Puslapiai

2011 m. liepos 27 d., trečiadienis

Prieskoninių žolelių pasta

PERSPĖJIMAS 2011 08 28

LABAI GAILA, BET ŠIS BŪDAS NEPASITVIRTINO!!! ŽODŽIU, TOKIU BŪDU SURUOŠTAS BAZILIKAS ILGAI NELAIKĖ - VAKAR NORĖJAU DĖTĮ Į SRIUBĄ PASTEBĖJAU UŽSITRAUKUSĮ PELĖSĮ - FU KAIP NEMALONU!!! SAKYTUM, KAD GALĖJAU KĄ PADARYTI NE TAIP? BET JUK AR ĮMANOMA ČIA SUKLYSTI? TURBŪT NELABAI, NEBENT PANAUDOTI NETINKAMĄ ALIEJŲ, BET GALIU PATIKINTI NAUDOJAU TOKĮ, KOKS BUVO NURODYTAS ŽURNALO PASKELBTAME RECEPTE.
TAIGI, NIEKAM NEPATARIU JO GAMINTIS!!!!!

***************************
Man atrodo tai superinis būdas pasiruošti žoleles žiemai ir ne tik!!! Jei užderėjo darže ar ant palangių per daug prieskoninių žolelių ir nespėsite jų sunaudoti šviežių, o džiovinimas toks nemažai laiko, ir vietos reikalaujantis procesas, tai labai paprastas būdas jas išsaugoti. O be to, ''Virtuvė Nuo...Iki...'' žurnale rašo, kad tai ne tik paprastas, greitas būdas, bet taip pasiruošus žoleles, išlieka puikus jų skonis bei aromatas.
Nors šį kart pabandžiau su bazilikais, nes mamos didelės kantrybės dėka jų turiu net kelis vazonus, taip pasiruošti galima ne tik juos, bet ir mėtas, raudonėlius, melisas, petražoles, mairūnus ir daug kitų užderėjusių žolelių!!!  
Taip pat, žurnale rašoma, kad tinka naudoti ir kepiniams, netgi saldiems! bet tuomet vietoj alyvuogių aliejaus reiktų naudoti vynuogių sėklų ar graikinių riešutų aliejų, mat jie yra švelnesnio skonio ir aromato.
Šis mano pasigamintas bazilikų gėris tinka pagardinti sriubas, troškinius, salotas, padažus, mėsos patiekalus ir ką tik širdis geidžia :). Nors ir negaliu tvirtinti, kad tikrai tikrai, nes pasigaminau pirmą kart, žurnale teigiama, kad laikyti galima net iki 9 mėnesių, žinoma šaldytuve!


Reikia:
150 g bazilikų lapų
~80 ml aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
verdančio vandens


Bazilikų lapelius nuskabyti ir gerai nuplauti. Sudėjus į dubenį užpilti verdančiu vandeniu, palaikius ~10 sekundžių vandenį nupilti. Nuplikytus ir gerai nuvarvintus lapelius sudėti į elektrinį maisto smulkintuvą, įpilti 60 ml aliejaus ir pulso režimu jas susmulkinti iki pastos konsistencijos. 
Susmulkintus bazilikus sudėti į nedidelį švarų stiklainiuką, užpilti ~20 ml alyvuogių aliejaus ir uždegti dangteliu. 
Laikyti šaldytuve.

Šaltinis žurnalas ''Virtuvė Nuo... Iki...

19 komentarų:

  1. Aha, aha aš irgi skaičiau tą straipsnį ir jauruošiuos taip pasielgti su savo bazilikais :) Jei tik spėsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. VILMA manau tikrai verta, o laiko neužima daug tikrai! :) va vakar prieš einant į lovą pasidariau, kai nieks nebetrukdė :D, tai užtrukau turbūt ~15-20 min.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Čia kaip visada - sunkiau prisiruošt, nei padaryt :)

    Beja, sveikinu su laimėjimu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. :) aaaačiūūūū VILMUT :) labai smagu!!!!
    Gaila, kad nedalyvavai piknike...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ir mano akis taip pat patraukė šitas receptas. Jau anksčiau norėjau pasigaminti aliejų su žolelėm, net ir dekoratyvų butelį specialiai tam nusipirkau. Bet beieškodama recepto užsienio portaluose radau štai kokią informaciją -

    Storage: Any infused oil should’t be stored for too long. Specially if you using garlic.Couldn’t find on the internet an exact storage duration. I would say make in small quantity and don’t store more than 2 to 3 weeks max and that is what I have been following.

    Precautions: When infusing oils, please be aware of the dangers of botulism. Here are some helpful links with more information:

    http://www.meninaprons.net/archives/2007/05/heating_kills_botulism_for_inf.html

    http://pubs.ext.vt.edu/2911/2911-7041/2911-7041.html

    Prašau, paskaitykite. Mano galva, su tokia žolelių pasta turėtų būti panašiai. Įdomu, ar "Virtuvė Nuo...Iki" redakcija apie tai girdėję ir ką mano. Nes žinant šitą informaciją, man tas 9 mėn. laikymo terminas kelia susirūpinimą. Ką manote?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kokios nuotraukos puikios ♥
    Aš irgi skaičiau žurnale apie šį ruošimo būdą, bet dar neprisiruošiau pasigaminti.
    Esu darius pesto, tai jis man pora savaičių laikės šaldytuve bet neilgiau... ;( dabar tikrai kaip su tuo galiojimu ?

