Puslapiai

2011 m. kovo 15 d., antradienis

Morengų ir aguonų tortas su karameliniu kavos kremu

Šį tortą pamačius pas Sonatiną iškart žinojau, kad bandysiu pagaminti:), beliko sulaukti kokios nors progos, ir štai - sulaukiau:). Na ir kaip man sekėsi:), o visai neblogai, bent jau valgantys tikrai labai gyrė. Nors išpradžių labai baiminausi morenginių sluoksnių ir pasiskaičiusi komentarus, baisu buvo dėl sviesto ir Rududu kremo gamybos, beet viskas pavyko puikiai, morengai išdžiūvo gražiai, kremas taip pat nenuvylė:). Nors aš kitą kartą, turbūt mažinčiau sviesto truputuką, nes kremas man pasirodė šiek tiek perriebus, o gaunasi jo sakyčiau net perdaug. Taigi štai rezultatas:)


Morenginiams sluoksniams reikia:
6 nedidelių kiaušinių baltymai
200 g cukraus
~80 g smulkintų pakepintų graikinių riešutų

Aguoniniam biskvitui reikia:
150 g sviesto
150 g cukraus pudros
1 citrinos tarkuota žievelė
1 a. š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
100 g miltų
200 g maltų aguonų
2 v. š. pieno

Sirupui reikia:
6 v. š. vandens
4 v. š. cukraus
2 v. š. brendžio

Karameliniam kavos kremui reikia: 
400 g sviesto
2 skardinės (po 397 g) Rududu
140 ml stiprios kavos 

Pirmiausia pasigaminti morenginius sluoksnius. Išplakti kiaušinių baltymus, kol suputos, nenustojant plakti po šaukštą berti cukrų (kitą šaukštą cukraus berti po to, kai ištirps anksčiau subertas). Padidinti mikserio greitį iki maksimalaus ir plakti, kol masė bus labai standi ir blizgi. Susmulkinti riešutus, juos pakepinti truputėlį keptuvėje, ataušinti ir įmaišyti į išplaktus baltymus. Vėlgi rekomenduojama ant kepimo popieriaus nusibrėžti du 24 cm skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleisti baltymų masę. Kadangi aš turiu, kaip jau esu minėjusi, apvalią silikoninę formą, morengų sluoksnius kepiau joje. I formą sudėti pusę išplaktos mansės, kepti iki 100° C įkaitintoje orkaitėje (priklausomai nuo orkaitės bei patalpos drėgnumo tai gali užtrukti 1 - 6 val., aš džiovinau apie 3,5 val. šiek tiek pravėrusi orkaitę, kadangi pas mane nenusistato 100° C, mažiausiai įkaista iki 150° C ). Iškepus vienam sluoksniui, ataušinti ir atsargiai išimti iš formos. Išvalyti ją, sukrėsti likusią baltymų masę ir vėl į orkaitę.  (Vienu metu galima džiovinti du morengų lakštus tik tuo atveju, jei orkaitė yra su ventiliatoriumi. Morengus geriausia džiovinti kelias valandas iš vakaro ir palikti išjungtoje orkaitėje per naktį).

Aguoniniam biskvitui išsukti minkštą kambario temperatūros sviestą su puse cukraus pudros. Įmaišyti citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišyti kiaušinių trynius, supilti pieną. Kitame dubenyje miltus sumaišyti su aguonomis ir įmaišyti į tešlą. Baltymus išplakti su likusia cukraus pudra iki standumo ir taip pat įmaišyti į tešlą. Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens torto formą (aš kepiau toje pačioje savo silikoninėje formoje) ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 30 – 40 minučių. Ataušinti ir perpjauti į du sluoksnius.
Kol kepa pasigaminam sirupą, vandenį užvirti su cukrumi. Nukelti nuo viryklės, ataušinti ir įmaišyti brendį (brendžio nenaudojau).
Ir kremas, visi produktai būtinai turi būti vienodos kambario temperatūros. Sviestą išplakti iki purumo (plakti mažiausiai 5 minutes), po šaukštą nenustojant plakti sudėti Rududu ir gerai išplakti. Po šaukštą atsargiai įmaišyti kavą, jau nebeplakti, tik atsargiai išmaišyti su mentele (kitą šaukštą pilti tuomet, kai prieš tai įpiltas jau bus visiškai įsimaišęs į kremą).
Į lėkštę ar tortinę dėti vieną aguoninio biskvito sluoksnį, sulaistyti jį cukraus sirupu, tuomet aptepti kremu, dėti morengo sluoksnį, aptepti kremu. Vėl dėti aguoninį biskvitą, sulaistyti, tepti kremu, dėti morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepti kremu ir papuošti.

                                          Šaltinis Sonatinos receptai
 Skanaus:)

18 komentarų:

