Puslapiai

2011 m. rugsėjo 1 d., ketvirtadienis

PAPRASČIAUSIAS BŪDAS PASIGAMINTI SKANIĄ VARŠKĘ

Nepasakysiu turbūt jokios naujienos, bet tik patikinsiu Jus, kad tai turbūt paprasčiausias ir pigiausias būdas pasigaminti begalo skanios varškės !!!  Jau seniai norėjau išbandyti pati, ir tikrai negaliu patikėti, kad taip paprasta :) Rekomenduoju visiems! tikrai nenusivilsit! 
Nuo šiol varškę gaminsiu tik namuose, tik šiuo būdu! Varškė išvis - toooks gėris!!! Pabandykit, nenorėsit kitokios ;)


Mums tereikia 1 litro šaltibarščiams skirto kefyro (jis riebesnis). 
Kefyrą įdėti į šaldymo kamerą, palikti per naktį (nusipirkau akcijinio, grįžusi įmečiau į kamerą ir pamiršau, tai prastovėjo kelias dienas, bet tai neturi reikšmės, tik norėjau atkreipti dėmesį, kad nusipirkus kefyrą nebūtina varškę gaminti tuoj pat, o kadangi nusipirkau akcijos metu, varškė gavosi dar pigesnė. O be to labai patogu, nes kameroje galima laikyti ilgiau ir kai būsimiems patiekalams prireikia varškės, tada ir pasigamini :)). 
Sušąlusį kefyro luitą dėti į pora ar trejeta kartų perlenktą švarią marlės skiautę, pakabinti ar pritvirtinti virš dubenėlio ir palikti nuvarvėti išrūgoms (šiam procesui reikia maždaug dienos). VISKAS! varškytė paruošta :)
Beje, išrūgas galima panaudoti blynų kepimui ir ne tik!
SKANAUS!!!

Nors buvau mačiusi receptą ir kituose bloguose, bet vis dėlto suviliojo žurnalas ''Virtuvės paslaptys''


P.s. iš 1 litro kefyro gavosi 330 g varškės ir puslitriukas išrūgų.

46 komentarai:

  1. geras!! aciu labai,net nesitiki tik is kefyro brangiausia varske? :DD darysiu,aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. tikrai puikus receptas, jau senokai darau taip. Tada dedu druskytes, zoleliu, cesnako ir naudoju sumustiniams vietoj sviesto.
    Gali buti puikus idaras tortams/pyragams su varske :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ILONA - taaaip man ir nesitikėjo, bet ji nuostabi, o pastangų - nulis :)))

    ANONIMIŠKE - tikrai, ir kaip aš taip ilgai delsiau :), negaliu suprast :D Kolkas tai dar nebandžiau įmaišyti priedų, nes man ji tokia skani viena, bet vitiek, būtinai pabandysiu ir taip.
    O pyragams, įvairiems kepiniams tikras gėris ši varškytė :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš dariau ir šituo ir kitu, žurnale pateiktu, būdu. Šituo būdu daugiau gaunasi tiesiog varškytė (aš dedu druskytės, žalumynų, česnako ir naudojamkaip tepamą varškę), tikresnis būdas gauti ricotta sūrį gaminant jį iš pieno ir grietinėlės.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Reda - tai ne rikota... Tai kefyro varškė. Taip skani, bet ne rikota vis tik...

    AtsakytiPanaikinti
  6. VILMA - taip taip žinau ir mačiau kad yra kitas būdas iš pieno, grietineles, citrinų sulčių, nebandžiau, todel negaliu sakyti ar jis tikresnis, bet jei taip sakai, tai reiškia tiesa :) o man turbūt ji ir skanesnė, todel, kad labiau panaši į varškytę :)

    INDRE - randu prieštaringos informacijos, jokiu būdu neneigiu tavojo komentaro, bet vis dėlto paaiškink man kvailutei? :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Reda, tikroji rikota yra gaminama kaitinant išrūgas (ar pasukas), kurios lieka gaminant varškės sūrį:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ricotta

