Puslapiai

2011 m. spalio 2 d., sekmadienis

CITRININIAI EKLERAI

Šiam kartui pilnas kalorijų desertukas, bet mano kažkada labai mėgtas skanumynas. 
Skonis, bent man - t-o-b-u-l-a-s!!! Žinoma, jiems pasigaminti reikia laiko, bet svarbiausia noras ir meilė tam, ką darai :))

Tešlai reikia:
125 ml vandens
125 ml pieno
120 g sviesto
žiupsnelis cukraus
žiupsnelis druskos
1 citrinos nutarkuotos žievelės
150 g miltų
5 kiaušinių (kambario temperatūros)

Citrinų kremui reikia:
2 kiaušinių 
100 g cukraus
50-60 ml citrinų sulčių (1 citrinos)
40 g sviesto

Įdaro kremui reikia:
375 ml pieno
75 g cukraus
3 kiaušinių
30 g kukurūzų krakmolo (tinka ir bulvių)
viso pasigaminto citrinų kremo

Glajui reikia:
pora v.š. citrinų culčių
cukraus pudros


Pirmiausia tešla. Į puodą pilti vandenį, pieną, dėti sviestą, nutarkuotą citrinos žievelę, įberti cukrų ir druską. Kaitinti kol užvirs. Tada puodą nuimti nuo ugnies ir suberti miltus, greitai ir energingai maišyti, kol masė taps vientisa, atkibs nuo puodo sienelių ir paliks standi. Atidėti atvėsti.
Į pravėsusią tešlą mušti po vieną kaišinį, po kiekvieno gerai išplakant. Viskas, tešla paruošta. 
Orkaitę įkaitinti iki 220 C temperatūros.
Dabar tešlą krėsti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos spausti norimo dydžio pailgos formos pyragėlius. Šauti į orkaitę ir kepti 12-15 minučių, kol gražiai išsipūs ir paruduos (patariu kepimo laiką atidžiai stebėti, nes man jie iškepa beveik visada skirtingu laiku, jei reikia į kepimo pabaigą kaitrą sumažinti iki 190 C ir būtinai kepti tol, kol stipriai paruduos, nes tada jie pasidaro tvirtesni ir atidarius orkaitę nesubliukšta). Iškepusius atvėsinti.
Gaminam citrinų kremą. Ant viryklės dėti puodą su vandeniu ir kaitinti kol užvirs. Į mažesnį puodą mušti kiaušinius ir suberti cukrų, lengvai paplakti. Tada supilti citrinų sultis, plakti. Puodą su plakiniu užkelti ant puodo su vandeniu ir energingai maišant kaitinti ant garų kol masė sutirštės (aš kaitinau ~10 min., termometras rodė 70 C). Puodą su kremu nukelti nuo garų ir sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą. Maišyti kol ištirps (man gavosi 200 ml skanaus citrinų kremo). (video)
Įdaras. Į puodą supilti pieną ir suberti cukrų, kaitinti iki užvirimo. Atidėti pravėsti. Kitame dubenėlyje išplakti kiaušinius su krakmolu ir supilti į pravėsusį pieno/ cukraus mišinį, išmaišyti (atsargiai, pienas turi būti nekarštas, kad nesutrauktų kiaušinių). Vėl dėti ant viryklės ir maišant kaitinti kol kremas sutirštės. Tada sukrėsti visą citrininį kremą ir gerai išmaišyti. Uždengti maistine plėvele ir palikti visiškai atvėsti.
O dabar pyragaičius pripildyti kremo, aš tai dariau nepilnai pyragaitį perpjovus išilgai pusiau, konditerinio maišelio pagalba.
Galiausiai pasigaminti glajų. Dubenėlyje įlašinti citrinų sulčių ir įberti cukraus pudros tiek, kad išmaišius būtų tiršta klampi masė. Aptepti ja pyragaičius. Viskas! SKANAUS!!!

Les Gourman Dises Disa

P.s. iš šių kiekių gavau nemažą krūvelę ekleriukų ~50 vnt. ;)) Apsivalgysim :DDD

12 komentarų:

  1. Miela Reda,
    Nuostabiai skaniai atrodo eklerai, o nuotraukos iš viso be žodžių:))
    Tik labai sunkiai sukasi jūsų puslapis, gal galima praplėsti puslapio dydį? Ar dar kažkaip pagreitinti. Labai jau reikia daug kantrybės peržiūrint:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. NIam kaip gardžiai čia pas tave atrodo :) su citrina niekad nedariau - kažkaip dažniausiai būdavo su paprastu kremu :) puiki idėja

    AtsakytiPanaikinti
  3. ODETA, begalinis dėkui Jums už šiltą žodį :)
    O dėl psl. nė nežinau ką ir pasakyti, pas mane atidaro gan greit, nė nežinau kaip galėčiau ką patvarkyti, jei apie tai nusimanote, patarkite kaip tai padaryti :) taip ir padarysiu, kad tik visi lankytojai liktų patenkinti ;):)

    INDRE, ačiū, citrina tikrai čia dera :) labai skanu buvo, bet jau tik buvo :DD kad ir daug jų gavosi, bet greit išnyko..

    AtsakytiPanaikinti
  4. oioioi eklerai su lemon curd... mmmm... man tiktu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip Tau tai pavyksta???? atrodo fantastiškai!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  6. ASTA, taip taip, lemon curd yra gėris :)

    VILMUT, ačiū labai ;) kaip supratau klausi dėl eklerų formos, kad nesubliukšta? tai atidžiai stebiu kai kepa, jei reikia temp. sumažinu, na o šiaip tai, iš šios masės tikrai gražiai gavosi, patiko man ji...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Reda, aš dievinu eklerus!!! O taviškiai tiesiog verčia iš koto, o dar citrininis įdaras, dievaži, kaip Gustavas nuo kėdės nuvirsčiau, jei ne darbe sėdėčiau :D
    Oi, galėtum mano kaimynė būti... Ateičiau dažnai vakarais cukraus pasiskolint :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Oi prajuokinai Astule :DD, ačiū :) O žinai, aš ir mielai Tavo kaimyne pabūčiau ;)

    AtsakytiPanaikinti