Puslapiai

2012 m. sausio 20 d., penktadienis

MIELINIS PYRAGAS SU RIEŠUTŲ ĮDARU

Apie šį pyragą daug nekalbėsiu...skanus, minkštas, aromatingas...o riešutų ir kakavos derinys puikus, labai kartu dera. Rekomenduoju tiems, kuriems patinka kepiniai su riešutais.


Sugalvojau gi, 'protinga mergelė' :D, kad įdomiau bus jei kepsiu kekso formoj su skyle...Nagi nerealiai gražiai iškilo, o bekepant apskritai atrodė begalo gerai, bet deja...mano kepimo formos pasirinkimas nuvylė, kadangi vos ne vos jį iš jos išlupau...Taigi, išsiėmė nelabai gražiai, todėl Jums patariu rinktis tinkamos formos ir dydžio kepimo formą. Labiausiai čia tiktų stačiakampio forma, bet šiam pateiktam produktų kiekiui įprastos tokio tipo formos permažos, todėl galima skirti tešlą į dvi lygias dalis ir kepti dvejose atskirose formelėse, arba pradžiai kepti iš pusės normos... Bet kuriuo atveju, pasirinkimas Jūsų ;)


Tešlai reikia:
30 g šviežių mielių
500 g miltų (aš pridėjau dar 30 g, nes pasirodė, kad trūksta)
150 g cukraus + 1 a.š.
3 mažų ar 2 didelių kiaušinių trynių
250 ml pieno
125 g sviesto
1 a.š. vanilės ekstrakto
~1/3 puodelio razinų

Įdarui reikia:
125 g riešutų (aš naudojau migdolų riešutus)
3 mažų ar 2 didelių kiaušinių baltymų
1 v. š. kakavos miltelių
~2,5 v.š. cukraus


~1 v.š. augalinio aliejaus kepimo formai ištepti

Kiaušinio trynio + šlakelio pieno pyrago aptepimui

Į dubenį dėti mieles, berti 1 a.š. cukraus, pilti pora v.š. vos pašildyto pieno, išmaišyti ir palikti šiltai, kad suputotų (~10 min.).
Razinas užpilti karštu vandeniu.
Į puodą supilti likusį pieną, suberti cukrų, sudėti sviestą ir kaitinti kol ištirps cukrus ir išsilydys sviestas, neužvirti. Pravėsinti iki kambario temperatūros. Supilti pas pastovėjusias mieles, išmaišyti, ir visą mišinį supilti į dubenį su miltais. Įmušti kiaušinių trynius, įlašinti ekstraktą, užminkyti tešlą. Minkyti ~10-15 min. kol tešla atšoks nuo indo sienelių ir nelips prie rankų, taps maloni liesti (minkymo eigoje suberti išmirkytas ir nusausintas razinas). (Jei atrodo, kad tešla vistiek begalo limpanti, nepabijokite pridėti dar šaukštą, kitą miltų). Iš tešlos suformuoti kamuoliuką, dėti į dubenį, uždengti švariu rankšluostėliu ar maistine plėvele ir padėti šiltai ~1 val. pakilti (tešla turi padvigubėti).
Tuo tarpu pasigaminti įdarą. Į smulkintuvą suberti riešutus, cukrų ir kakavą, susmulkinti iki smulkių grūdelių, o kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų (jei sunkiai plakasi, įberkite mažą žiupsnelį druskos, situacija pagerėja ir lengviau išsiplaka ;)). Riešutų mišinį sumaišyti su išplaktais baltymais. Paruoštą įdarą dėti į šaldytuvą.
Pakilusią tešlą lengvai perminkyti. Iškočioti į ~1/2 cm storio stačiakampio formos blyną, per visą plotą ištepti įdaru, susukti į vyniotinį ir įdėti į aliejumi ar kitais riebalais išteptą pasirinktą kepimo formą. Šiltai pakildinti ~40-60 minučių.
 Ištepti kiaušinio trynio /pieno plakiniu ir šauti į orkaitę įkaitintą iki 180 C temperatūros, kepti ~35-40 minutes (aš kepiau orkaitės kaitrą nustačiusi tik iš apačios, jei per greitai ruduoja pyrago viršus uždenkite folija). SKANAUS!