    AtsakytiPanaikinti
  7. GYVENUSUMEILE - na ką aš galiu pasakyti, tik labai ačiū už informaciją! Perskaičiau ir su mano menkomis anglų žiniomis supratau tiek, kad tos bakterijos daugiausia dauginasi konservuotuose produktuose, todėl svarbu naudoti verdantį vandenį, aukštą temperatūrą, kad nužudyti tas bakterijų ląsteles... na ir kaip to išvengti...+ aliejaus ir česnako derinys nėra tinkamas konservuoti...
    Kas dėl laikymo, nieko negaliu pasakyti, kaip ir rašiau, darau pirmą kartą, todėl negaliu nieko teigti, kolkas lauksim ir matysim, kaip su tuo žolelių laikymu seksis...žinoma turbūt 9 mėnesių neteks laikyti, nes jau dabar jį dažnai naudoju ir liko ne tiek ir daug..bet žiūrėsiu, stebėsiu ir jei ką pastebėsiu įtartino būtinai parašysiu...
    Taip pat nenoriu tikėti, kad toks populiarus žurnalas turintis nemažą tiražą, skelbtų receptą, rašytų informaciją prieš tai išsamiai neišsiaiškinęs laikymo pasekmių, turbūt yra išbandyta ir patikrinta?
    Nesu specialistė tikrai, ir pateikiu jau išbandytus receptus, sukurtus ne mano pačios, todėl atsiprašau, bet negaliu nustatyti ar yra reikalo jaudintis ir pergyventi dėl sveikatai keliamų pavojų...

    AtsakytiPanaikinti
  8. AGUONĖLE - taigi stebėsim - žiūrėsim :) ir dėkui :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš visiškai Jus suprantu, Reda :) Tiesiog norėjau pasidalinti informacija, nes bent jau aš, perskaičiusi ją, nutariau neberizikuoti - o maža ką - tas botulizmas (nors iki jo su šia pasta ar aliejumi būtų toli toli) labai nejaukiai skamba. Žurnalo redakcija galėjo ir nežinoti...Aš gal jiems parašysiu (Eglut iš žaidimų aikštelės, gal tu skaitai? :)). Manau, tiesiog reiktų būti atsargesnėm ir per ilgai laikyto nenaudoti. Skanių vasaros malonumų visom ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Taip taip ačiū Jums, kad pasidalinot informacija, manau bus naudinga ne tik man, bet ir bandantys bus atidesni :)
    Jums taip pat puikių akimirkų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Užuojauta dėl rezultato, įsivaizduoju nusivylimą. Gerai, kad mane nugalėjo tinginys ir aš taip ir nepasidariau šitos pastos :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tikrai gerai padarei, kartais tinginys išgelbsti, va kaip šiuo atveju :D o aš taip, tikrai nusivyliau, gaila, kad mano labai mėgiamame žurnale toks lepsusas...ką jau kalbėt apie 9 mėnesių laikymą, čia nė mėnesio neišlaikė...

    AtsakytiPanaikinti
  13. jau buvau pagalvojusi,kad radau dar viena buda issaugoti zalumynus ziemai, nes kazko panasaus ieskojau, bet dar neradau. Esu praeita ziema pirkusi saldytus bazilikus ir zoleliu misini, tai skoniu neprilygsta dziovintiems ir turejau pati uzsisaldziusi krapu, todel, siai ziemai jau uzsaldziau (nuplaunu,gerai isdziovinu su salotu dziovykle ir susismulkinu): krapus, pertrazoles, bazilikus, salieru lapus, metas, spinatus ir dar liko taip paruosti ciobreli. taip pat pesto padaza ziemai uzsaldziau http://kasuvalgyti.lt/2009/09/pesto-arba-kodel-bazilikas-nevykusi-gele/

    AtsakytiPanaikinti
  14. ANONIMIŠKE - ačiū už nuorodėlę, gaila, kad sugadinau du bazilikų vazonus šitam netinkamui būdui, o va būčiau užsišaldžiusi ar vienus ar pesto padažą - būtų užtikrintai pavykę, bet ką gi, sakoma, kad nerizikuosi, šampano negersi :) kitą kart žinosiu ir tik šaldysiu :)) beje, o krapus ir petražoles aš irgi šaldausi, liuks :))

    AtsakytiPanaikinti
  15. As taip pat isbandziau si Virtuve Nuo..Iki skelbtą recepta, ir buvau be galo nuvilta kai issitraukusi po 2 savaiciu nuo paruosimo, radau apipelejusi..tad tikrai neverta gadinti tokio gerio kaip bazilikas tokiu budu..

    AtsakytiPanaikinti
  16. Labai gaila, kad ir Jūs nusivylėte...tikėjausi, kad man vienai taip nepasisekė...

    AtsakytiPanaikinti
  17. Gaminau ir aš. Po savaitės atiariau patikrinti - trenkė kažkokia rūgtele, nutariau, kad sugedo (pora litrų bazilikų lapelių (lapelių, o ne pastos) - velniop..). O jau buvau pasiruošusi baziliko antrai porcijai gaminti.. Tai sumaliau kaip parašyta, tik sumečiau šaldiklin - neturėtų sugesti :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Aš irgi sekančius kartus tik šaldysiuos...

    AtsakytiPanaikinti
  19. Na, kaip gaila, kad per vėlai pamačiau šį įrašą. Vakar taip suruošiau didelį krūmą bazilikų, o kai perskaičiau, nuliūdau, nes ir manęs spėju laukia tokia ateitis su ta pasta. Bent tiek gerai, kad iš tingėjimo, neprasiėjau pro visus tris krūmelius, o tik vieną nuskyniau. Kitus du reikės užšaldyti. Kaip gaila...

    AtsakytiPanaikinti