    Tad, kad ir kaip šaldyto kefyro varškė beprimintų rikotos skonį, taip vadintis ji negali dėl visiškai kitokio gamybos būdo :)

    Tikros rikotos gaminimo teisingiausias pvz.:
    http://www.wikihow.com/Make-Ricotta-Cheese

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. .. kodėl visi taip mėgsta įrodinėti savo tiesas ir ale tikrasias žinais ir tokiu būdu pamenkinti kitus žmones lyg jie būtų kokie neišmanėliai, o va aš ta jau žinau viską... Tai yra paprastesnis Rikotos gaminimo būdas iš sušaldyto kefyro, nes ta varškė ir gaunasi tokia švelnesne kaip rikota ir toks būdas paprastesnis, o gaunasi labai panašiai taip kad manau nenusikaltimas ją taip vadinti tuo lab kad ir kitur rašo kad tai paprastesnis rikotos gaminimo būdas, taip kad nereikia šia vaizduoti visa išmanančių. :)

      Panaikinti
  8. Na nejaukiai pasijutau, turbūt kaip visiška nesusipratėlė, kuri ''šiandien sugalvojo'', naują rikotos paruošimo būdą, o apie kitus nieko nežinanti...esu skaičiusi kaip gaminama ta TIKROJI ricotta...ačiū, nuorodų nereikėjo, perskaičiau atsakymą kodėl Jūsų nuomone ji negali vadintis rocotta, dėl skirtingo gaminimo būdo... supratau, ačiū Aušrra, patikėsiu =)
    Kad 'nebadytų' akių ir nenervintų viską nusimanančių apie ricottą žmonių, pakeičiu įrašo pavadinimą ir atsiprašau tų, jei kuriuos suklaidinau...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ši kefyro varškė žiūriu turi daug pavadinimu...nesenai mano bendradarbė pasigyrė kaip namuose pasigaminti fetą...pasirodo irgi tokiu pačiu būdu....iš kefyro :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na bet sužinai vis kažką naujo :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Taip , skani si varske! Darius esu ne viena karta ;) Tik tokia tingine tapau, per ilgai sis procesas man uztrunka ir va vel privalumas: cia varske ne tokiomis kosminemis kainomis kaip LT ir butent tokios konsistencijos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. ak, koks skirtumas, kaip iš tikrųjų ji vadinasi..juk svarbiausia, kad gaunasi ir atrodo gardžiai..;) esu senai užsirašiusi šį būdą..ačiū Tau, kad primininei..kefyras jau šąla šaldiklyje..;))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ir as dariau sita varske:-))

    AtsakytiPanaikinti
  14. LAURA - matai, net ir taip būna :DD nors feta juk visai kitokios konsistencijos, žymiai trapesnė, be to ganėtinai sūri, nes brandinama sūryme, ką jau kalbėti, kad gaminama iš avių ir ožkų pieno... turbūt smagiai pasijuokei išgirdusi bendradarbės fetos receptą :DDD o gal ji žmogus tiesiog susimaišė ir turėjo omenyje rikotą..:)

    AGUONĖLE - pavydžiu Tau nebrangių maisto produktų :)) tai kiekvienas turbūt išleptų, jei kainos būt padorios.. nors man šis varškės gaminimo būdas begalo patiko, kad ir ilgas procesas, bet jei susiplanuoji, tai jokių pastangų :))

    ODITELE - pritariu, ir man pasirodė išpūstas reikalas - rikota čia ar ne.. tuo labiau, kad prieš pora metų apie šį varškės gaminimo būdą rašė VILMA (Kulinarijos laboratorija), pavadinus ją Rikota, taip pavadinta varškė niekam neužkliuvo, o išbandžiusiųjų, vien paskaičius komentarus, ne tiek ir mažai, ir visi likę patenkinti paprastu rikotos varškės gaminimo būdu :))) - http://skanuseksperimentai.blogspot.com/2009/05/rikota-is-kefyro.html
    Džiaugiuos, kad Taviškis jau gamybos procese :)), pamatysi, paragausi koks tai gėris! :)

    LINA - super :) o patiko?

