Puslapiai

2011 m. rugsėjo 11 d., sekmadienis

KVIEČIU Į DISKUSIJĄ!!! IRRR... BURNOJE TIRPSTANTIS VARŠKĖS APKEPAS

Šį kart šiek tiek kitoks įrašas, kadangi noriu Jus pakalbinti, o ir papasakoti apie šį bei tą...

Tad nuo pradžių :). 
Kadangi nusprendžiau, kad bakalauro studijų man negana ir noriu 'valgyti šitą košę' šiek tiek ilgėliau... apsisprendžiau... Meno pasaulis mane vilioja, oi kaip vilioja... pasilieku jame 'viena koja', pusiau plėšyta, tėkšta į sieną, ir vėl pripūsta naujo vėjo, minčių ir apmąstymų, kančios ir depresinių pojūčių, sumaišties ir beviltiškumo - tai dabartinis varikliukas, su kuriuo turiu iš naujo susigyventi ir eiti į priekį iškelta galva, tvirtu pagrindu, nesigręžiodama atgal... 
Taip, kas mane pažįsta, turbūt dauguma pasakytų, kad visada buvau gana žemiška asmenybė, 'nenuplaukusi' kaip, kad daugelio įsivaizduojami menininkai, nors, ar galiu taip save vadinti? 
Taigi, kad būtų aiškiau - esu keramikė, dirbanti visiškai ne šioje meno srityje, o daug žemiškesnį darbą, su kuriuo taip pat, laikui bėgant, susidraugavau.. bet keramika, jaučiu visa savo esybe - mano gyvenimo teisingas kelias... todėl ir studijuoju toliau, nes tikiu, ateis diena...

Na ką gi, prie reikalo :). Kadangi ateinančių dvejų metų svarbiausias darbas yra kurti kurti ir dar kartą kurti, o užduotį iškelti sau privalau pati, pagalvojau, kad artimiausia man, o ir aktualiausia tema yra - MENAS IR FUNKCIJA KERAMIKOJE
Jau žinau kokia prekė yra žmonių perkamiausia, kadangi svečiavausi ''Jiesioje''. Mums pasikalbėjus, tiksliau išklausius gerb. direktoriaus, paaiškėjo, kad to, apie ką svajojau, jiems nė velnio nereikia, o tai ką prašė sukurti man labai nemiela, ir visiškai nenoriu eiti ta linkme, todėl dabar klausiu Jūsų:
 - kas Jums yra įdomiausia, aktualiausia, reikalingiausia ir ko galbūt pasigendate rinkoje, ką prašytumėte sukurti dailininko - keramiko, jei staiga gautumėte galimybę ir Jums tai nė kiek nekainuotų :
  1. suvenyrai (įv. figūrėlės, papuošalų dėžutės ar švenčių tematika (pvz. krikštynoms, vestuvėms,..));
  2. papuošalai iš porceliano (segės, auskarai, vėriniai, apyrankės ir tt.);
  3. įvairios kepimo formos;
  4. virtuviniai indai (pagalbiniai indai);
  5. serviravimo indai (ne kiekvieną dieną naudojami, puošnesni);
  6. kasdieniai indai (dažniausiai naudojami indai);
  7. unikalūs vienetiniai indai;
  8. kita?
Žinoma, bet kuriuo atveju unikalumas ir dizainas neišvengiama mano darbo dalis...

Begalo įdomi nuomonė visų be išimties, malonu būtų sulaukti ir maisto tinklaraščius rašančių komentarų..juk mums taip aktualu, kad indas, iš kurio mes valgome, būtų patogus, malonus liesti, džiugintų akį  :DD ;)
Tikiuos neliksit abejingi ir padiskutuosit kartu su manim ;) 

O visko pabaigoje (jei ji ateis), pakviesiu Jus į parodą, kurioje, viliuos, galėsite įvertinti pasiektą rezultatą ;)

O kad diskutuojant neliktumėt alkani, štai begalo skanus ir burnoje tirpstantis purus varškės apkepas. Kad vaizdžiau - beveik pyragas :)) Tikrai rekomenduoju :) (p.s. šiek tiek užsisvajojau ir apkepą pakepiau truputuką ilgėliau nei reikėjo :D, todėl matosi, kad apačia tokia tamsoka, bet neprisvilus :D, skonio, ačiū dievui nesugadino).


