Puslapiai

2011 m. gegužės 4 d., trečiadienis

Vyniotinių 'Boba'

GĖRIS !!! Labai puiki 'boba', drėgna, minkštutė, įdaras tobulas, nors kitą kart du trečdalius vyniočiau su varške ir aguonomis, nuo uogienės šiek tiek persaldu buvo ir ji užgožė varškės/ aguonų įdaro skonį. Žinoma 'bobos' skonis gavosi vistiek tobulas, nerealus pyragas, AČIŪ Ausrrai :)


Įmaišui reikia:
42 g šviežių mielių
1 a.š. cukraus
50 g miltų
 250 ml šilto pieno

Tešlai reikia:
viso įmaišo
450 g miltų
100 g cukraus
žiupsnelio druskos
100 g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinių trynių

Varškės ir aguonų įdarui reikia (skliausteliuose įrašyti kiekiai, jei šiuo įdaru užpildyti du trečdalius pyrago-siūlyčiau šį variantą):
180-200 g varškės (~300 g)
200 g plakamosios grietinėlės (300 g)
2 v.š. cukraus (3 v.š.)
2 a.š. vanilinio cukraus (3 a.š.)
100 g aguonų (150 g)
1 v.š. medaus (1,5 v.š.)

Uogų įdarui reikia :
250-300 g vyšnių (ar kitokios) uogienės ( vienam trečdaliui pyrago reiktų - 100 g)

Dar skaniau būtų su šviežiomis uogomis, tuomet reiktų jas pertrinti su cukrumi ir daryti puse varškės/ aguonų ir puse šviežių uogų įdarus, nes šviežių uogų nebus perdaug:)

Sviesto patepti skardai


 Įmaišui mieles ištrinti su šaukšteliu cukraus, suberti miltus ir supilti pieną Išmaišyti, užbarstyti dar trupučiu miltų ir padėti 15-30 min. suveikti mielėms. Turi šiek tiek pakilti, paburbuliuoti.
Tešlai gaminti pasiimti didesnį dubenį, suberti persijotus miltus, cukrų ir druską, pamaišyti. Sumesti kubeliais supjaustytą sviestą ir ištrinti tarp pirštų (turi gautis birūs trupinėliai). Per vidurį padaryti duobutę ir sudėti kiaušinių trynius, supilti visą įmaišą ir užminkyti tešlą. Minkyti tol kol nelips prie rankų. Suformuoti kamuoliuką, dėti į dubenį, uždengti ir palikti pakilti, apie 1 val. (tešlos turi padvigubėti).
Per tą laiką pasiruošti įdarus.
Varškės/ aguonų įdarui į vieną dubenį sukrėsti varškę, cukrų, vanilinį cukrų ir išmaišyti. Išplakti grietinėlę ir taip pat įmaišyti į varškę su cukrumi.
Kitame dubenėlyje suberti aguonas ir užpilti verdančiu vandeniu. Tuomet vandenį nusunkti, o aguonas permalti. Įmaišyti medų.
Uogienę irgi susipilti į patogų dubenėlį.
Pasiruošti kepimo indą, kuriame kepsite pyragą (aš ėmiau stačiakampę, spec. 'bobai' kepti formos neturiu, o reikėjo nemažos formos, todėl pasirinkau tokią ir neklydau, pyragas labai iškilo).
Imti pakilusią tešlą, dar šiek tiek ją paminkyti ir padalinti į 12 vienodų dalių. Iškočioti labai plonai po vieną gabaliuką,  pirmiausia per visą plotą užtepti varškės masės (apie 1,5 v.š.), ant viršaus paskirstyti aguonų (maždaug 1,5 v.š.) ir susukti į vyniotinuką. Galus šiek tiek užspausti, kad neišbėgtų įdaras ir dėti į kepimo formą. Iškočioti kitą tešlos gabaliuką ir jį ištepti uogiene, taip pat susukti į vyniotinuką, užspaudžiant galus ir dėti šalia pirmojo susukto vyniotinio (su varškės/ aguonų įdaru), paliekant tarpelį (priklauso kokio dydžio forma, aš palikau apie 1 cm). Taip pamainomis susukti visus 12 vyniotinukų (man gavosi juos sudėti dvejais aukštais (dviem eilėm)). Atidėti, kad dar šiek tiek pakiltų ir šauti į įkaitintą orkaitę iki 175-180 C temperatūros ir kepti valandą laiko, kol gražiai paruduos.
Kadangi baigiau kepti pirmą val. nakties, turbūt paskubėjau 'bobą' išimti iš orkaitės, ryte atsikėlusi radau ją subliuškusią, taip gaila, nes buvo taip gražiai iškilusi :(, niu, bet niekis, vistiek labai skanu:).


Skanaus:)

10 komentarų:

  1. na kad tokie puikūs patvirtinantys atsiliepimai, tai belieka tik išbandyti! Šaunuolė :)
    Beje, noriu pagirti nuotraukas - labai skanios ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aaačiū labai Odeta:), iškart užkabino mane Ausrros 'boba', paskaičius produktų sudėtį, labai suviliojo, kaip beje vilioja ir Tavo vyniotinukas:D
    Niam skanu labai, gerai kad dar daug yra, nes viena kolkas skanauju, grįš vyras vakare tai greit neliks, o iki vakaro dar prisismaguriausiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Boba jau čia nebepavadinsi, įdomios gavosi formos. Tavo vietoj gal būčiau dėjusi į mažesnę formą, kad didesnis gautųsi į aukštį, toks "bobiškesnis" :) Bet kuriuo atveju, džiaugiuosi, kad patiko. Su vyšniom tikrai per saldu? Su juodaisiais serbentais pats tas, su rūgštele... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ausrra, taaaip sutinku, kad į bobą nepanašu iš išvaizdos, bet nenorėjau iškraipyti Tavo pavadinimo, todėl palikau tokį patį, be to formą pasirinkau gero dydžio, bet kaip jau minėjau ji smarkiai sybliuško, buvo gal trigubai aukštesnė, na bent jau dvigubai tai tikrai, jei būčiau pasirinkus mažesnę formą, būtų išlipus per viršų, nebent jei formos kraštai aukštesni būtų, tada pločiu galima būtų ir mažesnę:) nežinau, kodėl ji man taip smarkiai subliuško...
    O su vyšniom saldokai gavosi, o ir rūgštelė būtų kaip tik čia, na bet vistiek liuks:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai skaniai atrodo, Redziuk. As ir noriu tos BOBUTES paragauti mmmmm...
    O nuotraukos tai be kalbu profesionalios. Tu puiki kulinare ir puiki kulinarine fotografe.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū labai, už tokius širdį glostančius žodžius:) labai malonu:) dar yra šio gėrio, galiu mestelti gabaliuką :D
    O šitaip mane vadina tik vienas žmogus :D ar tik čia ne Idrutė, a?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš irgi nusižiūrėjau šitą receptuką :) reiks kelt viršun, nes labai jau skaniai pas Tave atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dėkui Vilma:), tikrai skanumynas gaunasi, aš net patarčiau nemažinti normos, gaunasi nemažas pyragas, bet tirpstantis labai greit, aš vis negaliu pro jį praeiti :D niam niam:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. gavosi labai puikiai,o skonis dieviskas,labai aciu uz toki nuostabu recepta ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kaip smagu, koks džiaugsmas :)) esu laiminga!

    AtsakytiPanaikinti