  1. tiek Sonatinos, tiek Tavo tertai atrodo nuostabiai, labai noreciau gabalelio prie kavos puodelio!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš irgi šitą labai noriu gaminti, nes kažką panašaus esu valgiusi vienoje kavinukėje ir labai patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bandžiau šitą ir aš. Ir net ne vieną, o gal jau 4, o gal ir daugiau kartų. Niekada nenuvilia ir tie, kas paragauja, kito torto net nebenori. Tiesa sviestą mažinu beveik dvigubai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Neringa:) aaačiū:) labai smaguuu:), jetaus aš tokia ''žalia'' dar čia, maniau kad viena skaitau savo tinklaraštį:DD dar sunkiai gaunasi ir receptėlį idėti:)
    Labai smagu gauti komentarą:)
    Jei tik galėčiau pavaišinčiau visus užsukusius:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Indre, būtinai išbandyk:) nenusivilsi:)
    Begalo džiaugiuosi, kad užsukai:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kotryna, tikrai visi gyrė ir maniškiai ragavusieji :D, o sviestą turbūt ir aš sekantį kartą mažinsiu:)
    Sėkmės ir ačiū, kad aplankei mane:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ar tikrai karameliniam kavos kremui reikia dėti tiek daug sviesto?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Taip tikrai, bet patariu dėti kokius 300 g, tikrai užteks ir tiek :)
    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ziurejau as ziurejau i sita torta ir nusprendziau padaryti. Labai jau skanus jis atrodo. Skanus ir yra. Na, bet saaaaldduuuuuussss:-)))) Nera kur detis nuo saldumo:-))

    AtsakytiPanaikinti
  10. Hm LINUT, kad man nebuvo jis toks labai labai saldus, kad saldus ir riebus, tai taip, bet nepersaldus :)...valgantys patenkinti čepsėjo, o torčiukas ilgai neužsibuvo. Na pasikartosiu, man tik kremas šiek tiek riebokas buvo, bet juk sviestinis..:) Na, bet tikiuos labai nenusivylei.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Na,ka tu Reda, as tikrai nenusivyliau. Manau,kad net gi pakartosiu,tik su maziau cukraus. Teisybe pasakius jo dar niekas neragavo apart manes - ragaus visi kiti tik siandiena. Tad gal niekam kitam jis toks saldus ir nepasirodys.
    O kreme as mazinau sviesta per puse. Gavosi puikiai.
    Aciu uz recepta. Tortas tikrai puikus, neiprastas ir sventiskas.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Na, ka noriu pranesti,kad panasu man vienai jis labai saldus:-)) Kitiems persaldus jis nepasirode.Jo jau neliko:-)))) Pusryciams ir susivalge visos kompanijos:-) Ir turiu pripazinti,kad siandiena,po to,kai per nakti tortas pastovejo saldytuve, ir man paciai jis jau nebe toks saldus.As vakar ji tik sutepiau ir uz pusvalanduko iskart atsipjoviau ir paragvau (kad ryte nebutu geda:-)) ).Sekanti karta (o kad jis bus net neabejoju) as vis tik truputuka sumazinsiu cukru. Gal 50gr maziau.
    Bet siaip labai geras tortas. Aciu Tau, Reda, labai uz recepta ir padrasinima gaminti. O tai vien is nuotraukos ir aprasymo jis atrodo gana sudetingas.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ooo kaip džiugu, kaip smagu LINUTE!!! :) man irgi šitas tortas patinka, labiausiai turbūt dėl morenginių sluoksnių :)
    o už receptuką dėkoti reikia ne man, o Sonatinai, bet labai labai malonu, kad esi kartu su manimi, ačiū Tau!!!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Man niekaip nesusimala blenderiu aguonos, gal reikia jas nuplikyti , o gal visai nemalti? Kepu pirmą kart , tai neaiški ši vietelė . Kremą išbandžiau į plikytus pyragėlius , labai tiko. Ačiū , kas atsakysit.
    Skanių kiškio pyragų !

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, na žinokit, man kai reikia aš malu štai tokiu smulkintuvu http://www.varle.lt/#!/smulki-virtuves-technika/plakikliai/plakiklis-maisytuvas-braun-mr-4050-r-hc.html, kur šalia blenerio stovi, tai man visad kuo puikiausiai gaunas. O pačiu blenderiu tai niekad ir nebandžius, todėl sunku man ką pasakyti. Bandykit nuplikyti žinoma, blogiau nebus ir didžiausios Jums sėkmės, tikiuos viskas pavyks ir rezultatu liksit patenkinti :)

      Panaikinti
    2. P.s. bet aguonas sumalti būtina..

      P.s.s. Jums taip pat gražių skanių švenčių :)

      Panaikinti
    3. Kadangi neturėjau visiškai laiko su tuo aguonų malimu , paragavau , kad jos nekarčios, tai net neplikiau , sudėjau tokias natur ir iškepė padas visai skanus (nežinau su kuo lygint , tai atrodė , kad gerai). Tortas buvo labai skanus ir gražus , puošiau vien kepintais graik. riešutais , šonus - smulkintais , viršų - atrinktais dideliais.Vietoj brenžio dėjau citrinos sultis , dar - į morenginę masę įdėjau 1/4 a.š. citrinos rūgštelės , todėl bendras skonis gavosi saldžiarūgštis , nes bijojau visiško saldumo . Bendrai paragavau tik gabalėlį , nes svečiai greit suragavo naująjį tortą ,reiks kepti vėl. Reda , ačiū Jums , labai geras blogiukas .
      Dar - kepinukas (kepti formoj su skyle vid.) , kur kepu nemalus aguonų ,(dėl ko nepabijojau jų nemalti torte )
      Trys kiaušiniai, druskos truputis viską suplakti, cukraus stiklinė - vėl suplakti, grietinės stiklinė, vėl suplakti, miltų stiklinė ir šaukštelis kepimo miltelių ir vėl suplakti, ir aguonų stiklinė, tada vėl suplakti , kepti 180 laipsn. 30-40min.

      Panaikinti
    4. Kaip smaguuu! Labai džiaugiuos, kad viskas puikiai gavos :) ir labai malonu, ačiū už gerą žodį :)

      Taip pat dėkui už receptuką, skamba skaniai ;)

      Panaikinti