Reikia:
450 g švelniosios varškės (naudojau ''President'')
320 g natūralaus jogurto  (arba pirktinio)
85-100 g manų kruopų
90-100 g cukraus
3 kiaušinių
2 v.š. aliejaus
1/2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
pora saujų mėlynių ar kitų uogų (vietoj uogų, kas mėgsta, siūlyčiau dėti razinas (~100 g), aš naudojau šaldytas uogas, nes šeimoje yra razinoms sakančių NE)
cukraus pudros
sviesto kepimo formai patepti

Kiaušinius išplakti kartu su cukrumi, sudėti varškę, suberti druską, kepimo miltelius, manų kruopas, supilti jogurtą, aliejų ir viską gerai išmaišyti. Visą masę supilti į sviestu išteptą kepimo formą (aš naudojau apvalią, keramikinę), užbartyti uogomis ir šauti į orkaitę įkaitintą iki 200 C temperatūros. Kepti ~45-55 min., kepimo laikas gali skirtis, todėl būkite atidesni. 
Iškepusį apkepą pabarstyti cukraus pudra. SKANAUS!!!

Šaltinis SM

20 komentarų:

  1. Jiesioje,grizusi i Vilniu,ne karta ieskojau "kazko tokio". Bergzdziai. Net,kai ieskojau,rodos tokio paprasto dalyko,kaip spalvoto (pageidautina zalio) dubens vaisiams, as neradau norimos formos. Pati esu didele estete, porceliano gerbeja, is graziu indu valganti kasdien. Ir jauciu dideli porcelianiniu indu trukuma. Graziu,iprasto dydzio, arbatos-kavos puodeliu. Subtiliu spalvu,nerekianciu, be jokiu "ne i tema" paauksavimu.Ir tokiu paciu,skirtu kasdienai,indu.Dar as pirkciau idomu stativa (kaip lietuviskai teisingai? Pagrindas? Zodziu, ant ko gaubta uzdedi)staliniui sviestuvui.Pasigendu ju stilingu,graziu,idomiu Na,arba jie laaaabai laaaaaaabai brangus.
    Nors moketi uz gera,grazu daikta as sutinku. Bet nepermoketi. Tad as esu uz grazia kasdienybe, su graziais daiktais,kurie nelauktu spintoje "svarbios dienos".

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mano silpnybė serviravimo indai. Paprastų, aiškių formų, bet ir su cinkeliu kažką mielai priimčiau/pirkčiau. Šiuo metu svajoju apie dailų padėklą tortui - net mintyse turiu nusipiešusi, kokio noriu, tik deja nerandu niekur tokio. Taip pat - kelių aukštų lėkštės-padėklo pyragaičiams, keksiukams, sausainiams. Ir saldaininės. Taip pat dievinu funkcionalius indus - na kad ir 4 vietų ssenovines silkines ar dabar populiarius kelių dalių indelius pagardams.
    Tuo tarpu suvenyrų visai nevertinu - na geriausiu atveju magnetuką prie šaldytuvo ar atviruką į kolekciją.
    Žinoma svajoju apie 6 asmenų kasdienių indų komplektą, kuris būtų dailus ir patogus (kad ąseles būtų patogu laikyti rankose, o sriubos lėkštės būtų padoriais kraštais, kad sriuba nešant iš virtuvės į kambarį neišbėgtų. Šiuo metu labiausiai patinka http://www.villeroy-boch.com

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš irgi už gražius kasdienius indus. Dievinu porcelianą, labai mėgstu gerti arbatą iš porcelianinių puodelių, kuriuos ir kolekcionuoju, bet Lietuvoje jie arba labai brangūs, arba visiškai neįdomūs, todėl tenkinuosi vintažiniais puodeliais iš blusturgių. Porcelianinės lėkštės ir kepimo formos irgi labai pageidautinos :) Sėkmės moksluose ir darbuose!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man trūksta estetiškų skylėtų indų vaisiams, romantiškų tortinių.
    Kaži ar Lietuvoje kas gamina mažus indelius (ramekin)?
    2013 m Lietuvoje atsidarys IKEA, kuri labai daug indų siūlo, tai turėtų pagerėti situacija Lietuvoje su kasdieniais ir serviravimo indais.
    Bet kokiu atveju sėkmės kuriant!

