Puslapiai

2011 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

Sausainiai pertepti karamele

O jetus, kai reikia va dabar prisiminti 'tų' sausainių, į kuriuos skoniu labai labai panašūs šie, niekaip nepavyksta. Na jie parduotuviniai tokie apvalios nemažos formos, faktūra kaip vaflių, o viduj berods medus ar karamelė tasi, na vienu žodžiu labai skanūs! Spustelėję ant nuorodos ir pamatę kaip atrodo originaliame recepte, tikrai suprasit apie ką aš čia :)))
Šiaip jiems pasigaminti geriau turėti vaflinę, o jos neturiu, bet pamačiusi, turėjau pabandyti, nes juos labai labai mėgsta mano vyras, norėjau jį nustebinti:). Aišku išvaizda neprilygsta iš tolo tiems tikriesiems, bet skoooniu tai laaaabai :) 


Tešlai reikia:
315 g miltų
10 g šviežių mielių
56 g sviesto
1/3 puodelio cukraus
0,5 a.š. cinamono
1/4 puodelio šilto vandens 
1 didelis kiaušinis
žiupsnelis druskos

Įdarui reikia:
0,5 puodelio rudojo cukraus
56 g sviesto
0,5 a.š. cinamono
~2 v.š. pienių medaus (vietoj jo tinka klevų sirupas)
1 a.š. vanilės esencijos


Gaminame tešlą. Dubenyje rankomis ištrinti mieles su miltais. Tada suberti cinamoną ir cukrų. Sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir rankomis įtrinti į miltų masę. Įmušti kiaušinį, supilti šiltą vandenį ir užminkyti gana kietą tešlą. Galiausiai įberti druskos ir pabaigti minkyti. Uždengti ir palikti pakilti ~30 min. 
Per tą laiką pasigaminti karamelę. Vid. dydžio puode sudėti sviestą ir suberti cukrų, ant mažos ugnies maišant ištirpinti. Įberti cinamoną, supilti pienių medų ir toliau maišant kaitinti kol užvirs. Pavirti (aš vis maišiau) ~5 min., kol masė tampa tamsi ir kreminė (ar masė tinkama aš patikrinu karamelės užlašinus ant lėkštutės, jei lašelis atvėsęs pakankamai sustingsta (turi gautis tokia ne kieta, bet ir neskysta, tasi konsistencija), virti nustoju). Nukelti nuo ugnies ir supilti esenciją, išmaišyti.
Orkaitę įkaitinti iki 200 C temperatūros, skardą patepti sviestu, iš dalies tešlos iškočioti ~3-4 mm storio paplotį, ir apvalia formele išspausti keleta sausainių, perkelti juos į skardą (aš kepiau po 3-5 vnt.), šauti į orkaitę (aukščiausią lentyną) ir kepti 5 min. Išėmus greitai kiekvieną perpjauti perpusę išilgai ir pertepti paruošta karamele, šiek tiek suspausti (jei karamelė pastingo, galima ją ant viryklės dar keleta sekundžių pašildyti ir ji taps skystesnė, patogiau pertepti sausainius). Taip iškepti ir pertepti visus sausainius.
P.s. jei turite vaflinę, sausainiai atrodytų žymiai gražiau, patraukliau. Tešlą padalinti ~12 vienodų dalių ir po vieną iškepti, kaskart tik išimtą perpjauti per pusę išilgai ir pertepti karamele.

&&&&&&
&&&&&&
Šaltinis Heat Oven to 350

Skanaus :)

17 komentarų:

  1. Apie šiuos kalbi ;) http://en.wikipedia.org/wiki/Stroopwafel be galo juos mėgstu.
    Tavieji atrodo taip pat gundančiai, o jei dar skonis panašus...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taaaip Indrut, apie šiuos :)
    Maniškiai nelabai išvaizdūs, bet skonis gavosi labai labai panašus, vyras išgyrė :)))), o jis gi didžiausias mano kritikas :DDD
    Sausainių tešla nesigauti turbūt negali, bet va dėl karamelės tai sunkoka, nes ją išvirti irgi reikia šiokio tokio mokslo, todėl taip smulkiai ir pabandžiau parašyti kaip dariau aš...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Neviriau ir aš karamelės turbūt, bent jau ne tą tikrą. Kažką dariau, kai reikėjo karamelinį kremą pagaminti. Instrukcijos visada gerai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jau vien tas žodis "karamelė" toooks viliojantis ir nuodėmingas :D

    O aš kadangi vaflių nelabai mėgstu, o sausainius dievinu, taviškiai man atrodo dar skanesni, nei tie iš nuorodos!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Reda,kokia tu saunuole,kad suradai recepta ir iskepei situos sausainius. Labai labai juos megstu. Kada nors butinai iskepsiu. Jie man tokie labiau rudeniniai-zieminiai,tai jiems teks palaukti:-) Bet siaip tai, begalinis aciu uz gera recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  6. O neee, šitie sausainiai?????? dar liko? Tu kur tiksliai gyveni? :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Renata, ačiū!!! :) labai malonu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dėkui Lina :)))), parduotuvėj jie tokie brangūs...o čia produktai paprastučiai, gaunasi nemažas kiekis sausainėlių.
    Bet dar nedėkok kol neišsikepei ir neparagavai :)
    Labai tikiuosi, kad gausis tokie skanūs kaip gavosi man :))))
    Sėkmės!!!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Vilma :DDDDD, ŠITIE!!!!!! jau neliko seniausiai :(, gi vyras kai paragavo, tai sausainių neliko tą patį vakarą, nors ir aš ne ką mažiau atsilikau :DDD turbūt net persivalgiau jų :DDD
    Oi patinka man Taviškiai komentarai! Šmaikštuolė ;) :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ineta, tikiuos pavyks :) labai to linkiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. ka tik issikepiau, labai skanus sausainiai, puse ju jau nebeliko :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Va, smagu, kad patiko ir dėkoju už atsiliepimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. o senoviskoje vaflineje man pavyktu juos iskepti?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi man sunku pasakyt, nes tokios neturiu, o ir niekada nebandžius ;)

      Panaikinti