    AtsakytiPanaikinti
  15. Siaip tai visai patiko,bet ziuriu pas Tave ji tokia sausa o man gavosi "slapia" ir kazkaip nesigavo jos nuspausti nes man buvo toks jausmas, jei dar daugiau spausiu,tai ir visai tos varskes nebeliks:-))
    O mielos damos man visada juokingos,kai pradeda "mokyti",siusti tesingas nuorodas,aiskinti,ka ne taip padarei,parasei ir t.t.:-)) Cia kaip gincytis del "tesingo" recepto baltos misraines, saltibarsciu, medaus torto ar napaleono.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Hm, o Tu tikrai naudojai šaltibarščiams skirtą kefyrą, nes manau šiai varškytei jis tinkamiausias, nes riebesnis, ir išvis kuo riebesnis tuo geriau, pas mane buvo 6 %, ir gavosi puikiai. Taip pat kiek skaičiau gali nedaug ir skystas gautis, jei nuvarvant išrūgoms per retas audeklas (šiuo atveju jei naudojai marlę pvz. neperlenkus - viegubą).
    O pas mane ji tokia neperšlapia, nes ilgiau palaikiau pakabinus marlėje, tai jei bučiau suspaudusi, tai ir sūrį būtų išėjęs :DD
    Tikrai kažkas pas Tave buvo ne taip jei tokia skystutė gavos, nes maniškės ir norėdama bučiau neišspaudus per marlę :DDD Na bet tikiuos, kad dar kada pabandysi ir gausis taip kaip turi būti :) nes ji man superinė ;)

    Ir ačiū LINUT :*

    AtsakytiPanaikinti
  17. Kai tik busiu Lietuvoje, as pabandysiu is saltibarsciu kefyro pasidaryti. Nes dabar dariau is vietinio, net nezinau kiek procentu riebumo jis turi. Siaip skanus, geras, toks tikras kefyras. Bet,matyt, kad esme yra butent riebume. Uztat man ir gavosi kazkas neaiskaus slapio "tarp kefyro ir svelniosios varskytes":-))

    AtsakytiPanaikinti
  18. Aš darau iš 2,5% ir man normaliai gaunasi, bet pabandysiu, kaip Reda, rekomenduoji...iš šaltibarščių kefyro....riebiau gi skaniau :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. LINA - nekantriai lauksiu bandymų rezultato iš riebesnio kefyro :)

    LAURA - skaičiau atsiliepimus, kad iš riebesnio tikrai žymiai skaniau :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. man tai skani varškės užtepėlė , savo konsistencija primenanti President varkės užtepėlės (o tikrą rikotą teko gaminti kitokiu būdu ir jos skonis nuo šios, kefyrinės, tikrai skiriasi kaip diena ir naktis ) .

    Irma(IRRI style)

    AtsakytiPanaikinti
  21. P.s. skanesnė gaunasi iš to riebiausio kefyro , kur 6 ar 7 % riebumo. Ir + ne tokia rūgšti kaip kad gaminant iš liesiausio kefyro ;)

    ir tai daugiau ne varškė (ji yra gabaliukais ir sausoka) , o varškės kremas ;)

    Irma(IRRI style)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Reda, o gal bandei is normalaus kefyro? pas mus tokio nera :D o visai smalsu butu pagaminti tokiu budu varskyte...

    AtsakytiPanaikinti
  23. IRMA - ačiū už nuomones :)

    Neringut - iš paprasto kefyro nebandžiau, bet kadangi prisiskaičiau įvairių nuomonių imsiu ir artimiausiu metu išbandysiu, tai bent žinosiu skirtumą, ir parašysiu savo pastebėjimus :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Oj ,akip but fainai, kd palygintum! begalo lauksiu atsiliepimu! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Kefyras (2,5%) jau tūno šaldiklyje :))

