jie puikūs! Juos dar nuo seno vis pirkdavau tik sugrįžus tėviškėn aplankyti tėvelių, rasdavau jų vienintelėj vietoj, miesto turgelyje. Man jie buvo tokie skanūs, kad visuomet persivalgydavau :), na o vat ėmė ir atėjo ta diena, kada panašių į tuos "iš turgaus" pasigaminau pati su nemaža ir laaabai šaunia pagalbininkių kompanija :) Juos gaminti buvo labai smagu tiek man, tiek mano mergytėms <3

Tešlai reikia:
2 kiaušinių
~50 g cukraus
60 g aliejaus (naudojau vynuogių kauliukų aliejų)
 75g pieno
~400 g miltų
1 nubraukto arb.š. nugesintos geriamosios sodos

Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite aliejų, pieną ir nugesintą sodą, išmaišykite. Suberkite miltus ir užminkykite tešlą, ji turi nelipti prie rankų. Tada padalinkite ją į penkias lygias dalis, sudėkite į maišelius, kad gabaliukai nesiliestų vienas prie kito ir padėkite į šaldiklį kol sutvirtės, apie 30-60 minučių. 
Iš karto pasiruoškite dvi dideles skardas išklotas kepimo popieriumi. Išėmus tešlos gabaliukus iš šaldiklio sutarkuokite juos burokine tarka padalinus pusiau tolygiai per visą skardos plotą. Kepkite iki 200 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 8-10 min kiekvieną skardą arba apie 15-20 minučių abi skardas iškarto (galite tiesiog kepti tol kol tešlos trupinėliai paruduos).
Iškeptus tešlos trupinėlius dar labiau sutrupinkite, kad gautųsi itin smulkūs trupinukai.


Sausainėlius dariau pagal man labai skanų pyragą "Voveraitė", tik pridėjau migdolų drožlių ir suformavau kamuoliukus. Tiek pyrago pavidalo tiek sausainėlių skonis labai geras. Gal susigundysit ;)

Sausainiams taip pat reikia:
1 indelio kondensuoto pieno (~400g)
200 g sviesto
~100-150 g kepintų migdolų drožlių (galima naudoti ir kitus riešutus, tik tada reiktų smulkiai sukapoti)

Kondensuotą pieną pavirkite bent pusvalandį, neatidarius indelio, tiesiog puode įpylus vandens iki indelio viršaus (aš turėjau neseniai virtą net dvi valandas, todėl maniškis buvo gerokai tirštesnis, bet manau, kad būtent šiems sausainėliams tiek virti tikrai nėra būtina, todėl užteks ir pusvalanduko). Pravėsusį kondensuotą pieną sumaišykite su ištirpintu sviestu, supilkite į trupinėlių dubenį, taip pat suberkite pakepintas migdolų drožles, viską gerai išmaišykite. 
Linksmiausia dalis. Formuokite dailius, nebūtinai vienodo dydžio kamuoliukus (jei formuojasi sunkiai, dažnai plaukite rankas, taip seksis geriau ir formuoti bus paprasčiau). Sulipdytus sausainėlius dėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui. Ragaukite ;) SKANAUS!!! 


Tiesiog privalau paminėti praėjusiais metais išleistą knygą "Gyventi skanu"Tai nuostabus gausaus būrio tinklaraščius rašančių žmogeliukų vieningas darbas. Dėkoju tiek idėjos autorei, tiek knygos sudarytojai, bei visiems visiems, kurie prie jos prisidėjo, buvo maloni ir smagi patirtis.


*Reda

20 komentarų:

  1. Labas Reda, šių sausainių skonis man labai pažįstamas, net žinau, kurioje vietoje juos perki :) Tai mano sūnaus mėgstamiausi :) Ryt eisiu jų pirkti į turgų, nes dabar esu Druskininkuose :) Lauksiu kitų Tavo įrašų!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Smagu, kad grįžai. Sausainukai skamba labai skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nepatikejau, kai pamaciau pas save nuoroda i tavo nauja irasa!!! Valio valio, vel tureiu kur akis paganyti :) nuotraukos tobulos. Linkiu neisbestancio kurybingumo :*

    AtsakytiPanaikinti
  4. Smagu vėl matyti Tavo įrašą! Sveika sugrįžus! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ir sausainiai, ir semlos džiugina akis :) Ir daugiau jokių ilgų pertraukų! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. puikus rytas !!! jau kaip dziaugiuosi, pasiilgau <3

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū mergytės, gera vėl jus čiamatyti :*

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oi kokie gražūs sausainėliai:) Ir koks paprastas receptas. Smagu, kad grįžai!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveika sugrizusi! Tiek laukeme! :) Daugiau nedink ir smagaus vejo sukiotis virtuveje ;)
    P.S. Ziuriu nemazai cia su Druskininkais susijusiu :))) As irgi zinau is kur sie sausainiukai ;)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. OO, tad ir Jūs iš Druskininkų galbūt? :)
      Ačiū, kad laukėte :*

      Panaikinti
  10. kai pamačiau Tavo receptą, net spygtelėjau iš džiaugsmo!!! Sveika sugrįžus!! Daugiau neprapulk! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super tu čia :D pralinksminai Vilmute :) Ačiū :**

      Panaikinti
  11. Reda, labai pasiilgau Tavo receptų....ačiū, kad sugrįžai:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jetau Odeta, tai Jums ačiū, kad laukėte, kad pasiilgote, man labai malonu :)

      Panaikinti
  12. Reda, sveika sugrizusi! kaip smagu! pasiilgau tavo nuotrauku su vaikais;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Aušra :) ooo jų mano įrašuose pažadu, kad netruks ;)

      Panaikinti
  13. Reduk, nu pagaliau!!! Labai dziaugiuos ir laukiu nauju irasu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi Neringute, ačiū, būtinai :***
      P.s.Tavęs taip pat pasigedau ;)

      Panaikinti