Puslapiai

2011 m. gegužės 11 d., trečiadienis

Citrininis pyragas su grietinėle

Šaldytuve turėjau keleta citrinų, kurios ten tūnojo gana senokai, todėl puoliau ieškoti kaip jas sunaudoti, taigi galiausiai nusprendžiau šeimyną palepinti pyragu, mes juk tokie skanumynų mylėtojai :D
Pyragas labai citrininis, bet ne rūgštus, kondensuotas pienas 'numuša' citrinų rūgštumą, bet ir nepersaldus, pats tas. Begalo purus, skanus, na aišku - tikra kalorijų bomba:), bet mums tai netrugdė, suvalgėm dar tą pačią dieną :D


Pyrago pagrindui reikia:
180 g miltų
55 g cukraus
60 g sviesto ar kepinių margarino
2 tryniai
2 a.š. šalto vandens
mažas žiupsnelis druskos

Citrininiui įdarui reikia:
5 kiaušinių trynių
vieno indelio saldinto sutirštinto pieno (385 g)
90 ml citrinų sulčių (~2 citrinų)
200 ml plakamosios grietinėlės (~35 %)
3 v.š. cukraus pudros
1 citrinos nutarkuota žievelė (geltonoji dalis)


Į dubenį suberti persijotus miltus ir druską, sumesti kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais ištrinti, kad gautųsi biri masė. Kiaušinių trynius išsukti su cukrumi. Pilti į miltų /sviesto masę ir užminkyti tešlą, jei reikia įpilti pora a.š. šalto vandens. Suvynioti tešlą į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą ~30 min.
Išėmus iš šaldytuvo aš su panašiom tešlom visad darau taip (jau buvau kartą aprašiusi, bet pasikartosiu):
Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros.
Sutarkuoju per burokinę tarką, ir tuos trupinius paskirstau tolygiai formoje, kurioje noriu kepti (šį syk kepiau 21 cm skersmens torto formoje su nuimamais kraštais), taip pirštais spausdama suformuoju pagrindą, jo apačią ir šonus. Darau taip todėl, kad geriausiai gaunasi paskirstyti tešlą, gaunasi vienodas storis, nes pirštais jaučiu jį, sunaudoju visą tešlą kiek yra ir gaunasi gražūs kraštų nelygumai.
O šiaip visur rekomenduojama tarp dviejų maistinių plėvelių iškočioti iš tešlos reikiamo dydžio lakštą ir nuėmus plėveles perkelti jį į formą, nereikalingus lakšto kraštus nupjauti.
Vidų iškloti kepimo popieriumi ir suberti žalius makaronus ar pvz. aš subėriau džiovintus žirnius, kad kepant, kolkas be įdaro, tešlos pagrindas neišsipūstų. Šauti į orkaitę ir kepti 10 min., tada išimti kepimo popierių su žirniais ar dar kuo ir kepti dar 10 min.
Per tą laiką kol kepa neskubant pasigaminti citrininį įdarą. Į dubenį sudėti visus kiaušinių trynius ir paplakti, tada dalimis vis išplakant supilti kondensuotą pieną ir galiausiai supilti citrinos sultis. Gerai išmaišyti.
Visą įdarą supilti ant tešlos pagrindo ir vėl šauti į orkaitę, kepti ~15-20 min., kol tešlos kraštai gražiai paruduos. (Beje, man labai patiko tešlos pagrindas, gaunasi toks neperkietas ir nepertrapus).
Pyragą atvėsinti. Išplakti grietinėlę su cukraus pudra iki standumo ir užtepti ant pyrago per visą plotą (jei norite pyrago išvaizdesnio, grietinėlę galima užpurkšti konditeriniu maišeliu su norimu antgaliu). Užbarstyti tarkuota citrinos žievele ir padėti bent porai valandų į šaldytuvą.

&&&&&&

Skanaus:)


6 komentarai:

  1. Esu kepusi kažką labai labai panašaus, tik su laimais (žaliosiom citrinomis), labai labai skanu buvo, tikiu, kad šis pyragėlis puikus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kepu panašų tik be grietinėlės, tikrai puikus reikalas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Renata dėkui:), žinok originalus receptukas ir yra su laimais, čia tik aš pakeičiau į citrinas:), nes norėjau jas sunaudoti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gorgeous pie and beautiful clicks :)
    Thank you for the shout out
    Cheers~ Lisa

    AtsakytiPanaikinti
  5. Thank you LISA, for the great recipe :)

    AtsakytiPanaikinti