    AtsakytiPanaikinti
  5. mane domina funkcionalūs indai, t.y. skirti kepimui, serviravimui ir kasdieniniam vartojimui..indai neturi laukti išskirtinių progų..;) žinoma ne itin ryškių spalvų ar su "mandrais" išraitymais..jie turi būti skoningi, subtilūs..na ir tokie, kad visada norėtųsi iš jų valgyti..:) tikiu, kad tu tai gali ir sugebi..juo labiau, kai su tokiu užsidegimu ir ugnele apie tai kalbi..:) labai laukiu tavo kūrinių ir kolekcijos pristatymo..;) linkiu didelio įkvėpimo..;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš irgi kaip dauguma čia pasisakiusių mėgstu gražius, bet funkcionalius indus. Per daug pas mus kinietiškų statulėlių ir per mažai įdomių kepimo formų, padėklų tortams ir pan. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. LINA - kaip džiugu, porcelianas man mieliausia ir mylimiausia medžiaga, nors ir labai sudėtinga technologija, bet dirbti su juo begalo malonu :)
    O žinok puodelis ir lėkštelė yra pati perkamiausia keramikos prekė. Dėl šviestuvo - įdomi mintis, nors apie juos niekada nesusimąstydavau, o gal bereikalo..;)
    Viskas ką Tu išvardinai, kaip mąstai, man patinka ir labai artima :) aaačiūūū! :*

    INDRE - o taip, apie tortų padėklus ir aš svajoju! :) apskritai, labai teisingai rašai, indai turi būti svarbiausia funkcionalūs, patogūs naudojimui, aiškių formų, bet kaip Tu sakai su cinkeliu, tai kas patrauktų, kas sudomintų ir būtų nenuobodūs, mieli...
    Apie daugiafunkciškumą galvoju kiekvieną dieną, ir tai vos nepatvirtinta mano darbo tema, labai įdomi ir daugeliui aktuali, nes patogu, kai vienas indas gali atlikti kelias funkcijas. Tai irgi mane labai domina, taikliai Tu čia ;)
    Dėl suvenyrų - taip pat pritariu, bet suvenyrai irgi nelygu kokie jie, man pvz. imponuoja minetiūros (pvz. delno dydžio kruopščiai išdekoruotas arbatinukas :), nors pati jų daryti nenorėčiau..)
    Na labai įdomios Tavos mintys, ačiū!

    RENNIE - begaaalo įdomu būtų pamatyti Tavo porcelianinių puodelių kolekciją!!! ačiū Tau už nuomone :)

    ASTA - tortinės! Smagumėlis, nes man jas kurti būtų labai įdomu :) o jei ir paklausa būtų.. apsispręsti žymiai lengviau..:) Dėl skylėtų vaisiams skirtų indų, o jų taip mažai rinkoje? Apie juos irgi nesusimąstydavau..
    Indelių ramekin pirkti radau štai čia http://www.arti.lt/preke/indelis-ramekin-d-9-cm-h-4-5-cm-16207.html
    O kaip IKEA'os laukiu! man nerealus šitas prekybos centras.
    Ir ačiū, labai ačiū, kad pasidalinai nuomone :)

    ODITELE - perskaičiau Tavąjį komentarą, o jis taip paglostė mano savimeilę, ačiū Tau, begalo malonu!!! Tikiuos nenuvilsiu :)
    Beje pritariu, kad indai turi būti tokie, kad visada norėtųs iš jų valgyti ar juos naudoti, juk jie tam ir kuriami, tik nevisada jie tokie, apie kokius svajojame ar norėtume, kad jie būtų :)

    VIKTORIJA - pritariu pritariu pritariu :)) Labai ačiū už nuomonę, ji, kaip ir visų komentavusių, man labai svarbi!

