Puslapiai

2011 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis

BANDYMAS PASIGAMINTI GRAIKIŠKĄ SPANAKOPITĄ

Na ką gi, pagaliau pribrendau išbandyti šį skanėstą :) 
SPANAKOPITA - kitaip vadinamas špinatų pyragu, tai graikiškas patiekalas. 
Graikijoje nesu buvusi ir tikrosios SPANAKOPITOS taip pat nesu ragavusi, bet jau seniai labai viliojausi ją išbandyti. Ir štai mano 'blynas' :)
Skanu tikrai! net labai, bet visada yra bet - vienintelis minusas - patiekalas gana brangus. Sudėtyje įeinantys produktai tokie kaip FILO (phyllo) tešla, FETA sūris, RIKOTA (ricotta) varškė (galima apsieiti ir be jos), tikrai nepigūs. Bet norintys ir galintys taip palepinti save, kodėl gi ne :)...
Aš turbūt ir nebūčiau bandžiusi išsikepti šio patiekalo, bet susiklostė tam palankios sąlygos :), pirmiausia tai filo tešlą buvau nusipirkusi jau labai seniai ir laukiau tinkamos progos ją išbandyti, feta sūriui kaip tik šiuo metu Iki parduotuvėse taikoma nuolaida, tai va, jos gavau šiek tiek pigiau, o vietoj rikotos naudojau šią, konsistencija ir skoniu labai panašią į minėtą varškę, todėl taip pat daug neišleidau :), kiti įeinantys produktai įprasti ir už kiekvienam prienamą kainą...
Taip pat alternatyva norintiems, bet negalintiems sau leisti tokių brangių produktų, filo tešlą galima keisti sluoksniuota tešla, išlaidų sumažėja kone perpus, gal šiek tiek mažiau nei perpus ... 

Reikia:
popieriaus plonumo Filo tešlos (phyllo) (sunaudojau 9 stačiakampio formos lapus, pakuotėje liko dar keli)
250 g šaldytų špinatų
1 didelio svogūno
kelių svogūno laiškų (nenaudojau)
~1 v.š. šviežių smulkintų krapų (naudojau šaldytus)
1/2 stiklinės šviežių smulkintų petražolių (naudojau šaldytas)
1 nubrauktas a.š. malto muskato riešuto
1/2 citrinos sulčių

200 g burokine tarka sutarkuoto feta sūrio
100 g rikotos varškės
2 kiaušinių
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
100 g ištirpinto ir atvėsinto sviesto
alyvuogių aliejaus

Būtinas įrankis  - konditerinis šepetėlis


Filo tešlą iš šaldiklio išimti išanksto, kad atšiltų.
Svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti su šlakeliu aliejaus, sudėti svogūno laiškus ir dar kelias minutes pakepti. Tada sudėti špinatus ir vis pamaišant kepti, kol šie sušils. Pasūdyti (sūdyti atsargiai, nes į įdaro sudėtį įmaišysim ganėtinai sūrų feta sūrį), pagardinti pipirais, išspausti citrinos sultis ir suberti maltą muskato riešutą. Dar trumpai patroškinti (~1 min.), ir galiausiai sudėti krapus ir petražoles, išmaišyti ir atidėti į šalį, kad špinatų įdaras visiškai atvėstų. Jei liko skysčio, jį nukošti.
Kitame dubenėlyje kiaušinius išplakti ir sumaišyti su feta sūriu, taip pat įmaišyti ir rikotą. Krėsti pas špinatus ir viską gerai išmaišyti - įdaras pagamintas :).
Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros.
Filo tešlą atsargiai ištiesti ant darbastalio, būtų gerai, kad ant stalo dar patiestumėt maistinę plėvelę, ir ant jos uždėti tešlos lapus. Dubenėlyje sumaišyti pravėsintą tirpintą sviestą ir pora v.š. aliejaus. Didelią skardą (naudojau prie orkaitės priklausančią) patepti sviesto/ aliejaus mišiniu ir dėti vieną tešlos lapą, jį ištepti riebalais (ant kiekvieno lapo kitur dar siūloma pabarstyti džiovinto raudonėlio, bet aš nenaudojau jo), atsargiai dėti kitą, tepti riebalais, vėl tešlos lapas, riebalai ir dar kartą tešlos lapas, tepimas riebalais (viso sudėti taip 4 tešlos lapus). Tada vieną tešlos lapą dėti skersai, kad per ilgi tešlos kraštai kabotų, jį taip pat ištepti sviesto/ aliejaus mišiniu (kaip visa tai padaryti aiškiau bus jei pažiūrėsite video). Dabar jau dėti įdarą. Jį dėti tik iki pusės skardos. Tešlos dalį, ant kurios nedėjom įdaro atsargiai lenkti ant dalies su įdaru. Taip pat užlenkti kabančius tešlos kraštus, viską sulyginti ir ištepti riebalais.
Šauti į orkaitę ir kepti ~20 min., kol tešla gražiai apruduos.
SKANAUS!

