Puslapiai

2013 m. balandžio 26 d., penktadienis

BANDELĖS SU VIŠTIENOS IR GRYBŲ ĮDARU - "Auksinės žuvelės"

Jau praėjusį savaitgalį su šeima mėgavausi štai šiomis pačiomis gardžiausiomis 'žuvytėmis' su pievagrybių ir vištienos krūtinėlės įdaru! Visi liko sužavėti tiek 'žuvyčių' išvaizda, tiek skoniu. Labai rekomenduoju!!!

Labai patiko įdaras, jį dariau pagal Aušros receptą. Vištiena ir pievagrybiai kaip žinia puikus duetas, o su svogūnų padažu - superinis :) 

Mielinei tešlai reikia:
500 g kvietinių miltų
235 ml šilto pieno (1 stk.)
21 g šviežių mielių
60 g tirpinto sviesto
1 kiaušinio
1 arb.š.druskos
1 valg.š. cukraus

Juodųjų arba rožinių pipirų grūdelių papuošimui ('žuvyčių' akytėms)
1 išplakto kiaušinio + šlakelio pieno aptepimui 

Mieles ištirpinkite šiltame piene ir palikite ~10 minučių, kad mielės suveiktų. Didesniame dubenyje sumaišykite miltus ir druską, supilkite pieno mielių mišinį, tirpintą sviestą, suberkite cukrų, įmuškite kiaušinį, užminkykite tešlą. Minkyti reikia gana ilgai ir netrumpiau nei 10 minučių, aš savo rankeles kankinau visas 15 min. :). Tešla turi gautis labai minkšta, elastinga, nelimpanti prie rankų, maloni liesti. Dubenį ir tešlą patepkite aliejumi, uždengite maistine plėvele ar švariu rankšluostėliu ir pastatykite šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų (kildinkite apie 1-1,5 val.).
Vėliau, kai tešla pakylą, padalinkite ją į 24 lygias dalis (man gavosi 22 tešlos gabaliukai po 35-36 g, o likusią tešlą padalinau į daug mažyčių rutuliukų ('žuvyčių' lūpytėms), dvi dalis padalinti į 44 mažyčius rutuliukus. Iš kiekvieno tešlos gabaliuko suformuokite rutuliuką ir suplojus maždaug 1 cm storio paplotėlį. Visus paplotėlius sudėkite ant lengvai pamiltuoto paviršiaus, uždenkite maistine plėvele ir palikite dar kart pakilti (užteks pusvalanduko arba tol kol pagaminsite įdarą).

Įdarui vištieną galima naudoti ir keptą ir virtą, aš pasirinkau būtent virtą krūtinėlę, nors tikiu, kad kepta irgi čia puikiai tiktų, todėl jei norite su kepta vištiena ir nenorite ilgai laukti kol ji iškeps, puikiausiai išsikepsite pagal šiame recepte esantį vištienos paruošimo būdą.

Vištienos paruošimui:
~200 g vištos krūtinėlės (vienos mažesnės vištos krūtinėlės puselės)
1 svogūno
keleto pipirų grūdelių
1 arb.š. druskos
šviežių krapų

Į puodą įpilkite vandens, dėkite vištos krūtinėlę, pusiau perpjautą nuvalytą ir nuplautą svogūną,  krapus, suberkite pipirų grūdelius, druską, puodą uždenkite, užvirus virkite apie 10 minučių. 
Išvirtą krūtinėlę labai smulkiai supjaustykite. (Sultinį, kuriame išvirė krūtinėlė, panaudokite sriubai).

Begalinio džiaugsmo suteikė 'žuvyčių' formavimas, tai puikus atsipalaidavimo būdas ;)

Įdarui reikia:
300 g smulkintų pievagrybių (galima naudoti ir kitus grybus)
60 g sviesto
1 vid.dydžio svogūno
80 ml vištienos sultinio
0,5 valg.š. miltų
100 ml riebios grietinėlės (arba pieno)
saujelės smulkintų šviežių petražolių 
druskos
maltų juodųjų pipirų

Didesnėje keptuvėje ištirpinkite trečdalį sviesto, suberkite pusę smulkintų pievagrybių, pabarstykite druska, pipirais ir apkepkite iš abiejų pusių. Iškeptus grybus išimkite iš keptuvės ir sudėkite į dubenėlį. Į keptuvę dėkite dar tiek pat sviesto ir taip pat iškepkite likusius pievagrybius. 
Kai grybai iškepti į keptuvę dėkite likusį sviestą ir suberkite susmulkintą svogūną. Vis pamaišant kepkite, kol šie suminkštės. Tada supilkite sultinį ir kepkite, kol didesnė dalis skysčio nugaruos. Suberkite miltus, išmaišykite. Maišant plona srovele supilkite grietinėlę ir kaitinkite kol padažas sutirštės.
Į dubenį su keptais pievagrybiais sudėkite smulkintą vištieną, petražoles, supilkite svogūnų padažą, išmaišykite ir jei reikia dar pasūdykite ir pagardinkite maltais pipirais.

