Puslapiai

2011 m. kovo 21 d., pirmadienis

Vaikiškos bandelės ''Zuikeliai''

Na šios bandelės tikrai nėra įmantrios, be jokio įdaro, tiesiog paprastos bulkutės, bet žavinčios ir pritraukiančios akį savo išvaizda:), todėl ir yra vaikiškos. Receptuką radau senutėlėje, 1978 metų leidimo, vyro mamos dovanotoje knygoje ''Kepiniai''.
Nors pavadinimas ''Zuikeliai'', ir pagal aprašymą juos ir bandžiau nulipdyti, bet mielinė tešla turi savo kaprizų ir visi nusprendėm, kad gavosi panašios daugiau į ''Varlytes'' ar ''Rupūžiukes'' :). Ištikrųjų reikia turėti nemažai kantrybės, kol gaunasi, kažkas panašaus į gyvūną:).




Taigi tešlai reikia:
335 g miltų
165 g pieno
35 g cukraus
13 g šviežių mielių
1 kiaušinis
35 g margarino ar sviesto
3 g druskos
Citrinos ar apelsino žievelės
a.š. aguonų
kelios razinos
kiaušinio trynys ir šlakelis pieno aptepimui


Pasiruošti mieles, sudėti jas  geriausia į molinį indelį, įberti a.š. cukraus ir mediniu šaukštu sutrinti, kol suskystės (knygoje parašyta, kad trinant metaliniame inde ar trinant metaliniu šaukštu, mielės pajuosta).
Į dubenį išsijoti miltus. Kitame inde pašildyti pieną, suberti druską, cukrų ir išmaišyti, kad ištirptų. Tuomet supilti paruoštas mieles, plakant įmušti kiaušinį (žiūrėti, kad skystis būtų neperkarštas). Visą skystį supilti į miltus ir užminkyti tešlą. Baigiant minkyti supilti išleistą sviestą ir sudėti tarkuotą žievelę. Minkyti tol kol tešla nelips prie rankų, o indo sienelės taps švarios.
Užminkytą tešlą uždengti švariu rankšluostėliu ir padėti šiltai kilti apie 1 val.
Pakildintą tešlą padalinti į 10 vienodo dydžio gabaliukų. Kiekvieną gabaliuką suvolioti 20 cm ilgio voleliu, kurio abu galai nusmailinami. Nuo vieno volelio galo atpjauti 5 cm gabalėlį ir perpjauti išilgai, paliekant 1 cm gale neperpjautą. Gaunamos ''priekinės kojelės''. Dabar beveik iki pusės išilgai perpjauti antrąjį volelio galą ir volelį perlenkti išilgai pusiau, pakišti po apačia perpjautą dalį - ''užpakalines kojeles''.
Po storuoju galu pakišti ''priekines kojeles'', o tešlos viršuje paprasčiausiai žirklėmis įkirpti ''ausis'', ''uodegėlę'', įsmeigti razinų ''akis''.
Suformuotas bandeles sudėti į aliejumi ar sviestu išteptą ir miltais pabarstytą skardą, joms leisti vėl pakilti apie 30 min. Po to atsargiai aptepti kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, per vidurį ''nugarėlės'' apibarstyti aguonomis. Dėti skardą su bandelėmis į įkaitintą 180-190 C temperatūros orkaitę ir kepti kol gražiai paruduos.

                                          Šaltinis knyga ''Kepiniai''
Skanaus:)

10 komentarų:

  1. Jau pirma nuotrauka kokia miela!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man ji irgi atrodo labiausiai vykusi:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai kaip rupūžiukai kokie - puikiai tiktų helovynui arba Hario Poterio mylėtojų būrelio susitikimui :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oho Indre:), gera pas Tave vaizduotė:) Šaunuolė Tu! Nė nebūčiau sugalvojus tokių progų:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Heh na kadangi HP visas knygas perskaičiau, tai matyt būčiau prie tų mylėtojų - knygoje buvo šokoladinės varlės su įvairiais įdarais, gal ir į šiuos varliukus/zuikučius pavyktų įdėti ko skanaus (džemo, abrikosų, slyvų) arba įdomaus (čili, marinuotų agurkėlių, pašteto) ir sumaišius patiekti. Manau vaikams būtų smagu tokias valgyti ir žiūrėti, kas viduje :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mano vaikui labai patiktu, jei tik pasakyciau, kad bandeles is HP :) jis pas mane HP myletojas, visus burtus zino :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. :) Na tikrai super sugalvojai:) aŠ HP tik visus filmus esu mačiusi:), bet ten neprisimenu, kad būtų šokoladinių varlių:)
    Šeip viskas turbūt įmanoma, bet ta mielinė tešla tikrai labai kaprizinga, iš jos volelius darai, o ji ima ir atgal traukiasi, tokia nepasiduodanti lipdymui, jaučiu su įdarais viduje tektų kitokią tešlą darytis, kad lengviau lipdytūsi tos rupūžiukės:), reiks pamastyti kokį gal rasiu tinkamesnį tešlos receptuką.
    Vaikams tai tikrai didelė pramoga valgomi gyvūniukai kokie tai ir dar skirtingais įdarais:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na tikrai teks ieškoti varlėms tinkamenio receptuko:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Buvo buvo varles, kai HP su Ronu traukiniu vaziavo, HP nupirko visus saldumynus, varles buvo supakuotos i dezutes, kuriuose buvo iv. personazai. HP varle issoko per langa :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aaaaa:) daba prisiminiau, teisybė:)

    AtsakytiPanaikinti