Puslapiai

2012 m. kovo 1 d., ketvirtadienis

MEDAUS TORTAS

PAVASARIS! PAVASARIS! Pagaliau... atrodo, kad dar niekad jis nebuvo toks laukiamas kaip šiemet :)... 
O kartu su pavasariu ateinu nešina nuostabaus skonio taip mums visiems įprasto medaus torčiuko receptu! Patikėkit, tokio skanaus medaus torto nebuvau ragavusi!!! Ir tikrai, jeeetus, kai prisimenu jo skonį noris kuo greičiau vėl jį kepti :D na man jis irgi, kaip ir Vilmai, kolkas skaniausias tortas kokį tik esu pati kepusi! Nort jį, kaip minėjau, dovanojom tėveliams, bet negalėjau pro jį praeiti, net gėda buvo, turbūt aš kokį trečdalį jo viena sukirtau :DD 
Raginu ir Jus nepatingėti ir progai pasitaikius kepti, nes vertas, vertas, vertas! :) 


Tortukas gaunasi minkštutis, švelnus, nesunkus, net sakyčiau gaivus, tiesiog tirpstantis burnoje. Labai patiko dar ir tai, kad pakankamai greitai pagaminau, užtrukau apie 2,5 val. Tiesa, vėliau šaldytuve laikiau 2 paras.

Biskvitiniams lakštams reikia:
2 kiaušinių
2 v.š. natūralaus medaus
50 g margarino (naudojau sviestą)
50 g baltojo cukraus
40 g rudojo cukraus
~340 g miltų (man prireikė dar ~30 g)
1/2 a.š. sodos + 1 v.š. acto sodos nugesinimui

Į metalinį dubenį (ar puodą) mušti kiaušinius, pilti medų, dėti sviestą, suberti cukrų ir dėti virš puodo su vandeniu. Vis maišant kaitinti kol taps vientisa masė ir/ar ištirps cukrus, bet neužvirti. 
Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros.
Į gautą masę supilti nugesintą sodą, išmaišyti. Galiausiai suberti miltus ir užminkyti tešlą. Tešla turi visiškai nelipti prie rankų. Tada padalinti ją į 5 lygias dalis ir kiekvieną dalį labai plonai iškočioti tiesiai ant kepimo popieriaus (pabrėžiu, lakštus kočioti labai plonai, kadangi kepant jie pasipučia). Paėmus norimo dydžio apvalią formą ir uždėjus ant kiekvieno iškočioto tešlos lakšto, apipjauti. Kepti po vieną lakštą ~5 minutes. Nupjautus tešlos kraštus irgi iškepti. (Man viskas ėjosi labai greitai ir sklandžiai, kadangi, kol kepiau vieną lakštą, kitą kočiojau, išėmus iškeptą, iškart dėjau naują kepti, ir taip kol iškepiau visus. ) 
Iškeptus lakštus atvėsinti ant grotelių.



Kremui reikia:
1,5 v.š. želatinos grūdelių
60 ml šalto vandens želatinai užpilti
800-900 g grietinės (30 %)
~6 v.š. cukraus pudros (arba pagal skonį)
1/2 citrinos sulčių

Želatiną užpilti vandeniu ir palikti išbrinkti. 
Į didelį dubenį krėsti grietinę, suberti cukraus pudrą ir išplakti iki standumo. Supilti citrinos sultis, išmaišyti, paragauti ar nieko netrūksta. Želatiną maišant ištirpinti ant mažos ugnies (neužvirti). Pravėsinti ir maža srovele plakant supilti į kremą. Kokioms 5-10 minučių padėti į šaldytuvą, kad kremas šiek tiek sutvirtėtų. Galiausiai pertepti biskvitinius lakštus ir papuošti. Statyti į šaldytuvą bent parai. SKANAUS!!!
Aš papuošiau visiškai paprastai, supjausčiau tešlos atraižas nedidelėmis juostelėmis ir užbarsčiau ant torto viršaus.

29 komentarai:

  1. uf, džiaugiuos, kad patiko :) Jau kai nei cypt nesigirdėjo iš Tavęs, tai jau pagalvojau, kad neskanus buvo... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na kad jau taip išgirtas, išbandysiu ir aš šį receptą... Nes tobuliausio medaus torto recepto vis dar ieškau :))

      Panaikinti
    2. VILMUT, tai, kad dar praeitam įraše buvau paminėjus jo nuostabų skonį :D tai šioks toks 'cypt' buvo :DD ;) ačiū, jis nerealus!!!