Bandelių formavimas. Pasiruoškite dvi prie orkaitės priklausančias skardas, išklokite jas kepimo popieriumi. Imkite po vieną tešlos paplotėlį, 'žuvytės uodegai' suspauskite vieną kraštą, kitus kraštus šiek tiek spaudžiant patemkite, padarykite vietos įdarui, dėkite maždaug po vieną valg.šaukštą įdaro,  pirmiausia kraštus užspauskite viršuje, tada užspaudykite kraštu slenkant link 'žuvytės snukučio', jei reikia vis pastumiant įdarą į vidų. Gerai užspauskite tą vietą, kur atskyrėte tešlos 'uodegai' (uodegoje įdaro neturi būti), ir pabaikite užspausti krašus ties ta vieta, nuo kurios pradėjote. Pyragėlį apverskite 'siūle' į apačią, šiek tiek padailinkite 'uodegą', pavyzdžiui šakute įspaudžiant rėvelius, galus galima įkirpti žirklutėmis. Pridėti 'žuvytėms lūpas' ir įkiškite po vieną pipiro žirniuką toje vietoje, kur galvojate, kad turi būti 'akytė'. 
Kiaušinį išplakite su šlakeliu pieno ir atsargiai šepetėliu patepkite visas suformuotas bandeles. Mažomis žirklutėmis ant 'žuvyčių nugarėlių' negiliai įkirpkite kaip parodyta nuotraukose.

Šauti po vieną skardą į orkaitę įkaitintą iki 180 C temperatūros ir kepti apie 15-20 minučių, kol bandelės taps auksinės spalvos. Valgyti šiltas.
SKANAUS!!!

29 komentarai:

  1. As nebeturiu zodziu!!! be zodziu!! REDA!! as kita karta irgi pasistengsiu jas dailesnes padaryti; labai labai grazios tavo zuvys!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Aušra, Jūsų taip pat gražios <3, o žinot, įdaras tai tobulas, visi aikčiojo :) ačiūūū!!!

      Panaikinti
  2. Vajezau koks grozis Redute!!!! Negalliu atsiziureti i nuotraukas <3 kai atsigausiu, stdujuosiu recepta ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aguonėle, meile mano, bandau prisivyt Tavo bandelių grožiams :) aaačiūūū!!!

      Panaikinti
  3. Reduk, na cia tiesiog tobulos zuvytes!!!!! Dabar,pastebejau,daug kur tinklarasciuose publikuoja situos pyragelius-zuvytes. Tavosios pranoksta visas iki siol matytas! Na ir kruopstumas tavo!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Linut, krapštukė aš, bet pasiekiami rezultatai pakylėja iki dangaus, man labai svarbu estetika maiste. Ačiū Tau labai :)

      Panaikinti
  4. Reda nuostabu ! tiek kruopstumo, meiles, gauciau tokia bandele, susidzioviciau pasideciau kaip suvenyta :) nuostabu !

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi Iloniuke pralinksminai :D ačiū už Tavo nuoširdumą :*

      Panaikinti
  5. Reda, man tai čia padėjėja fainiausia:) Aišku ir žuvytės nerealiausios, kiek tik kur mačiau:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Malonu, kad ir mano padėjėja nelieka nepastebėta ;) ačiū!

      Panaikinti
  6. Nuostabios nuotraukos: šiltos, gyvos, skanios! Ir mane sužavėjo mažoji padėjėja - tokia susikaupusi, rimta :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Reda, be galo dailios žuvytės, visos kaip viena! Likau sužavėta nuotraukų, tiesiog malonu žiūrėt :).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, dėkui, bet, kad Žinotum kokios jos skanios ;)

      Panaikinti
  8. Super skaniai atrodo ir gundo vaikus, net ir tokius, kurie nemėgsta mėsytės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Regina, ir tikrai, mano mazgei juos valgyti buvo tikra atrakcija :D

      Panaikinti
  9. Gaila, kad neberasote blog'o :( tokie nuostabus receptai ir nuotraukos...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Monika, man irgi gaila :( po kurio laiko, kai trumpam sugrįžau dar maniau sugebėsiu suderinti viską, bet man nepavyko, tiesiog paprastai nufotografuoti patiekalą ir parašyti receptą aš nebenoriu, o parašyti bent vieną įrašą taip kad būčiau patenkinta, atima man nemažai laiko, todėl apsisprendžiau neberašyti, bet visada galvoju gal kada nors ;)
      Ačiū už Jūsų įvertinimą, man tai labai svarbu :) ir sėkmės Jums :*

      Panaikinti
  10. Lovely looking tart! But you must have giant nectarines to be able to slice them into eight and get such thick slices!
    Buy Halal Meat Online

    AtsakytiPanaikinti
  11. All New Customers Get 10% off Use >>NHM786<<
    At Noshahi.com, we only use everyday ">freshly delivered meat for our customers. All meat orders are prepared by our professtional butchers. You and your family never have to worry again about driving to local halal meat stores and wait in lines for your halal meat!orders.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai idomus ir skanus receptas, butinai isbandysime. :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Užėjau į visus puslapius, kur tik buvo gaminamos šitokios bandelės. Jūsų bandelės kaip žuvytės iš kokio porceliano? Labai labai gražios, tikiu, kad ir skanios, mėginsiu iškepti. Jei žuvytės nesigaus, tai nors paprastos bandelės bus skanios:).

    AtsakytiPanaikinti