Puslapiai

2011 m. kovo 11 d., penktadienis

Kataif (Qataieyf) - arabiški blynai

Šie blynai iš kart patraukė akį, pasigaminti tikrai nėra sudėtinga:), nors iš pirmo žvilgnio taip ir neatrodo, ačiū Anželikai už tokius nuostabius kepinius:)




Blynų tešlai reikia:
2 st. miltų 
2 st. šilto pieno 
1/3 st. vandens
12 g šviežių mielių
1,5 v. š. cukraus
žiupsnelis druskos

 Įdarui:
200 g varškės
cukraus pagal skonį

1 nemažas obuolys
1 a. š. cinamono
tirpintas sviestas (kepimui orkaitėje)

Į dubenį supilti 1 stiklinę pašildyto pieno, sudėti mieles ir cukrų, pamaišyti ir leisti kelias minutes pastovėti, tada supilti kitą stiklinę pieno, vandenį, suberti miltus ir druską. Išmaišyti, kad neliktų tešlos gumulėlių ir padėti šiltai 1 valandai.
Ant nemažos ugnies įkaitinti keptuvę, pradėjus kepti blynus ugnį sumažinti. Tešlą po truputį pilam tiesiai iš dubenio i keptuvės viduriuką (jokių riebalų keptuvei nereikia), aš dariau maždaug 10 cm skersmens blynelius, bet galima blynus kepti tokio dydžio kokio norite. Įpylus tešlą, keptuvės  vartyti nereikia, ji gražiai pasklinda kiek jei reikia, gaunasi apvalus blynas. Kepam tik vieną blyno pusę. Pirmiausia turi pradėti kilti ir sproginėti burbuliukai, o po to paviršius pradės džiūti. Kai paviršius bus sausas, reiškia blynas jau iškepęs.
Sudėti blynus ant kokio rankšluostėlio ir uždengti, palaikyti šiek tiek, kad suminkštėtų ir nelūžinėtų.
Tuo tarpu pasidarom įdarą, dedam varškę i dubenėlį ir apibarstom cukrum, išmaišom. Kitame dubenėlyje burokine tarka sutarkuojam nuluptą obuolį, užbarstom cukrumi ir cinamonu, išmaišom. Imam paruoštą blyną, dedam a.š. varškės, ant varškės dedam a.š. obuolių ir užspaudžiam blyno kraštus trijose vietose, kaip matote pas mane nuotraukoje. Žinoma galima blyną formuoti kaip tik jus sugalvosite:). Paruoštus blynus aptepti tirpintu sviestu ir sudėti į skardą taip pat išteptą sviestu. Kepam 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

Šaltinis Kai netingiu...

Tikrai nustebinsite kiekvieną svečią:) Skanaus:)


5 komentarai:

  1. Reda, labai gražūs blynai gavosi :) Šaunuolė!
    P.S. Labai smagu pažaisti ir pamaitinti žuvytes, esančias blog'o apačioje :)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anželika, na va pagaliau ir susitikome:) taip labai norėjau Jums juos parodyti:) ir ačiū už pagyras, labai smagu, kad užsukote pas mane:)
    O žuvytes ir man faina pamaitinti:D, jos tokios alkanos pas mane:D

    AtsakytiPanaikinti
  3. naujam žurnaliuke "Blynai" (Moters savaitgalio leidiny) radau panašų receptą, tik kad su daug manų kruopų. kaip manot, ar pavyktų pagal jį pagamint? ar net nevertas dėmesio (bijau, kad neišeis), bet pabandyt noris :)

    ten receptas toks :
    3 st manų kruopų
    1 st miltų
    3 ir 1/2 st šilto vandens
    10-15 mielų
    2 šaukštai cukraus
    žiupsnis druskos
    :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pagal ingredientus atrodo įtartina, bet nepabandžius nesužinosi..., aš tai nebandyčiau šio recepto.. ;) bet Jūs galit pabandyti iš, pavyzdžiui, trigubai mažesnio ingredientų kiekio...
      Sėkmės! :)

      Panaikinti
  4. išbandžiau :)
    dariau iš pusės porcijos, kaip ir siūlėt. nežinau, kaip turėjo būt iš tikro, bet visai nieko. tik kad blynai patys nesiliejo. reikėjo dar čiut daugiau vandens prieš kepant įpilti. bet šiaip minkšti, lankstūs išėjo. ir klijavosi normaliai.
    įdarą dariau iš pieno ir pakelio vanilės pudingo, be jokio ten sviesto, kaip kad recepte rašė. blynukus įdariau pudingu, sulanksčiau pusiau ir sudėliojusi žiedu kepiau orkaitėj apie 20 min. užpyliau dar ant viršaus apie pusę stiklinės medaus, tai apkepę traškūs išėjo.
    skonis-panašiai kaip mielinės tešlos pyragėliai kepti orkaitėj, tik greitesnis procesas,nes keptuvėj. be to, be riebalų jokių, tad sveika. ir mažai tešlos palyginus su bandelėm. galima užkandžių visokiausių prigalvot! turėtų būt neblogai su lašiša ir varške+krapais įdarius. ar kad ir pikantiška mišraine ir skiltele pomidoro gal nieko. reiktų eksperimentuot :)
    įdomu buvo tiesiog paeksperimentuot. ar kitą sykį kepsiu? nžn, nebent nesaldžius bandysiu, nes man patiko tešla, lengva dirbt ir greit. tad arba užkandžius bandysiu arba kaip alternatyvą lietiniams. gal neblogai būtų su kokiu grybų ir sūrio padažu įdarius ir dar orkaitėj pakepinus, kol sūris išsilydys, nes man saldžiai nesinori

    AtsakytiPanaikinti