Kaip pasigaminti spanakopitą video
Šaltinis Jo Cooks

11 komentarų:

  1. Reda, va cia tai skanumynas!!!!! Esu didziule graikiskos virtuves gerbeja!!! Greitai ten skrendu dviems savaitems ir galvoju kaip cia tik svorio nepriaugus, nes pastaraji karta pora kilogramu lengvai prilipo. Daug keliauju,bet niekur man nera taip skanu kaip kad Graikijoje.
    Nezinojau,kad Lietuvoje yra filo teslos pirkti.Pavydziu:-)) As senai svajoju pabandyti padaryti graikiska skanesta galaktoboureko,bet tingiu terliotis darydama filo tesla.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Filo tešlos ne taip seniai pasirodė maxima prekybcentriuose. Tiesa, lenkiškos, bet vis tiek Filo :)
    Ir man graikiška virtuvė pati pačiausia...Skaniai atrodo, Reda!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nu kaip pavyyyydžiu Tau Linut :))) pasiimk ir mane :))) nepergyvenk dėl tų poros kilogramėlių, kada žmogus dar gali save taip palepinti, išragauti kitų šalių tradicinius patiekalus, juk tai nuostabu! :)
    O filo tešlos taip, yra pirkti Lietuvoje, aš pirkau Prismoje. Tai mano pirmas susidūrimas su šia neįtikėtino plonumo tešla.
    O apie galaktoboureko nė nežinojau, greit pagooglinau ir supratau, kad tai turėtų būti neeilinio skonio patiekalas, desertas :) mmmm...bet atrodo taip sudėtinga jį pasigaminti. O Tu gal net esi mačiusi kaip jį gamina?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laisvai,Reduk!:-) Varom, o tai as kaip tik viena ruosiuosi:-)
    Galaktoboureko gaminimo procesas labai aiskiai ir paprastai yra cia:
    http://forum.say7.info/topic3727.html
    Nieko sudetingo.
    Tu paziurek ir kitos, sitos moters receptus, ji gyvena Graikijoje ir gamina daug traiciniu graikisku patiekalu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oi kaip čia skanu ♥ pamąsčiau...kodėl LT kainos tokios perdėtai aukštos ir produktai deficitiniai? Pas mus filo tešlos tikrai drąsiai galiu sakyti vos ne kiekvienoj maisto parduotuvėj rasi pirkti. Kaina ~1,50-2€. Ricota irgi nieko stebuklingo, kaina ~1,50€.Feta- yra visokių varijantų...nuo be kcal, su žolelėmis, orginali ir ne tik, tad kaina irgi žmogiška. Su mūsų algomis- patiekalas, kurį gali ne vieną kartą per mėnesį kepti. Graudu pagalvojus apie LT... ne negraudu, o man įžūlu. Skaudu, kad žmonės turi dėl kiekvienos kruopelės taip sunkiai dirbti turi, kad užsidirbti ant jos...

    pateršiau čia... nepyk :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. LINUT - kaip aaačiū už nuorodėlę! žinok kaip suitrigavai :) pasižymiu, gal išdrįsiu pabandyti ;)
    Ir sėkmės Tau būsimoj kelionėj, ooo kaip faina būt pakeliaut dabar, kažkas nerealaus...
    O Tau gerų emocijų ir daug įspūdžių ;):*

    AGUONĖLE - aha skanumėlis, visų ragavusių buvo gerai įvertintas :)
    Dėl aukštų kainų, skaudi šita tema, taip viskas sudėliota, padaryta.. ir toliau kyla, nors daugumos algos mažesnės už mažas... na bet būsiu optimistė ir tikėsiu, kad viskas pasikeis, net nenoriu ir plėstis šia tema, nes patiems dažnai pritrūksta to pinigėlio, žinoma maistui taip, užtenka, bet žmogus natūraliai turi ir daugiau poreikių, norų, tai vat, su jais ir tenka pakentėti, vis atidėliojant..:)

    Baik Tu, viskas gerai, nieko Tu čia nepateršiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Reda, nerealus pyragas, žiūriu ir noriu noriu noriu :) Tik teisingai tu sakau - brangus, deja. Ir net labai. Jei negailėčiau tų keliolikos litų filo tešlai, tai kepčiau būtiniausiai ir baklavą, ir pyragą šitą tavo. Bet vis gaila... Gal kada nors, ypatingam pasilepinimui :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. ASTULE - o taaaip, jei ne tos kainos, pas mane irgi norimų išbandyti patiekaliukų skaičius gerokai prasiplėstų :) Baklava irgi kažkur toli toli svajonėse..
    Laukiam progų arba geriasnių laikų :) nugi turim sulaukt, ane :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O aš šiek tiek nusivyliau, bet ne šiuo receptu, o filo tešla. Man gavosi laaabai riebu, sviesto/riebalų skonis permušė visus kitus skonius. Gal aš tuos lakštus per nuoširdžiai tepiau, gal reikėjo tep-lep kur-nekur pamozoti...O šiaip tai nežinojau kas per velnias ta rikotos varškė ir nieko panašiu pavadinimu IKI neužmačiau, tai intuityviai dėjau vietoj jos grūdėtą varškę, manau įdaras neblogas gavosi. Žodžiu, lyg ir paprasta pasigaminti, bet neverta, labai paskui ilgai tvarkytis namus reikia, dukra lupinėjo tešlą nuo viršaus, vaikščiojo visur, trupino, riebaluotais pirščiukais čiupinėjo...:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinokit aš ja taip pat šiek tiek esu nusivylusi, daugiau niekad ir nepirkau jos, nes skonis nepasirodė vertas kainos, nors patiekalas tikrai skanus buvo ;) bet ne tiek kad vėl pirkčiau, gal kada nors, nes yra nemažai neragautų skanėstų :)
      O dėl Jūsų nusivylimo tai labai gaila, nes nepigus gi malonumas. Linkiu Jums sėkmės ir kuo daugiau skanių atradimų :)

      Panaikinti