    Dar kart AČIŪ VISIEMS, kurie neliko abejingi ir pasidalino savo mintimis, savo vizijomis ir pastebėjimais!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Klausyk,Reduk,as dar pagalvojau,ka ilgiausiai ir mieliausiai naudoju savo virtuveje ir per visus krasutymusis,niekados neatiduodu.Gal cia kaip viena ideju Tau bus. Turiu toki braziliska komplekta - lekstes ir kepimo forma. Viskas vienos spalvos, atsparus karsciui, labai dailus. Kepimo forma iprastine, apvali,nelabai gili, su nedidelemis aselemis,krastai nenusiima. Kepu joje ir pyragus ir darzoviu uzkepus, visokius apkepus. Ant stalo isdelioji lekstes tokias pacias,i stalo viduri karstuteli apkepa - ir viskas graziai,estetiskai atrodo. Lekstese gali sildyti orkaiteje maista ar kisti i mikrobangu krosnele. Daznai i lekste isidedu kroasana ar bandele ir kisu i orkaite. Labai patogu. Dar as labai noreciau "sezoniniu" porcelianiniu puodeliu - tarkim rudeniui su ispiestais jurginais,ziemai - galbut snieguota sermuksnio keke ir pan.
    Bet kokiu atveju, didziausios Tau sekmes!

    AtsakytiPanaikinti
  9. LINUT, aukse Tu mano :) ačiū Tau!!! kokį fainą rinkinuką turi, tikrai gera idėja, ypač man, kai mąstau apie daugiafunkcinius indus, o jie yra būtent tokie, nes galima ir iškept, ir tokie gražūs, kad ant stalo galima dėti, ir po to pasišildyti tose pačiose lėkštelėsi, tinka ir ten ir ten, super!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Gal ir vėlokai prisijungiu prie diskusijos, bet man labai trūksta Lietuviškų, gražių porceleninių darbelių. Kai Jiesios gamykla bankrutavo aš nusipirkau visai baltą pietų servizą, o draugė tapytoja jį išpiešė. Dabar turiu labai nerealų. Aš tikiu, kad net ppaprasčiausią daiktą teisingai išpuošus, galima gauti labai mielą ir brangų...Jeigu pradėsi kurti, malonu būtų matyti ne tik grąžius puodukus, bet ir funkcionalius indus pyragams, troškiniams, kepiniams...tikiu, kad nebeireikės pirkti prancūziškų ar itališkų, o maloniai rasiu Tavo:)))

    AtsakytiPanaikinti
  11. Na man irgi be galo gražu tie miniatiūriniai arbatinukai, puodukai, lėlių nameliai. Bet kai pagalvoju kiek laiko reiktų jiems tvarkyti, valyti dulkes - neee nugali praktiškumas :) jei neturi aiškios ir panaudojamos paskirties - reiškia nebūtinas :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. ODETA - kaip malonu skaityti Tavo kementarą!!! Išties, turbūt kiekvieną daigtą galima paversti patraukliu, tik reikia tam fantazijos ir žinoma noro..Beje aš irgi viliuos, kad mano svajonės pradės pildytis, ir galėsiu bei turėsiu kuo nustebinti...
    O kaip Tu išradingai pasielgei su pietų servizu! Šaunuolė! Dabar galima sakyti, kad turi vienetinį darbą :)Smalsu pamatyti. O draugė turbūt ne tik tapytoja, bet ir keramikė, jei išmano kaip elgtis su glazūromis? o degėte? Klausiu, nes begalo smalsu, juk tai labai pagirtina! :)

    INDRE - sutinku, nors širdžiai mielų, savo ir draugų rankų darbo gražių daikčiukų pilnos lentynos ir net jau supakuotų dėžėse, nes nėra kur dėti. O išvalyti prisiruošiu gal pora kart į metus :p

