Puslapiai

2011 m. gegužės 18 d., trečiadienis

Skanios bandelės ir TAPYBA ant duonos

Oh, tai mano tikras atradimas... kai pamačiau, kad galima taip paprastai piešti, tapyti ant duonos, bandelių, pyragų... žinojau, kad turiu tuoj pat išbandyti:). Tai nerealu! Piešiniai gali būti tiek paprasti, tiek sudėtingi, galima net tapyti kaip su akvarele, žinoma čia jau reikia šiokio tokio mokslo, bet tikrai kiekvienas norintis gali išbandyti šį būdą:). Taip pat namų sąlygomis galima pasidaryti du atspalvius, bet galima bandyti ir konditeriniais dažais ir turėti jų visą paletę. Žinoma turint įvairių teptukų, vėl gi galima žaisti ir piešinį išgauti pvz. ypač kruopštų piešinį.
Šįsyk gavosi beveik Velykiniai margučiai :D, bet tik todėl, kad iš anksto neapgalvojau ką piešiu, mat išėmus iš orkaitės reikia jau paskubėti. Sekančiam bandymui apgalvosiu, gal ir eskiziukų pasidarysiu ir tikiuosi piešinėliai bus labiau vykę.
Na, o dabar rodau savo pirmą piešinėlių ant duonos bandymą ir įdedu begalo skanių bandelių receptą:)


Pradėsiu nuo receptuko, ir eigoje papasakosiu apie tapybą/ piešimą ant duonos.

Taigi tešlai reikia: 
430 g miltų
10 g šviežių mielių
1 kiaušinis
20 g sviesto
0,5 stiklinės pieno
1/4 stiklinės vandens
1/4 puodelio medaus (~2-3 v.š.)
3/4 a.š. druskos (pora žiupsnelių)

Dažams pasigaminti reikia:
1 kiaušinio trynio
1 a.š. kakavos
truputis karšto vandens

Teptuko ar kelių tapymui


Į nedidelį puodą supilti pieną, vandenį, medų ir įmesti sviesto gabalėlį. Viską pašildyti ant orkaitės kol sviestas ištirps ir padėti pravėsti. Į pravėsusį mišinį mušti kiaušinį ir išplakti. Dubenyje suberti persijotus miltus, dėti mieles ir pirštais įtrinti, suberti druską. Į miltų mišinį supilti skystą mišinį ir užminkyti tešlą, gaunasi minkšta, elastinga tešla. Suformuoti kamuoliuką, uždengti ir padėti šiltesnėje vietoje pakilti (~1 h).
Pakilusią tešlą lengvai perminkyti ir padalinti į 8 lygias dalis. Iš kiekvieno tešlos gabaliuko suformuoti apvalią bandelę ir dėti paliekant nemažus tarpus į aliejumi išteptą ir miltais pabarstytą skardą. Uždengti rankšluostėliu ir palikti dar ~20-30 min. pakilti.
Šauti į įkaitintą iki 200 C temperatūros orkaitę ir kepti ~10-15.
Per tą laiką pasiruošti dažus su kuriais piešite ant bandelių. Į vieną nedidelį dubenėlį suberti kakavą ir užpilti ją trupučiu karšto vandens, gerai išmaišyti, kad kakava ištirptų, įdėti puse kiaušinio trynio ir dar kartą viską gerai išmaišyti iki vienalytės masės - tai bus tamsiai ruda matinė spalva. Kitame mažame dubenėlyje sudėti likusią trynio puselę ir pamaišyti - tai bus šviesiai ruda blizganti spalva. Spalvos paruoštos, paprasčiau nebūna :).
Tada ištraukti bandeles su skarda (orkaitės neišjungti) ir atsargiai stipriai nespaudžiant teptuku išpiešti ar ištapyti kiekvieną bandelę norimais piešinėliais ar ornamentais. Pabaigus piešti, bandeles su skarda šauti atgal į okaitę ir kepti dar ~ 10 min., kol gražiai paruduos.
Ištraukus iš orkatės bandeles atvėsinti ir mėgautis šviežiomis, minkštutėmis, begalo skaniomis ir piešiniais išpuoštomis bandelėmis:).
P.s. labai skanu perpjovus bandelę ir užsitepus sviesto mmmmmm...

&&&&&&
Skanaus! Ir kūrybingų piešinių ;)

15 komentarų:

  1. vau....aš be žodžių! Tavo fantazija mane kaskart nustebina vis labiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi Vilma, ačiū už šiltus žodžius :) begalo malonu:), gaila, bet tapybą ant duonos sugalvojau ne aš, aš tik išbandžiau ir pasidalinau :)
    P.s. bet laukite tęsinio :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokia įdomi mintis. Bandelės atrodo puikiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. atrodo kaip margučiai :) puiku

    AtsakytiPanaikinti
  5. Viktorija ačiū labai, man irgi įdomu buvo išbandyti, ir turiu pasakyti, paprasčiau nei tikėjausi :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Odeta, tikrai labai panašūs gavosi į margučius, labai tiktų Velykų šventei :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nerealu !!!!!!!!! bet zinai, ne kiekvienas sugeba taip tapyti.... (iki siol nesuprantu kaip as dailes egzamina laikiau :DDD)bet dziaugiuos kad yra toks blogas i kuri smagu uzsukti, kur matai kiek zmones meiles i net maziausias bandeles sudeda ♥ Saunuole!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aguonėle kaip smagu skaityti, ačiū už nuoširdumą ir džiaugiuosi, kad yra žmonių, kuriems patinka tai ką darau:), labai paglostei širdelę:*;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nepaprastai gražu - būtinai išbandysiu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Asta dėkui :) sėkmės ir lauksiu Tavo piešinių ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Atsakymai
    1. Iškepė http://mbieliau.lt/2012/01/24/bandeles/ :)

      Panaikinti
    2. OHO!!! šaunuolis, bėgu žiūrėti ;)

      Panaikinti
  12. Cia labai graziai isejo. As pries pora metu isiziurejau si metoda, bet man taip graziai nepasiseke - sveikinu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū SAULE! svarbu dar prieš piešiant sumanyti ką norėtum išpiešti..tada viskas paprasčiau :)

      Panaikinti