2011 m. spalio 20 d., ketvirtadienis

VARŠKĖS IR OBUOLIŲ PYRAGAS

Super super super SKANUS!!! Mums patiko, ne ta žodis, skonis toks švelnus, tirpstantis burnoje, toks nepaprastai gundantis kartoti...Tiesą sakant man jis labiau priminė varškės apkepą nei pyragą, bet žiauriai skanų apkepą, tokį neeilinį, proginį...Jis ir išvaizdus ir skanus, ir tinkantis bet kokiam šventiniam ar kasdieniniam stalui. Be to, jis toks tvirtas, bet kartu ir minkštutis, išlieka gražus ir patrauklus prapjovus, vienu žodžiu puikus! Labai labai rekomenduoju :)


Reikia:
3-4 nedidelių obuolių
4 kiaušinių
120 g rudojo cukraus (šį kart naudojau baltajį)
pakelio vanilinio cukraus
1-2 a.š. nuo citrinos nutarkuotos žievelės
2 a.š. kepimo miltelių
600 g varškės (naudojau ricotą)
200 ml grietinėlės (tinka liesa)
130 g manų kruopų
2 v.š. abrikosų ar obuolių džemo

Sviesto formai patepti
cukraus pudros (nebūtinai)


Į nedidelį dubenėlį suberti manų kruopas, užpilti grietinėle, gerai išmaišyti ir palikti išbrinkti 10-20 minučių.
Kol brinksta manų kruopos, dideliame dubenyje mušti kiaušinius, berti cukrų, vanilinį cukrų, išplakti iki baltumo. Į kaiušinių plakinį įmaišyti varškę, kepimo miltelius, tarkuotą citrinos žievelę ir pabrinkintas manų kruopas, išmaišyti. 
Paruoštą masę sukrėsti į sviestu išteptą kepimo formą (aš naudojau atsegamą torto formą) ir šauti į orkaitę įkaitintą iki 175 C temperatūros. Kepti 20 minučių. 
Per tą laiką pasiruošti obuolius. Juos nulupti, perpjauti pusiau, atsargiai išimti sėklalizdžius. Kiekvienai skiltelei kelis kartus įpjauti (pjauti taip, kaip matosi nuotraukose).
Po dvidešimties kepimo minučių pyragą ištraukti iš orkaitės, išdėlioti obuolius ir šauti atgal, kepti dar ~40 min. (viso kepiau 65 minutes, per paskutines 5 minutes kaitrą padidinau iki 200 C).
Džemą pašildyti, kol paskystės ir ištepti juo pyrago viršų. Pabarstyti cukraus pudra. SKANAUS!!!

Šaltinis knyga ''Idėjos švenčių stalui''

12 komentarų:

  1. Atrodo tai zuper duper!!! Gerai, kad obuoliai ant viršaus, tai mano vyras galės juos nusikrapštyti ir man nereikės vienai jo valgyti, nes kepsiu tai būtinai! Kokio skersmens Tavo kepimo forma?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pusryčiai būtų idealūs su šiuo pyragu! O kadangi 2ia dar naudojai ricottą, o ne paprastą varškę, tai iš vis fantastika!!! noriu noriu noriu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gražuolis koks! Norėčiau dabar prie kavos jo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. VILMUTE, aaačiū ačiū ačiū :*:))
    Bet žinok vis stebiuosi Tavo vyru, nes kaip galima nevalgyti/ nemėgti uogų ir vaisių!!! Neįtikėtina, retenybę gavai kaip turi būti :D Žinok man tie obuoliai čia gėris, nerealiai skanu su jais :) Tikiuos patiks taip kaip mums :)
    Maniškė kepimo forma 21 cm

    ASTA, aha tinka idealiai skaniems pusrytėliams, nes nėra saldus :)
    Ačiū ;)

    INDRUT dėkui, vaišinu nors ir virtualiu gabalėliu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. na bet kaip skaniai išgyrei šį meno šedevrą..;)) laisvai galėtum dirbti reklamos srityje..:) tikras gražuoliukas ir skanuoliukas..;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na bet ir grazuolis koks, vaje vaje.... Tikra stalo puosmena. O dar kai pamaciau angeleli (ir as toki turiu, tik su kanklemis), nusprendziau - butinai kepsiu si savaitgali.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sėdžiu ir spoksau į ekraną. Gražuma. Vilioja. Ir ne tik jis.
    Taip ir toooooliau ))))))))))))))).

    AtsakytiPanaikinti
  8. ODITELE, :DDD, plačiai nusišypsojau perskaičius Tavo komentarą :D, ačiūūū Tau už gerą nuotaiką ;)

    JŪRATE, dėkoju!!! džiaugiuosi, kad taip patiko :), dabar kaip išreklamavau, kaip sako ODITELE :), tai ir baisu pasidarė, o gal kam visai nepatiks...na bet laikau kumsčius ir viliuos, kad mūsų skonio receptoriai panašūs ;)
    Smalsiai laukiu Tavo žinios :))

    DIANA, perskaičiau ir taaaip gera pasidarė, AČIŪ!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Reda, tiek gražių žodžių ir tokios nuostabios nuotraukos, kad nieko kito nebelieką, tik išsisaugoti ir žadėti išsikepti. Nes atrodo tikrai ohooo! :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. ASTULE, nėra žinoma čia jokio stebuklo, bet mums begalo patiko, tikiuos išvaizda neapgaus ;) :)) Ačiū :**

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki, kepiau šį pyragą, skanus, bet obuoliai nespėjo iškepti, kitą kartą dėsiu apvirtus sirupe, arba konservuotus vaisius (persikų puselės, manau, būtų ir gražu ir skanu)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveiki, nespėjo iškepti obuoliai..hm..o Jūsų orkaitė elektrinė?
    P.s. puiki mintis su persikais ar kitais vaisiais/ uogomis :)

    AtsakytiPanaikinti