      ASTA, man jis tikrai tobuliausias :) žiūrint kokio tobulumo ieškai? ;) tikiuos, labai tikiuos, kad patiks :)

      Panaikinti
  2. butu nieko, bet tie biskvitu kepimai, mane uzmusa... delto nesiryztu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ryžkitės, jie labai greit išsikepa ;) vertas to minimilaus vargelio :)

      Panaikinti
  3. kremą suvalgyčiau be eiles :))) žiauriai skaniai atrodo tortukas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinok jis toks skanus, kad žadu vėl greitu laiku kepti :) labai rekomenduoju :D

      Panaikinti
  4. Tortinatės ane? ir mane verčiat gundytis :) Kažkada esu kepus medaus tortą, tai patiko. Nu bet jei sakote, kad šis puikus, manau greitu metu ir kepsiu. Man labai patinka toks torto papuošimas ♥ Nieko nekeisdama taip pat puošiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. AGUONĖLE kepk nedvejodama, bent mums jis tobulas, tikiuos tortų atžvilgiu mūsų skoniai panašūs ;) nekantriai lauksiu Taviškių rezultatų :*

      Panaikinti
  5. Reda, kokio skersmens lakstai gavosi? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pas mane 21 cm ;)

      Panaikinti
    2. Super, ačiū, tuoj raitosiuos rankoves :)))

      Panaikinti
    3. Linkiu lengvo gaminimo ir skanaus skanaus rezultato :)

      Jei kils klausimų rašykit ;)

      Panaikinti
  6. Siuo metu kepu si tortuka..man lakstai nekyla!!!! tokie kieti ploni gavosi, kaip meduoliukai...tikiu kad bus skanu, bet nesupratau ka blogai darau..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, oi net širdis stot pradėjo kai perskaičiau :)
      Sodos nepamiršot? jei ne viskas turi būti gerai, ir pertepus kremu jie dar išsipūs, nes persigers drėgme... pas mane jie irgi neišsipūtė kepant pernelyg daug, šiek tiek (foto matosi), nesigauna ir neturi gautis tokie minkštučiai kaip įprastas biskvitas, bet kieti ką tik išimti jie neturi būti, o kai atvėsta ir visiškai trapūs pasidaro. Tik pastovėjus apie parą jis bus reikiamo minkštumo :) Sėkmės!!!

      Panaikinti
  7. Taigi tikrai! sudejau meduoliukus, o gavosi stori biskvitai:)gal mano orkaite kalta kad jie visai nekilo..bet ir kita klaida padariau, nes nelabai gavosi medaus..per mazai pakepinau lakstus turbut, nes jie baltutuciai gavosi, nesijaucia to medaus skonio:) kita karta pasitaisysiu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va kaip gerai, kad su nedideliai trūkumais, bet gavos :) džiaugiuos ;)

      Panaikinti
  8. Labas,
    Na labai gražus šis Jūsų torčiukas, taigi aš ir susigundžiau savo svečius pavaišinti juo :) tik norėjau paklausti jeigu padus išsikepčiau ryte, o pertepinėčiau vakare ar nepasidarytų padai per daug kieti ir tada sunkiai gertųsi kremas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,kad žinokit jį vistiek būtina bent para geriau dvi pertepus palaikyti, nes turi gerai susigerti kremas, kad nebūtų perkieti, o kada sutepsit nėra didelės reikšmės, svarbu sutepus nepermažai palaikyti, greičiau susistovi, kai lakštus dar palaistai kokiu cukraus sirupu ar saldžia arbatėle.
      Sėkmės, tikiuos patiks :)

      Panaikinti
  9. nesuprantu kodel grietine man nesiplaka? Pirkau 30 proc ir kai pradejau plakti ji man susikystejo visiskai ir nebesutvirtejo. Ar taip ir turi buti? Gal idejus zelatinos ir padejus saltai sustings ir tada pertepti, nes kiek beplakciau nieko. Kazkokie x failai.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, turbūt jau po laiko, bet kitam kartui. Priežastys galėjo būti tokios:
    - Jūsų grietinė buvo šilta (turi būti gerai atšaldyta);
    - grietinės riebumas buvo mažesnis, nei parašyta ant pakuotės;
    - ir /arba grietinė buvo su augaliniais riebalais.

    Patarimas. Tokiais atvejais visada namie turėkite standiklio, jis situacija pataisytų. Bet Jūs irgi atradote neblogą išeitį su želatina, trumpam palaikius šaldytuve, grietinė sutvirtėja ir vėliau lengviau pertepti biskvito lakštus :)

    Sėkmės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aciu uz atsakyma, su zelatina mano kremas sutvirtejo, ne tiek kiek norejau, bet galiausiai sutepiau lakstus. Ir tortas jau suvalgytas. Labai skanus gavosi. Visiems laaaabai patiko. Net per skanus. As jo persivalgiau, kad net bloga buvo. Va ka reiskia kad retai kepu tortus :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Suuuuperinis tortas.Namie visi negali juom apsidziaugti.Lengva pagaminti.Dabar per visas sventes tik ji ir darau.Siandiena issikepiau lakstus net is trigubos porcijos.Darysiu didziuli kaledini torta :))) Niam niam...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip smaguuuu!!!!! labai gera žinoti :)

      Skanių, jaukių ir šiltų švenčių! :)

      Panaikinti
  13. pirma karta gavosi toks keistai nepavykes tortas,lakstai nepakilo,o norint,kad tortas butu panasus i medaus torta butinai reikia kept dviguba porcija.Lakstai siek tiek putesi,bet sakutes pagalba viskas nusedo:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viktorija, gaila, kad taip nepasisekė, viliuos ir tikiuos, kad daugiau tokių nesėkmių Jums nepasitaikys ;)

      Panaikinti