    AtsakytiPanaikinti
  26. Na va, pagaliau galiu parašyti savo komentarą palyginus riebų kefyrą su gerokai liesesniu. Na, iš esmės iš 2,5 % riebumo kefyro gavosi irgi skani varškytė, tik tiek kad liesesnė ir labiau jaučiasi kefyro gaidelė, bet ji tikrai neintensyvi ir netrukdo. Taip pat pastebėjimas, varškytės gavosi mažiau - 250 g, bet ir kefyras juk pigesnis..
    Taigi, aš vis tik pasilieku prie pirmojo varianto (šaltibarsčių kefyro), bet jei jo nebūtų tikrai gaminčiaus ir iš liesesnio..:);)

    AtsakytiPanaikinti
  27. mamos o as ir labai skania darau varskyte.nusiperku kaimisko pienuko-bent klaipedoj yra tokia ukininkuo parduotuve,piena supilu i puoda ir palieku per nakti ar ilgiau surugti tada puoda ant ugnies ir kaitinu iki kol galima dar pirsta ikisti bet ne iki virimo ir i merle pakabinu ooooo skanumas,ir viena ir spurgos ir zagareliai-spurgu recepta be galo gera turiu-nezinau ar jus norit jo bet as kita diena parasysiu

    AtsakytiPanaikinti
  28. Laukiu recepto LINUTE, labai labai įdomu! :)ačiū, kad daliniesi savo patirtimi ;):*

    AtsakytiPanaikinti
  29. Merginos pazada pildau-SPURGOS- 400 gramu varskes,2 kiausiniai,apie puse stiklines cukraus,vanilinio cukraus saksteli-du.saukstelis sodos i sauksta grietines.saukstas spirito(kad aliejaus nepritrauktu).14 saukstu nupurtytu miltu.dedu varske kiausinius cukru vanilini cukru spirita soda ismaisyta grietinej ir ant galo miltus,viska ismaisom turi but nekieta tesla pominkste-skystoka,darau mazus rutuliukus jie paskui isipucia.as verdu aliejuj tefloniniam puode tada nekimba prie dugno.jei prikibo prie dugno pajudinkit atsoks,jos pacios vartosi,na o jei neapsivercia tai padekit joms.skanaus.parasykit atsiliepimu o jei skanu patiks tai ir zagareliu receptuka parasysiu

    AtsakytiPanaikinti
  30. Ačiū LINA! :) Prie progos išbandysim ;)

    AtsakytiPanaikinti
  31. Kadangi pas mus nera tokiu specialiu saltibarsciam skirtu kefyru,tad noriu paklausti kiek procentu jie riebumo buna,ieskosiu analogu cia Norgeje :)Labai saunu butu pasigaminti varskes,nes tokios cia nera isvis :)

    AtsakytiPanaikinti
  32. SKANDINAVE, LT šaltibarščių kefyro riebumas 6-7 %, bet esu bandžius ir 2,5 %, paprastą kefyrą, tai irgi gavosi, tik mažiau ir tokia liesesnė, bet irgi labai skani :) Taip pat girdėjau, kad gaunasi net iš to tiršto natūralaus jorgurto, bet kaip žinia Norvegijoje jo irgi kaži ar rastum, bet nesu bandžius tai negaliu nieko ir sakyt...bet bandyčiau iš to, kuris ten yra, jau net pamiršau pavadinimus, bet jie lyg nėra ten patys liesiausi...taip pat Neringa sakė, kad ji Lenkijoj, bandė dar iš liesesnio nie 2,5 %- ir gavos!
    Sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  33. Čia jau ne varškytė, o Rikotos sūris gaunasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  34. na cia tikrai nenaujiena :) darausi toki tepama sureli jau seniai ir dazniausiai pridedu zoleliu, kad gaunasi lygiai tas pats, kas Rama cream bonjour. Siaip labai tinka desertams vietoj rikotos ar maskarpones

    AtsakytiPanaikinti
  35. MAN čia tikra naujiena. Labai džiaugiuosi, kad aptikau šį receptą, jau kaba mano būsima varškytė, paliksiu per naktį ją kaboti. :) Nesulaukiu, kol galėsiu ragauti!

