Puslapiai

2011 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

RYŽIŲ KAMUOLIUKAI SU MĖSOS ĮDARU

... rodos nieko nespėju, o veikiu tiiiek daug...gaminu taip pat bemaž kiekvieną dieną, bet...įkelti ir parodyti Jums neužtenka laiko... na, nieko nepadarysi, toks jau tas švenčių laukimas...ar aš jų laukiu??...o taip, laukiu, nors po kūčių galėtų viskas jau ir pasibaigti, nes mieliausia ir laukiamiausia šventė man yra KŪČIOS, kai visi šeimos nariai jaukiai susirenkam pas tėvus kaime...dar gerokai prieš atsisėdant prie stalo...tas jaukumo dvelksmas, šiluma, ir mieliausių tėvelių rūpestis...MAMOS, kad būtų tas magiškas 12 skaičius (nors visad būna ir daugiau), kuo skanesnių ir kiekvienais metais atsirandančių vis kitų patiekalų. TĖČIO pareiga pristatyti eglutę, tikrą eglutę, kurią puošia kūčių dieną, kažkada tai buvo mano pareiga (papuošti)...Aplink besisukiojantys artimieji ir besiruošiantys prisėdimui prie didingo kūčių stalo - pati džiugiausia metų dovana, kad esam KARTU. 

Ką gi, o čia patiekalas puikiai tinkantis kūčių stalui, tik tuomet įdaras turėtų būti ne mėsinis, o pavyzdžiui grybų ir su kokiu baltu padažiuku niaaam :))


Mėsos įdarui reikia:
~150 g jautienos faršo
1 vid. dydžio svogūno
1 didelės morkos
200 g konservuotų smulkintų pomidorų
druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Ryžių tešlai reikia:
250 g apvaliagrūdžių ryžių
~2 v.š. Pecorino surio (arba tiktų kad ir Džiugo)
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Taip pat reikia:
1 kiaušinio
15 g miltų
maltų džiūvėsėlių

Aliejaus kepimui


Pasigaminame įdarą. Svogūną sutarkuoti per burokinę tarką, o morką dar smulkesne. Į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus, sukrėsti tarkuotas daržoves ir kepinti ~5 minutes. Tada sudėti faršą, pamaigyti mentele ir kepti kol mėsytė iškeps. Galiausiai sukrėsti smulkintus pomidorus, pagardinti druska, pipirais ir pamaišius dar  kelias minutes patroškinti.  
Atidėti ir leisti atvėsti.
Per tą laiką pasigaminti ryžius. Juos išvirti (verdant įpilti apie pora v.š. aliejaus, beje jie neturi gautis birūs), suberti tarkuotą sūrį, druską, šiek tiek pipirų, išmaišyti ir taip pat palikti atvėsti (kad greičiau atvėstų paskleiskite juos didesniame inde plonesniu sluoksniu).
Nedideliame dubenėlyje išplakti kiaušinį, suberti miltus ir dar šiek tiek paplakti, kad neliktų miltų gumuliukų. Tada dar įpilti 50 ml vandens, išmaišyti. Kitame inde įberti kelis šaukštus maltų džiūvėsėlių.


Kamuoliukų formavimas. Drėgnomis rankomis iš ryžių formuoti maždaug graikinio riešuto, gal šiek tiek didesnio dydžio kamuoliukus, tada delne plonai formuoti paplotėlį, dėti ~1 a.š. įdaro (arba kiek norite) ir gražiai paslėpti užspaudžiant ryžių tešla vėl suformuojant kamuoliuką. Atsargiai pamerkti kiaušinio/ miltų plakinyje, tada pavolioti džiūvėsėliuose ir saugiai padėti į šalį, kol bus suformuoti visi ryžių rutuliukai.
Gilesnėje keptuvėje ar puode su storu dugnu gerai įkaitinti aliejų (jo turėtų būti tiek, kad sudėjus ryžių kamuoliukus juos apsemtų maždaug iki pusės), kaitrą sumažinti iki mažesnės nei vidutinė, dėti maždaug po 6-7 vnt ir vis vartant kepti kol gražiai paruduos iki gražios auksinės spalvos. (Išimtus patarčiau dar sudėti ant virtuvinio popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius).
Valgyti su pomidorų padažu ar su kuo širdis geidžia. SKANAUS!!!

Šaltinis Prstohvat soli

5 komentarai:

  1. Negaliu atsižavėti nuotraukomis, o ir patiekalai su nerealia fantazija

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai dailiai atrodo kukuliai ir ta maža padėjėja :) Tokia šilta ir jauki namų atmosfera ir kas be ko skanus maistas ♥

    AtsakytiPanaikinti
  3. ODETA, labai malonu :*:) o fantazija gaila ne mano sugalvota :) bet begalo skani ;)

    AGUONĖLE, aaačiūūū :* rekomenduoju juos, kai norėsis kažko neįprasto ir netingėsi pasiterliot :D
    O žinai namuose beveik ištisai įjungta orkaitė, jau net komentarams atsakyti sunku rasti laiko :D kad gi užsibrėžiau dovanas pagaminti skanias, tai dabar verčiuos per galvą :D o dar kūčiukai...oi, oi, bėgu atgal į virtuvę :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  4. oi koks čia gėėėėris...........
    jatus jatus, jau gundaus daryt,.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dėėėkui GRANGE :)) niu mums jie labai patiko, todėl ir rekomenduoju :))) jei susigundysi, tikiuos patiks ir Tau :)

    AtsakytiPanaikinti