Puslapiai

2011 m. rugpjūčio 3 d., trečiadienis

Aguonėlės duona su avižiniais dribsniais

Na ką, giriuosi ir begalo bekrašto džiaugiuosi!!! kad pagaliau pavyko iškepti duoną, kuria esu visiškai patenkinta, nuo skonio iki išvaizdos!!! Nuo šiol ji mūsų pačiausia, labai geras skonis, mikštutė, kvapni balta duona. Didelis džiaugsmas matyti kaip vienos riekelės iki galo nesukramčiusi, o jau daaar, net su įsakmiu tonu, veblendama prašo paduoti kitą... mano degustuotoja... :DDD
Ačiū Aguonėle už šio Tavo šedevro receptą!!! 



Pas Aguonėlę taip viskas aiškiai aprašyta, bet duona taip sužavėjo, kad receptą būtinai noriu turėti ir pas save, todėl...štai jis:

Įmaišui ėmiau:
100 g kvietinių miltų
50 g speltos miltų
100 g vandens
2 g šviežių mielių
2 g druskos

Taip pat reikia:
50 g avižinių dribsnių
150 g verdančio vandens

Tešlai naudojau:
paruoštus avižinius dribsnius
300 g kvietinius miltus
50 g speltos miltus
120 g vandens
7 g šviežias mieles
10 g druską
1 kaupiną v.š. medaus


Dariau taip:
Visus įmaišui skirtus produktus sumaišiau, uždengiau maistine plėvele ir palikau 1 val. kambario temperatūroje. Poto įdėjus į šaldytuvą kantriai išlaukiau ~22 val.
Ištikro norėjau trumpiau palaukti, po ~19 laukimo valandų, iš šaldytuvo išsiėmiau įmaišą, palaikiau jį 30 min. kambario temperatūroje ir jau norėjau pradėti minkyti tešlą, kai paskaičius receptą pamačiau, kad taip pat iš vakaro reikėjo užpilti verdančiu vandeniu avižinius dribsnius!!! o jeeetaus, šį žingsnį praleidau, na ką, ėmiau suktis iš padėties, įmaišą nukišau atgal į šaldytuvą, dubenėlyje verdančiu vandeniu užpyliau avižinius dribsnius (dar reikėjo juos prieš tai pakepinti, bet aš nekepinau) ir uždengiau rankšluostėliu. Palaukiau dar apie 3 val. ir vėl ištraukus iš šaldytuvo įmaišą, po pusvalanduko jau ėmiausi tešlos minkymo. 
Į dubenį su įmaišu sukrėčiau avižinius dribsnius, subėriau visus miltus, mieles, medų ir supyliau vandenį. Rankomis minkiau ~4 minutes, tada sudėjau druską ir minkiau dar ~6 minutes. Uždengiau maistine plėvele ir palikau 1 val. pakilti, po 30 min. perlanksčiau, lengvai perminkiau. 
Po valandos dar sykį perminkiau ir suformavau pailgą kepaliuką, dėjau jį į pailgą kildinimo krepšelį (naujausias mano virtuvės rakandas :)), uždengiau rankšluostėliu ir palikau pakilti 1 valandą. 
Orkaitę įkaitinau kartu su skarda ir karščiui atspariu dubenėliu iki 230 C temperatūros. Perkėliau pakilusį kepaliuką ant įkaitintos skardos ir įpjoviau keliose vietose. Į dubenėlį įpyliau verdančio vandens, greit uždariau orkaitės duris, kaip rašė Aguonėlė ir kepiau 15 min. (nustačiusi kaitrą tik iš apačios, kad per greit apskrustų ). Poto atidarius duris išleidau garus ir vėl uždarius ir nustačius 200 C temperatūrą (taip pat kaitrą nustačiau ir iš viršaus), kepiau dar ~20 min. Išėmusi iš orkaitės atvėsinau ant grotelių.

*Štai taip mano valgytoja dorojo duonelę :) nors plutelė gaunasi tikrai minkštutė ir begalo skani, bet taip juk įdomiau :DDD

Šaltinis Aguonėlė

7 komentarai:

  1. Atrodo fontastiškai! Čia tam kildinimo maiše ar kur ten gal duona kildinta, dėl to tokia gražuolė?
    Taip išgyrei, kad tikriausiai susigundysiu ir aš kepti, nors šiaip valgau tik juodą duoną :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. ką jūs ponai ir ponios..:))) nerealus vaizdelis..:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nerealiai atrodo!! :) labai norėčiau ir aš kada tokią iškepti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. ar as dar nerasiau, kad ji fantastiska???

    AtsakytiPanaikinti
  5. VILMA - aaačiūūū!! Aha kildinau pailgam kildinimo krepšelyje :) dėl to:)
    O išgyriau, nes man ji tokia pačiausia gavos :), žinai, kiek žmonių tiek ir skonių, todėl negaliu sakyti, kad patiks visiems be išimties :), o jei Tu dar ir tik juodą duoną valgai, tai žinai, sunkoka bus ir įtikti :) bet gėris man ji, tikras gėris :)

    ODITELE - nagi ačiū ačiū :D ;)

    RŪTA - dėkoju labai!!! tikiuos išsikepsi, man tai duonos kepimo procesas begalo patinka :) aš išvakaro pasidariusi įmaišą ir atsigulusi miegoti, net jaudinuosi, galvoju kaip ryt gausis ją iškepti, ar skani bus, kokia plutelė ir tt...:DDD gal kam ir juokinga, bet man taip yra ir susikuriu tokį mažą džiaugsmą, kad galiu tuo mėgautis :)))

    NERINGA - super, dėkui, labai malonu gauti Tavo pagyrimą!!!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Idealiai iskepus duonike ♥
    Puiku kad patiko ir viskas sekmingai baiges su tesla ;)
    As ir jau namuciuos...pirstai jau mielai maisytu kokia tesla, bet dar turiu daug uzsaldytos ir cia taip karsta....laukiu geresniu laiku :DD

    AtsakytiPanaikinti
  7. Heeei, prašom netinginiauti :DD nes laukiam laukiam :) Na bet jei taip karšta, tikiu, kad nesinori nieko...
    Ir ačiū už pagirtą duonelę, jau vėl svajoju kaip kepsiu, bet vėl išvykusi, tai artimiausiu metu nieko nebus.

    AtsakytiPanaikinti