Puslapiai

2012 m. vasario 22 d., trečiadienis

VIŠTIENOS KUKULIUKAI KEPTI ORKAITĖJE

Ar laikotės Gavėnios pasninko laikotarpiu draudimo valgyti mėsiškus ir pieniškus patiekalus? Kaip pastebėsit mano šeimyna ne... Ir kiek save pamenu vaikystėje taip pat nebuvo tai praktikuojama ar tėvų mokoma... Turbūt ir daugelis iš Jūsų pasakytų, kad ne, o ypač vyriškoji dalis. Taigis, kai namie vyriškis, o ir mažas vaikas, kažin ar ilgai primaitinčiau juos vien kruopomis, daržovėmis ir pan. ... dar vaiką galbūt, bet vyrą - ilgiausiai dieną, o ir kažin ar tą iškentėtų :D
Pagal visas tradicijas Gavėnia prasideda kitą dieną po Užgavėnių, tai reiškia, kad nuo šiandienos... šiandien negaminau mėsiškų patiekalų, valgėm grybus, bet rytojaus dienai jau numačiusi patiekalą su mėsyte... 

O šiuos koteltukus su sūriu valgėm dar dieną prieš didžiąją blynų šventę - Užgavėnes. Tai vienas iš paprasčiausių patiekaliukų skubantiems, neturintiems daug laiko ir /arba nelabai norintiems užtrukti virtuvėje, bet mėgstantiems skaniai ir sočiai pavalgyti! Pasigaminti nereikalauja daug pastangų, o rezultatas niekada nenuvilia, nes sugadinti nelabai įmanoma (nebent persūdysite, ar perkepsite)... Svarbiausia mėsytė gaunas sultinga, o neperdžiūvusi.



Reikia:
~700 g maltos vištienos
2-3 v.š. maltų džiūvėsėlių
40 ml pieno
1 nedidelio smulkiai sutarkuoto svogūno
1 v.š. grietinės
1 kiaušinio
1- 1,5 a.š. druskos
1/2 a.š. maltų pipirų
mėgstamų vištienai skirtų prieskonių pagal skonį
apie pora v.š. mėgiamo majonezo (aš naudojau su krapais)
100 g fermentinio sūrio
1-2 v.š. sūrio Džiugas (ar kito kietojo sūrio, bet nebūtina)

Orkaitę įkaitinti iki 200 C temperatūros.
Į didelį dubenį sudėti maltą mėsą, tarkuotą svogūną, supilti pieną, krėsti grietinę, įmušti kiaušinį, suberti džiūvėsėlius, prieskonius, druską, pipirus ir viską gerai išmaišyti. Masė gaunasi gan minkšta ir sunkiai formuojama, viskas gerai, taip ir turi būti. Drėgnomis rankomis formuoti vid. dyžio kukuliukus, kuriuos sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą (aš palikau didesnius tarpus nei reikia, vien iš įpročio kepant mielinius patiekalus ar sausainius :D). Kukuliukus aptepti majonezu (vienam skirti apie 1/2 a.š.) ir šauti į orkaitę, kepti apie 10 minučių. Tada ištraukus pabarstyti smulkiai tarkuotu fermentiniu sūriu ir ant viršaus Džiugo sūriu. Šauti atgal ir kepti dar apie 10-12 minučių. SKANAUS!

P.s. jei norisi labiau sukepusio sūrio, užbarstyti juo jau pačioje pradžioje, poto kai užtepsite majonezu.

14 komentarų:

  1. O kodėl dedi pieną? Atrodo labai gražiai su sūrio kepurėlėmis, ypač kol nekepti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ODETA, o į klausimą jau atsakė LAURA ;) nes kepama orkaitėje, o orkaitėje kepama mėsa turi savybę sukepti...

      Panaikinti
  2. Pienas minkština gaminį :P Aš į cepelinų mėsos įdarą įpilu šiek tiek pieno...labai gerai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O į cepelinų mėsą niekad nepilu pieno, reiks išbandyti ;)

      Panaikinti
  3. Geras:) aš irgi juos kepiau praėjusią savaitę, tik niekaip neprisiruošiu pasigirt :D Aš į kai kuriuos dar slyvą džiovintą įdėjau, tai iš viso pasaka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O koks sutapimas :) svarbiausia, kad tvirtini jog geras dalykas jie :) ir dar su slyva! liuksiškai, kitą sykį ir aš vieną kitą paslėpsiu ;)

      Panaikinti
  4. bet ar reikia visa Gavėnios laikotarpį mėsos nevalgyt? Man atrodo, kad Pelenų dieną ir penktadieniais reikėtų bent jau prisilaikyt. O kukuliukai puikūs ;-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na žinokit, kad taip, pasak šaltinių - 'Gavėnios metu'.. Pelenų diena prasideda Gavėnia.. Bet ištikro turbūt būtų labai gerai bent prisilaikyti :)

      Ačiū ;)

      Panaikinti
  5. hmm kaip skanu..ir kaip minksta..turbut biskiuka pieno gal padauginau ir neapsiziurejusi majonezo i vidu idejau, gavosi daugiau sausainiukai is to skystumo, bet pana mano kerta kaip turi buti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O koks džiaugsmas, kai mažyliai valgo :) be to pirktinis vištienos faršas ir taip jau skystokas, aš taip pat perku, bet iš ūkininkų.

      Panaikinti
  6. Hаve you eνer consіԁеred аbout incluԁing a little
    bit morе than just your articleѕ? I mean, whаt
    you say iѕ fundamental and all. Nevertheleѕs think about іf yοu added ѕome
    great ѵisualѕ οr video clips to give your posts more, "pop"!
    Your content is eхсellеnt but with imаges
    anԁ νideo сlіps, thiѕ
    website cοuld unԁeniablу be one οf the beѕt in its niche.
    Wοnderful blοg!

    Visit my weblog; cheap payday loans online
    My site - Payday Loans Online

    AtsakytiPanaikinti
  7. šiandien pietums išbandžiau šį receptuką :) labai skanu, tik aš pakoregavau truputį :) į patį faršą idėjau keturis šaukštus Džiugo sūrio, o ant viršaus uždėjau tik fermentinį :) labai labai skanu :) ačiū už receptuką :)

    AtsakytiPanaikinti