Puslapiai

2011 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

TRAŠKIOS DUONOS LAZDELĖS

Puikus rezultatas, gaunasi traškios lazdelės, kurias galima daryti įvairių skonių - sūrias, saldžias ar pikantiškas ir užkandžiauti pavyzdžiui prie alaus, sriubos ar šiaip, kad ir prie arbatos :) Jos kaip saulėgrąžos, pradedi kramsnoti ir nežinai kada sustoti :D

P.s. keleta padariau tokių nei saldžių nei sūrių, specialiai dukrai... kaip jei patiiiko :))) nesitikėjau :))




Reikia:
~300 g miltų (arba tiek, kad tešla taptų beveik nelimpanti prie rankų)
10 g šviežių mielių
150 ml šilto vandens
1 a.š. cukraus
1/2 a.š. druskos
1,5 v.š. aliejaus

Kiaušinio trynio + šlakelio pieno aptepimui
druskos, cukraus, česnako ar pan. pasirinktinai lazdelių pagardinimui
sezamo sėklų ir/ ar aguonų


Mieles ištirpinti šiltame vandenyje, įberti šaukštelį cukraus, šaukštą miltų, gerai išmaišyti ir palikti 10 min., kad suaktyvėtų mielės.
Tada įpilti aliejaus ir suberti likusius miltus, druską, užminkyti tešlą. Minkyti apie 8-10 minučių, tešla turi gautis elastinga, nelimpanti prie rankų. Suformuoti kamuoliuką ir dėti į aliejumi išteptą dubenėlį. Uždengti, rankšluostėliu ir palikti šiltai pakilti ~40-60 min.
Orkaitę įkaitinti iki 190 C temperatūros.
Imti po nedidelį tešlos gabalėlį ir formuoti pieštuko storio norimo ilgio lazdeles (tai darykite ant stalo, bet nebarstykite miltų, nes formuoti pasidarys ypač sunku). Išdėlioti jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepti kiaušinio/ pieno plakiniu ir pabarstyti sezamo sėklomis/ aguonomis/ cukrumi ar druska (pas mane šį kart saldžios lazdelės)... Šauti į orkaitę ir kepti 15-20 min., kol gražiai paruduos. SKANAUS!!!

Šaltinis Jo Cooks

*****
Papildymas 2011 10 31

Perskaičiusi skaitytojos nusivylimą, kad šių lazdelių tešla jai nesigavo, greit suskubau jų vėl išsikepti ir pažiūrėti ar su receptu tikrai viskas gerai..nes ir šiaip mums jos labai patikę, darbo daug nereikalauja...todėl problemos nemačiau kepimą pakartoti :)
Ką gi, kadangi naudojau kitus miltus (šį kart karališkus) mano pastebėjimas: su tešla viskas gerai, tik šįsyk miltų prireikė šiek tiek daugiau, papildomai prireikė dar ~60 g. Norėjau lazdelių saldesnių, todėl į tešlą papildomai pridėjau 2 v.š. cukraus. Kepiau žemesnėje temperatūroje (180 C) ir šiek tiek ilgėliau, todėl lazdelės nesigavo traškios, bet man labai patiko... 
Jei norite lazdelių traškių, temperatūrą galima padidinti iki 200 C, bet stebėkite kepimo laiką, kai jos gražiai pasidengia aukso spalva, traukite lauk...:))
Sėkmės!!!


16 komentarų:

  1. Kaip gražu! Nors bėk ir kepk...Deja, darbas...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Koks čia gėris, labai tokias su kokiu užtepu mėgstu :) Bet pati dar nesu kepusi, vis perku "Biržų duonos", labai skanios.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Niam niam -- gėris totalus. Triaukšt ir viskas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. atrodo zuper! reiks išsikept ir man, aš tokias mėgstu, bet taip tiiiiiiingiu kept :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. EDITA, ačiū :))

    RENNIE, aačiū :) labai paprasta išsikepti, antrą kart kildinti nereikia..raginu ;)

    INDRE, :))) geras apibūdinimas :))

    VILMA, man irgi šiandien visko tingisi :):*

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mano vaikai sutriauškintų per 5 minutes tokį gėrį :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Geras, net matosi kokios jos traskios, issisaugau, labai noriu pabandyti, nuotraukos puikios !

    AtsakytiPanaikinti
  8. ASTA, tikraaai, sakau, nė nesitikėjau, kad ir maniškei jie taip patiks :))

    ILONĖLE, aha traškios traškios, o pastovėjusios dar traškesnės :))
    AČIŪ :*:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. wow kokios jos puikios,

    Reda - fantastiskos nuotraukos!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pabandžiau. Nepavyko. Viską dariau pagal receptą, tešla dar beminkant kaip lipo prie rankų taip lipo, iš pradžių dėjau daugiau miltų, tada pabandžiau su daugiau vandens (pridėjau kelis šaukštus) galiausiai dar įpyliau aliejaus. Tada nusprendžiau kad jei ir limpa, bet nukrenta nuo rankų - tiks :) Deja net po kildinimo tešla liko visiškai nesuformuojama, tąsi ir lipni. Apkaltinau mieles!

    AtsakytiPanaikinti
  11. RIZADA, gaila, kad tešla nesigavo...manau ne mielės kaltos čia, o miltai... va, aš jau išsigandusi dar kart patikrinau receptą, miltų tikrai prireikė daugiau, todėl recepte pataisiau. Bet kodėl Jūs dapylėt vandens ir aliejaus, reikėjo tik miltų pridėti tiek, kad tešla neliptų prie rankų ir viskas būtų pavykę...na tikiuos labai nenusivylėte, bet kuriuo atveju linkiu Jums sėkmės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveiki. Pabandžiau ir aš šį gardų receptuką realizuoti. Ir turiu pastebėti, kad man tešla gavosi tobula nepridedant papildomai miltų. (Naudojau Malsenos miltus aukščiausios rūšies)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip džiugu :) labai malonu, kad pasidalinote savo patirtim, ačiū! :)

      Panaikinti
  13. Na va Issikepiau, bet sudėjus 300 g miltų ir 150 vandens man tešlą buvo kieta ir net netinkamą trupiniais voliojosi :-D bet nieko dapyliau biski vandens ir viskas puikiai pavyko, ištiesu labai skanios, beje greičiau iškepa jei su vėjeliu ant 200 laipsnių :-D. Pirmas kepiau be vėjelio tai kepė visa 20 min su vėjeliu 10 min užtenka

    AtsakytiPanaikinti
  14. Pagardinimui, kas megsta, iberkite i pacia tesla dziovinto baziliko - dieviska prie taures balto vyno :)

    AtsakytiPanaikinti