    AtsakytiPanaikinti
  13. labas drauge,niekada neturiu laiko paskaityti komentaru,nors is tavo isbandytu receptu karts nuo karto ka nors pagaminu saviskiams:)bet si kart paskaiciau pradzia ir uzkabino,perskaiciau viska:):):) visu pirma,labai dziaugiuosi del taves ir del tavo graziu ideju,ir noro mokytis toliau:)visu antra,kadangi dar gyvenu nuomuojamuose namuose,tai apie indus ir visa kita galiu pasakyti,kad man patrauklu ir reikalinga,tik,funkcionalus,ir butini indai,nemegstu apsikraut,o dabar kai gryzom su Justuku i uk ir taip nera kur sukiloti visu tauriu,lekciu ir viso kito gerio,tai kartais kai nebezinau kur padet,tiesiog pasakau sudie:)Lengva,tai daryti,nes visi indai pirkti is sendaikciu turgeliu,ir moketa kapeikos...na bet ne ta norejau pasakyti:)kai turesiu savo namus,ir tikiuosi tas bus laabai greitai,tada i savo aplinka noreciau tik graziu,brangiu,su mintim,su siluma,ir dar geriau artymo zmogaus rankomis nulebedintu indu ir kitu grozybiu,kurie kasdienini gyvenima paverstu svente:)tikrai nemegstu dulkes kaupenciu skulptureliu,visokiu drambliuku,angeliuku,man praktiskiau butu grazus remeliai,kuriuose seima ar darugai uzfiksuoti graziausiomis akimirkomis,dar geriau pakabinami,nes pastatomi irgi daug vietos uzima:)tai va tiek ir norejau pasakyti,sekmes tau moksluose,gaminant maista ir visa kita grozi,ir susirasysim:)linkejimai seimai:)