Šaltinis Jo Cooks

15 komentarų:

  1. Mmmm.. kaip gardžiai atrodo :) Einu kepti :) Tik turiu vieną klausimėlį. Kiek 30 gr šviežių mielių atitinka sausų? Aš vis nesuprantu koks sausų ir šlapių mielių atitikmuo...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Imk 10 g sausu ;) Ziema net galima pora gramu daugiau deti. bert siaip santykis 1:3.

      Panaikinti
    2. Jetaus, laikau kumščius, kad tik viskas gerai gautūs :D sėkmės ir tikiuos patiks ;)
      O dėl mielių, jau Aguonėlė parašė, paprasta :)
      Tiesa, paprastai aš su sausom mielėm kildinu ilgėliau nei su šviežiom...

      Panaikinti
    3. Na rytoj savaitgalio proga būtinai kepsiu :) Pranešiu apie rezultatus :) Ačiū Aguonėle už patarimą ;) Jūsų abiejų blogai yra vieni iš mano favoritų :) Šaunuolės mergaitės!!!

      Panaikinti
    4. INDRE, jei kils kokių kėblumų rašyk, ryt planuoju irgi visą dieną sukiotis virtuvėje, tai galėsiu atrašyti greit, na čia jei kas, jei kokie negerumai ;) laukiu nesulaukiu kaip pavyks :)
      Ir nuoširdžiausiai ačiū, kad esi kartu :) :*

      Panaikinti
  2. OMG koks keksas ♥ As mastau ka cia tokio ryt draugams pavaisinti iskepus o tu va ir atnesi recepta!!!!!!! Aciu, bandysiu ;)
    O tu forma istepei riebalais ir pabarstei dziuveseliais? Siaip tada neturetu pritraukti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. AGUONĖLE, ne keksas čia gi :D bet džiaugiuos, kad vilioja Tave jis :) žinau, kad Tu geresnė visokių mielinių pyragų kepėjėlė nei aš, todėl rami esu, kad viskas Tau puikiai pavyks ;)
      O formą ištepiau aš aliejumi, bet džiūvėsėliais nebarsčiau..oo jis man neprilipo, o tiesiog taip išsipūtė išsikerojo formoje, kad sunku buvo ištraukti, nes keksinė su skyle...:D:P

      Panaikinti
  3. tikras gražuolis. orginale nurodytas variantas kaip pynė labai sudomino. gal kokią diena ir aš mieliniam pyragui ryšiuosi...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū labai EGIDIJA! aha fainas tas variantas, tik reikia gerai mokėti pinti iš daugiau nei trijų dalių :)
      O mielinių pyragų kepti nebijok, juk 100 kartų sudėtingesnius patiekaliukus gamini ir Tau puikiai gaunas :)

      Panaikinti
  4. O gal galima sita pyraga kepti ant kepimo popieriaus? Juk gaunasi kaip vyniotinis, tai manau, kad susukus reikia padeti ant popieriaus ar silikoninio padekliuko ir kildinti, o po to ir sekmingai iskepti..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, galima bandyti, bet iškepus pyrago forma gali atrodyti neišvaizdžiai, todėl aš rinkčiausi visgi kokią formą su krašteliais :) o Jūs kaip norite ;)

      Sėkmės ir šiltų jaukių švenčių :)

      Panaikinti
  5. tikrai neprastas pyragas,ypatingai su sokoladiniu glajumi,patiko.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taigi atsitiktinai radau si receptuka, o kadangi atrodo skaniai nusprendziau ismeginti. NEREALU! Isejo nerealiai graziai ir skaniai. Tik gerai kad tesla padalijau dvi dalis, nes gavosi labai dideli. Mano antras mielinis gaminys po pirmojo fiasko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ooo kaip ačiū už įspūdžius :) Labai džiaugiuos, kad pavyko ir patiko!

      Panaikinti