Puslapiai

2011 m. rugsėjo 5 d., pirmadienis

NAMIE GAMINTAS NATŪRALUS JOGURTAS

Nagi pasakykit Jūs man, mėgstat jogurtą?? o taip, aš ir mano šeima jį dievina.. jei ne per skambiai pasakyta ;).. Šaldytuve visad jo turim, nes tai skaniausi pusryčiai!!! Aš turbūt, ir net ne turbūt, o ištikrųjų, :) visad valgau jį vieną, turiu omenyje, be jokių vaisių ar dribsnių, kaip mėgsta mano vyras, tokį kokio skonio nusiperku.... o dabar, ŠTAI, pagaliau išbandžiau pasigaminti jo namie, pasakysiu atvirai - man nerealus GĖĖĖRIS!!! Vyras kažkodėl raukosi, na bet gi neįkišiu per prievartą :DDD Nesinori jam naminio ir vsio :DD O aš ragauju jo kiekvieną rytą su pasirinkta uogiene, naudoju patiekalams, padažams ir džiaugiuos, kad taip paprasta jį pagaminti :)  
Rekomenduoju!!!



Mums tereikia:
1,5 l pieno ( 2,5% ar 3,5% riebumo, aš naudojau 3,5% )
125 ml natūralaus jogurto indelio (tinka ''Dobilas'' ar ''Danone'', aš naudojau ''Dobilą'')



Pirktinį natūralų jogurtą iš šaldytuvo išimti prieš kelias valandas, kad sušiltų iki kambario temperatūros ir suaktyvėtų bakterijos.
Žurnale rašo, kad tinka ir kaimiškas ir parduotuvinis pasterizuotas pienas, tik ruošti jį reikia skirtingai. Kaimišką pieną reikia užvirinti ir ataušinti iki 43 C, o parduotuvinio pasterizuoto pieno užvirinti nereikia, tik pašildyti iki 43 C temperatūros.
Taigi, mano buvo pirktinis, todėl aš jį tik pašildžiau iki 43 C temperatūros (matavau su spec. termometru, bet jei jo neturite, temperatūrą galima nuspėti įkišus pirštą, turi nedeginti, o jaustis šiluma). Atidaryti jogurto indelį, šaukšteliu išplakti ir supiltį į pieną. Gerai išmaišyti ir perpilti į molinį ar stiklinį indą, uždengti medžiagos skiautele (sandariai uždaryti nereikia) ir pvz. per naktį palikti kambario temperatūroje - kur nors šiltesnėje vietelėje (nes jei bus šalta, nesidaugins jogurto bakterijos).
Vėliau laikyti šaldytuve, jogurtas negenda visą savaitę.
Prieš naudojant, jogurtą išplakti ir skaninti įvairiausiais priedais ;)
P.s. man jis gavosi toks geriamo jogurto konsistencijos (pan. į pirktinio jogurto ''JO'' , toks pats tas, koks labiausiai patinka, nei pertirštas, nei perskystas)
SKANAUS!!! 

Namie pasigaminti jogurtą suviliojo žurnalas ''Virtuvės paslaptys''

11 komentarų:

  1. Puikios nuotraukos :)
    O tokį jogurtą savo mazgiui jau seniai gaminu, visada yra šaldytuve.
    Jei norisi tirštesnio jogurto, tereikia pieną pavirinti 15-20 min., kad kažkiek skysčio nugaruotų. Aš kai pamirštu, kad pas mane ant viryklės pienas, tai jis pas mane ir valandą paverdą. Tada jogurtas gaunasi kondensuoto pieno skonio, tik ne toks saldus :D
    Super dalykas tas naminis jogurtas :)
    Aš pilu į plastikinį kibiriuką, uždarau dangtelį, bet jogurto bakterijos sėkmingai ir tokiom sąlygom pasidaugina :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aaaačiukas Vilmuk :)
    O noriai valgo mažiulis tokį jogurtą?
    Ir kaip įdomu dėl sutirštinto pieno! Tai jei įdėtum daugiau cukraus tai būtų labai panašu į kondensuotą pieną? Ane?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš irgi vienąkart tokį jogurtą namie gaminau, bet raukiausi tikriausiai panašiai kaip kad tavo vyras. Nežinau net, kodėl, bet nepatiko nors tu ką... sakiau tada, kad kada nors pabandysiu dar kartą, bet vis neprisiruošiu. Kai norimų pagaminti patiekalų sąrašas begalinis, sunku prisiruošti :)

    O nuotraukos tikrai vau! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Matai, mano vyras nosį riečia ir kefyrui, nemėgsta jo, tai čia kažkas vistiek labai artimo..:D
    Aš tai kepiau ir blynus su juo - super, ir padažiukai...vienu žodžiu, jį daug kur galima panaudoti..:)
    P.s. ačiū :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš irgi gamindama jogurtą paverdu kokį pusvalandį, tai toks tirštas net "stovintis" gaunasi ir visados gaminu iš naminio riebaus pieno, tai super gaunasi. Jei nesuvalgome maišau pyragus, plaku kokteilius. Jei nori labai tiršto, tai per naktį palik sūrmaišyje virš puodo pakabintą šaldytuve, kad nuvarvėtų pasukos, tai toks jogurto kremas gaunasi, bet jau riebokas ir labai sotus. Gėris tas naminis jogurtas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. RENNIE - ačiū už puikius patarimus, būtinai išbandysiu :))

    AtsakytiPanaikinti
  7. As viena karta esu bandziusi daryti namini jogurta, bet man nelabai gavosi. Termometro neturejau,tai itariu,kad nesigavo man teisingai apskaiciuoti temperaturos ir jis man nelabai "susitrauke". Sesuo jau koki 15 metu ji daro ir jai viskas puikiai iseina. Taciau visada matuoja termometru. Tai as ir nusprendziau,kad man del to termometro neturejimo nesigavo:-)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Žinai, esu įsitikinus, kad jei dar bent kartą pabandytum viskas gautųsi puikiai :) ar ten priežastis negaliu atsakyt, bet jei sesuo jau 15 metų turi praktikos, tai ji sakyčiau jau net profesionalė :), manau jei labai norėtum su ja pasikonsultavus viskas paaiškėtų :) na mano patirtis tai dar labai mažytė, pora kart dariau, bet abu kartus gavosi puikiai :)
    Didžiausios sėkmės Tau LINUT :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O band4te kas natūralias sausas jogurtines bakterijas (raugai) ?
    Su jomis daug geriau gaunasi ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesa, jų galima nusipirkti mažais kiekiais internete raugai.lt ;)

      Panaikinti
  10. Dievinu naminius jogurtus! Net šaldytuvą renkantis domino tik variantas su žemesnėm lentynom ir daugiau nei trimis stalčiais, kad susidėt savo gaminius, o jų aš darau daug:) Ačiū už naują receptą!

    AtsakytiPanaikinti