    AtsakytiPanaikinti
  14. KRISTUTE, kaip smagu, kad parašei!!! :) ačiū už gražius žodžius, už palaikymą :)
    Dėl indų irgi faina, kad pasidalinai savo nuomone, nes kuo daugiau žmonių pasisako, tuo man lengviau bus apsispręsti :)
    Tiesa, ar teisingai supratau? Tu, restauratorė išmeti sendaikčiuose įsigytus daiktus? net širdį suskaudo :D ;) o, kad man jie, mielai priglausčiau, saugiai supakuočiau ir padėčiau, kol rastų savo vietą. Na bet, jei jie niekaverčiai tada suprantu, nes nuomojantis, tikrai taip, sudėtinga apsikrauti.. o čia irgi idėja, kad mano tema - daugiafunkciškumas taip pat būtų labai aktualu tokiems žmonėms (studentams, laikinai besinuomojantiems namus,..), jaučiu būtų paklausa, nes jei eitų sukurti tokius indus, kur keletas, galbūt besitransformuojančių indų, atliktų ne vieną funkciją. Čia šiek tiek panašu ir į Linos turimus virtuvinius indus...
    :****** ačiū Tau dar kart :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aš visiškai nesusijusi su menu, bet kiek žinau, ištapiusi degė. Ji ne keramikė, bet dirba su taikomąja daile. Jeigu įdomu galiu atsiųsti jos telefoną, pasikonsultuoti. Bet man atrodo, kad patys įdomiausi darbai gimsta per badymus:) Kaip ir kulinarijoje:) Jeigu kalbėti apie mano indus, tkrai esu jais labai patenkinta, nes kiekviena lėkštė šiek tiek kitokia...o tai suteikia originalumo, visada prisimenu, kad tai rankų darbas. Tik manau, kad toks darbelis, jeigu tai ne LT ir ne Kinija, turėtų savo vertę, bet čia nežinau...Linkiu, kad tau pavyktų ir pradėtum naują LT porceliano pradžią:) Tai labai stipru!:)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Supratau ODETA :), tikrai, kad pasisekė Tau dėl indų, nuostabią draugę turi :) džiaugiuosi dėl Tavęs!
    Taip pat Tu teisi, kad gražiausi indai gimsta eksperimentuojant, bandant.. Ir dar kart ačiū už tikėjimmą manimi ir palaikymą, bet kažin ar tapsiu naujos pradžios pradžia, tai reikalauja labai labai daug, ir ne tik investicijų..bet kad stengsiuos kurti galiu pažadėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Na, pagaliau ir mano eilė atėjo pasisakymams.
    Kad Tu - keramikė, jau anksčiau buvau skaičiusi. O kad toliau gilini profesines žinias - puikumėlis. Viskas aišku, ko man taip artima ir širdžiai miela tai, ką matau Tavo tinklaraštyje. Aš pati studijavau menotyrą (turiu reikalų su menu :)). Kas susiję su tuo, apie ką diskutuojam - man labai rūpėtų keramikiniai troškintuvai - puodai, kuriuos būtų galima naudoti ir orkaitėje ir ant viryklės. Kitas dalykas - porcelianiniai, arbatos servizai, tačiau art deco arba art novo stiliaus ir be jokių piešinių tik ornamentai ir formos, labai dziaugčiausi turėdama namie ir galėdama mėgautis arbata iš bauhauso mokyklos stiliaus abatinuko ir puodelių su lėkštutėmis rinkinio. Būtų labai originalu ir ne "kinietiškai prištampuota". Ko dar trūksta - gražių sriubinių, pasikartosiu ir pritarsiu kitoms merginoms - tortinių būtinai būtinai. Tokios, kokias daugumoje parduotuvių pardavinėja - labai "sunkios" išvaizda, o kur jau garsių firmų - praktiškai neįperkamos. Maži, atsparūs karščiui indeliai irgi šiam sąraše.
    Kita pusė - suvenyrai. Man labai patinka keramikinės skupltūros(didelės, gali būti abstrakčios, dar geriau, kad būtų kompozicijos viena ar kita tematika - diptikai, triptikai,čia jau kūryba ir Tavo nuožiūra). Žodžiu, jei kas supras - kalba eina apie kamerinę įvairaus dydžio skulptūtą interjerams, ne apie angeliukus :).
    Pagalvojau, kad būtų norinčių ir susidomėjusių porcelianinėmis segėmis su tiek bareljefiniu, tiek horeljefiniu atspaudu, čia jau "ant bangos" būtų ir kamėjos, ir maži amūriukai, gėlių motyvai, architektūriniai motynai.
    Gimus vaikiukui tėvams dabar daug kas dovanoja ir modelino padarytus miniatiūrinius kūdikėlius įsuptus pasiūtuose nėriniuotuose vystikluose. Įsivaizduoju, kad tą patį galima daryti ir iš porceliano, matine glazūra suteikiant odos spalvą. Darbo ir krapštymosi daug :), bet nepaprastai gražu bei originalu ir užsakymų atsirastų.
    Būčiau pamiršus - labai geras ir gražus dalykas - žiedai servetėlėms. Jau iki gyvo kaulo nusobodo tekinti iš medžio arba metaliniai. Reikia keramikinių (visai neutralios spalvos (kad žmogus galėtų atskirai pirkti), su lengvu raštu, įspaudu ar be jų. Derinamų prie lėkščių komplekto, galbūt net skirtingiems metų laikams pritaikytų.
    Tiek, mieloji, jei kažkokia mintis padės prisivilioti Fortūną - būsių labai laiminga.
    Kristina

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. KRISTINA, brangioji, su malonumu perskaičiau Tavo mintis!!! Man jos labai vertingos ir AČIŪ TAU, kad nesi abejinga :) Tiesa, gaila, bet moklams darau pertrauką, nes yra per daug sudėtinga kartu suderinti su darbu ir šeima..
      Labai gera žinoti, kad mūsų sielos yra tokios artimos! Džiaugiuos ir tikiuos, kad likimas mus suvedė ne tik virtualioje aplinkoje, bet tikiu, kad susipažinsim ir realiame gyvenime (pvz, kad ir tinklaraštininkų susitikimuose :)). :*

      Panaikinti
  18. Reduki, jei kokia mintis bus panaudota - ne veltui būsiu rašiusi. Likimas, kad susitikom nors ir virtualiai :). Laukiu vasaros ir gal tikrai ateis laikas, kada bus galimybė pasimatyt. Aš vis būnu "nutrūkus nuo realybės", perskaitau apie susitikimus jau jiems praėjus... Jei žinosi kada, kur ir kaip - lauksiu ŽINIŲ. Susimatyt reikiaaaaaaa :)

    AtsakytiPanaikinti