Puslapiai

2013 m. balandžio 18 d., ketvirtadienis

TORTAS "DAMŲ PIRŠTELIAI"

Vaikystės prisiminimai dažnai nukelia ten, kur būdavę gera, jauku, šilta, sugrąžina į tuos laikus, kai viskas, rodos, buvo kitaip... kai ilgais žiemos vakarais su tėvais per televizorių žiūrėdavome "video kauką", kai visas  šiltąsias vasaros dienas nerūpestingai praleisdavome prie vandens telkinių, juose mirkdami iki mėlynumo, o susirgus džiugindavo tėčio atnešta šviežio agurko riekė su gausiu cukraus sluoksniu, kai kakavinių ledų porcija, uždėtu popieriaus lapeliu, be jokių įmantrių priedų buvo pats didžiausias skanumynas,  ... 
...o vienas skaniausių prisiminimų iš vaikystės tai šis tortas, kurio receptą laikui bėgant išsitraukiau iš senos mamos užrašų knygelės. 



Šio tortuko receptas be didelių dvejonių buvo paskirtas būtent tinklaraštininkų knygai "Gyventi skanu". Kadangi organizatoriai ir pabrėžė, kad planuojamoje knygoje turėtų būti patys pačiausi, patys geriausi, laiko patikrinti receptai. 
Taigi jei mėgstate eklerus, plikytus sausainėlius, šis torčiukas taip pat Jūsų skoniui tiks :) telieka išsikepti ;)

Plikytos tešlos lazdelėms reikia:
200 ml vandens
110 g sviesto
1 stiklinės miltų 
4 kiaušinių

Į puodą supilkite vandenį, dėkite sviestą ir kaitinkite kol užvirs. Nukelkite nuo ugnies ir supilkite miltus, greitai  maišykite kol masė taps vientisa. Palikite atvėsti.
Kol vėsta pasiruoškite skardas. Išklokite jas kepimo popieriumi.
Į atvėsusią masę po vieną muškite kiaušinius, po kiekvieno kas kart gerai išplakant. Krėskite visą paruoštą masę į konditerinį maišelį (antgalį pasirinkite apvalia skylute) ir ant paruoštos skardos išspauskite 10-15 cm lazdeles, paliekant 1-2 cm tarpelius. Po vieną skardą šaukite į orkaitę įkaitintą iki 190 C temperatūros vidurinėje eilėje, kepkite ~15 minučių arba tol kol lazdelės išsipūs ir švelniai paruduos, nedarinėjant orkaitės durelių.
Lazdelių gaunasi 3 didelės skardos.


Smagiausia tai, kad šį torčiuką formuoti galima kaip tik širdis geidžia, lazdeles galima statyti, guldyti, kryžiuoti... būtiniausiai su meile ir su gera nuotaika ;)

Kremui reikia:
600 g grietinės (arba ~400 g grietinės ir 200 g grietinėlės)
~100 g cukraus pudros
1 nedidelės citrinos sulčių

Glaistui reikia:
100 g pieniško arba juodojo šokolado
50 g sviesto

Grietinę ir cukraus pudrą išplakite iki standumo, dar šiek tiek paplakant įspauskite citrinos sulčių, vis paragaukite, kad nebūtų perrūgštu.
Imkite po vieną plikytos tešlos lazdelę, merkite į paruoštą kremą, dėkite ant pasirinktos tortinės, lėkštės ar padėklo, suformuokite tortą (aš dažniausiai lazdeles kryžiuoju).
Glaistui vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą kartu su sviestu. Paruoštu glaistu apšlakstykite tortą. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį.
SKANAUS!!!

Šaltinis knyga "Gyventi skanu"

13 komentarų:

  1. Sitas tociukas yra lyg man iskeptas:)) Negaliu ramiai praeiti pro plikytos teslos pyragaicius:)Kai tik surasiu proga - bandysiu iskepti si puiku torciuka. Dabar bandau susilaikyti nuo sladumynu;)) Sekasi sunkiai....:))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Linute, aš lygiai kaip ir Tu, plikytai tešlai jaučiu silpnybę :)
      Būtinai išmėgink, torčiukas tikrai Tau patiks :*

      Panaikinti
  2. Atmenu, vaikystėje mama kelis kartus tokį "tortą" kepė - niam niam :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Reda, o pas mane darbe yra Valentinas ir jis, visada Valentino dienos proga atneša tokį pyragą...aišku, ne tokį gražų, bet jau skanumo neišpasakyto:))) Kaip norėčiau dabar tokio "Damų prištelių" pyrago:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, nuostabų bendradarbį turit, jei kolegas lepina tokiais tortais ir dar reguliariai :) ir ačiū Jums, Jūsų komentarai visada paglosto širdį :)

      Panaikinti
  4. Labai labai skaniai atrodo. :))) būtinai kepsiu!:))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man plikyta tesla ir grietine nesiderina, pripazistu tik sviestini-plikyta krema :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi žinokit, nepabandę nesužinosit :) nustebtumėt paragavę ;)

      Panaikinti
  6. Viskas čia derinas ir tikrai kažkada savo eilės sulauks ir bus išbandyta :) niam

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nerealus sitas tortas, mano mama visa laik kepdavo, bet pamete recepta ar pamirso. Siandien pamaciau si torta ir ji jau kepu. Bus mano favoritas.

    AtsakytiPanaikinti