Puslapiai

2011 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

PRAŠMATNUS OBUOLIŲ PYRAGAS

Toks jo pavadinimas 1996 m. mini žurnaliuke ''Paragaukite'', kodėl prašmatnus? neaišku :D bet visai patinka man tas pavadinimas :) gal dėl skonio, nes jis tikrai laaabai geras!!! Pyragas patiko ne tas žodis :) !!!
Rudens artėjimo proga :* 

P. s. LINUT šį obuolių pyragą rekomenduoju!!!!!! :) 

Reikia:
~1,5 kg obuolių (naudojau alyvinius)
500 g miltų
210 g cukraus (naudojau 250g, bet bereikalo)
4 kiaušiniai
200 g kambario temperatūros kepinių margarino ar sviesto
2-3 v.š. grietinės
1 a.š. kepimo miltelių
3 a.š. malto cinamono
pakelis vanilinio cukraus
cukraus pudros


Į dubenį sudėti margariną ar sviestą, įberti 3/4 viso cukraus kiekio (~150 g) ir išsukti. Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų, baltymus atidėti, o trynius po vieną įmaišyti į margarino ir cukraus mišinį. Taip pat krėsti grietinę, išmaišyti. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir puse pakelio vanilinio cukraus. Visą miltų mišinį berti į margarino/ cukraus/ trynių ir grietinės mišinį, užminkyti minkštą tešlą. Padalinti tešlą į dvi dalis - 2/3 ir 1/3 (tai būtų vienas gabalas - 2 dalys visos tešlos, antras gabalas - likusi dalis) ir padėti į šaldytuvą ar šaldiklį.
Kol tešla vėsta pasiruošti obuolius. Juos nuplauti ir pašalinti sėklytes, supjaustyti norimo dydžio gabalėliais arba sutarkuoti (aš pjausčiau, nes man patinka jausti obuolio gabalėlius, o ne košę). Ant paruoštų obuolių berti cinamoną ir likusį cukrų, taip pat ir vanilinį, viską geriausia rankomis išmaišyti.
Norimą formą iškloti kepimo popieriumi (naudojau vėl gi kvadratinę 26x26 cm), iš šaldytuvo ištraukti didesnį gabalą tešlos, ją iškočioti ir dėti į kepimo formą. Ant jos sukrėsti obuolius, ranka atsargiai palyginti, paploti, kad neliktų pernelyg didelių tarpų ir šauti į orkaitę įkaitintą iki 180 C temperatūros. Kepti 30 minučių, po 15 min. kaitrą padidinti iki 200 C. 
Baltymus išplakti iki standžių putų, įberti 1 v.š. cukraus pudros ir dar šiek tiek paplakti. 
Po 30 min. kepimo, ištraukti pyragą iš orkaitės ištepti išplaktais baltymai ir burokine tarka tolygiai per visą pyrago plotą užtarkuoti likusia tešla. Šauti pyragą atgal ir kepti dar 15 - 20 min. 
Iškepusį pyragą užbarstyti cukraus pudra arba valgyti su plakta grietinėle ar ledais. SKANAUS!!!

Šaltinis 1996 m. žurnaliukas ''Paragaukite'' saldumynai II dalis

14 komentarų:

  1. prasau tik nesauk dar rudens, nes vasaros visai nebuvo :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. O man ruduo ir pavasaris patys gražiausi metų laikai, pavasaris, tuomet kai viskas pražysta ir prakvimpa, o rudens pirmi du mėnesiai - tobuli, viskas prasideda lyg iš naujo, žmonių lyg skruzdėliukų, pilnos gatvės knibžda, vaikai eina į mokyklas, oras, myliu rudens orą, gaivus ir nostalgiškas, krentantys spalvoti lapai, o 'bobų vasara' išviso nuostabus laikotarpis... laukiu laukiu, nors ir su nerimu... ;)
    O visiems vis dėl to nelaukiantiems rudens siūlau išsikepti šį obuolių pyragą :) ruduo jau ne už kalnų ir to neišvengsite, tai nors taip pradžiuginsit ne tik save bet ir savo artimuosius :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar gi gali buti geresnis rudens apibudinimas,kaip kad "rudens pirmi du menesiai - tobuli"? Man jie, kaip ir Tau Reda, tiesiog tobuli. Nera grazesnio metu laiko,kaip kad ruduo su auksiniais, salsvai kvepianciais, lapais. Vesiu brekstanciu rytu,kai pro ruka lenda saules spinduliai, o paciai norisi isisupti i pleda ir verandoje isgerti garuojancios kavos puodeli... Su aksomine tamsiai raudonu kardeliu,spalva. Zaismingais, ryte aprasojusiais, jurginais... Kasmyro megztuku,plonytemis odinemis pirstinaitemis, saliu aplink kakla...
    Trupuciu nostalgijos, saldaus liudesio, svaiginancio jaudulio...
    O pyraga teks kepti. Rudeni:-))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip tik atsisėdau su kavos puodeliu pusryčiauti ir taaaaip norėčiau šio puikiai atrodančio pyrago :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. LINA - :*** džiaugiuosi, kad vienodai mąstome :))

    Oooo VILMA, pavaišinčiau tikrai!!! tikrai nebūtų gėda ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Palaikau "rudenio mylėtojų" klubą - man jis irgi labai patinka ;) Ir laukiu-nesulaukiu.... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. labai skanus pyragas,dekui :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai džiaugiuos VITALIJA!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O baltymai šiame recepte lieka nepanaudoti? Nes nuotraukoje virš obuolių matosi baltas sluoksniukas, tai gal čia ir yra tie baltymai? Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, iki galo paskaitykite receptą, kur naudoti baltymus parašyta ;)

      Panaikinti
    2. Na bet ir tikrai. Atrodo skaičiau tiek kartų, o baltymų taip ir neradau, matyt nesitikėjau, kad jie bus pridėti kepimo eigoje :) Bet kuriuo atveju jau iškepiau be baltymų. Labai skanus pyragas. Ačiū!

      Panaikinti
    3. O kaip gaila, kad nepanaudojot, bet nenusiminkit :) labai džiaugiuos, kad pyragas patiko :)

      Panaikinti
  10. o kaip rytas brėkšta ,gal paaiškintu Lina

    AtsakytiPanaikinti