    AtsakytiPanaikinti
  36. Na va, pasidariau ir varškytę ir sausainius, laaabai patenkinta likau! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip džiugu!!! Labai gera žinoti, kad viskas gavos puikiai :)

      P.s.žinai sausainiukus kepiau neperseniausiai, gal gruodį, ir nesuprantu, bet man jie gavos gerokai persaldūs, o kaip Tau? Nežinau kas mano skonio receptoriams buvo tada, bet kažkas nitaip :D

      Tikiuos cukraus pasimažinai, gal gi ir receptą patikslinti reiktų?

      Panaikinti
  37. Aš galvoju, kad pakaktų ir 100-150 g cukraus. Ir naudočiau tik rudąjį. :) Tiesa, pati pirmoji mano partija sausainių išskydo į vieną didelį, tau, kaip matau, ne, nesuprantu dėl ko man taip, bet aš dar miltų dėjau ir tada viskas gavosi tobulai. :) Ir dar nedėčiau avižinių dribsnių, man jie maišė čia truputį. O daugiau nėra prie ko prikibti, su vaikinu pilnais žandais naikinom sausainius. :D Manieji va, jei įdomu: http://skanestai.wordpress.com/2013/01/21/morku-sausainiai-su-pertepimu/

    Bet užvis labiausiai džiaugiuosi varške, negaliu dar patikėti, kad PATI ją padariau, ir kad ji tokia nereali! Antras luitas šaltibarščių kefyro jau laukia savo eilės šaldikly! :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smaguuu :)

      Tik gaila, kad pirmoji partija nesigavo! kepiau sausainiukus jau n kartų ir nė karto taip nepasitaikė, gal čia miltai kaltieji ;) na bet receptėlį pakoregavau, kad kitiems bandantiems juos pasigaminti taip nesigautų :) ir ačiū labai už pasidalijimą :)

      Ir begalo gera, kad varškytė taip pradžiugino, man lygiai taip tada buvo, kai ją atradau :)
      Beje buvau pas Tave:) tiek sausainiukai, tiek varškytė atrodo tobulai, seilės nutyso iki žemės :D

      Sėkmės!

      Panaikinti
  38. Gali būti, kad miltai kalti, biesas žino. :D Dėkui, už komplimentus mano tavųjų receptų reprodukcijoms. :D

    AtsakytiPanaikinti
  39. Nerasysiu varskytes pavadinimo ,kad nebutu komentaru ,imu namini piena surauginta ,ir supilu ididesni sietuka su dviguba marle ir palieku per nakti ,ryte jau tepamas surelis - truksta kam saldumo kamsurumo .iebesnis pienas -riebesnis ir rezultatas.

    AtsakytiPanaikinti
  40. Juokinga skaityti tokius tekstus kaip "nenene... čia ne rikota - rikota visai kitaip daroma". Nagi, rašytoja, užeik kada - duosiu paragaut iš dviejų indelių. Atskirsi kuri "tikra" o kuri "ne"? Vienam neblogam kulinarui daviau paragaut - NEATSKYRĖ :) Tiesa, aš į tą kefyrą prieš šaldydamas dar šio to įdedu :)

    AtsakytiPanaikinti
  41. Visų pirma taip gaminama ricota, tai yra kremas, varškė gaminasi kitaip. Nedarykit sau gėdos žmonės , visą gyvenima žmonija maitinasi , bet nezino kuo, tas yra baisiausia :)

    AtsakytiPanaikinti
  42. Neturiu zodziu kaip padėjot norvegijoje varskės nera yra tik 1 ir ta neskani ir begalo brangi.,mano mazasis broliukas dievina varškės sūrelius yra begalo išrankus bandėm isgauti varske ivairiais būdais tačiau pieno produktai cia visiškai kitokie ir mums niekaip nepavyko iki siandien! Is gautos varskytes padariau dviejų rūšių saldžių sūrelių ir broliukas viska suvalges bėgo I saldytuva ieskoti dar:) Aciu.

    AtsakytiPanaikinti