Puslapiai

2012 m. vasario 18 d., šeštadienis

KAKAVINIAI SAUSAINIAI SU ŽEMĖS RIEŠUTŲ KREMO ĮDARU

Na gi, žinokit, pasigirsiu :)) pagaliau prisiruošiau pasigaminti naminio žemės riešutų sviesto, nes parduotuvėje tiesiog nekyla ranka pirkti... Na ir ką gi, gavos neblogai, išskyrus tai, kad šiek tiek perkepinau riešutus (mat pagal orig. receptą skrudinti juos reikia gan aukštoje temperatūroje vis pamaišant, o man jau po 10 minučių jie buvo gerokai perkepę), na bet niekis, skonis gavos neblogas, o ir mano numatytiems kepiniams puikiai tiks :)
Ir štai vienas iš jų! 

Minkštučiai, pertepti ypatingu kremu, sodraus skonio sausainiai puikus pasirinkimas norint nustebinti ir pamaloninti artimuosius... savaitgalio desertui, šventiniam stalui, susitikimui su draugais ar tiesiog savęs palepinimui... 

Gaminkime su meile! 


Sausainių tešlai reikia:
125 g kambario temperatūros sviesto
160 g rudojo cukraus (arba pagal skonį)
1 kiaušinio
240-260 g miltų (naudojau Karališkus)
40 g kakavos miltelių
3/4 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
220 ml pieno

Sviestą išplakti su cukrumi iki purumo, įmušti kiaušinį ir dar šiek tiek paplakti. Kitame dubenyje tarpusavy sumaišyti miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Dėti kelis šaukštus miltų mišinio į sviesto mišinį, maišant pilti puse pieno, berti dar kelis šauktus miltų, supilti likusį pieną ir maišant suberti visus likusius miltus. Turi gautis klampi masė.
Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros. Pasiruošti skardą išklotą kepimo popieriumi.
Krėsti tešlą į konditerinį maišą su antgaliu apvalia skylute (aš tokio neturėjau, todėl dariau su banguotu) ir į paruoštą skardą spausti nedidelius (~3 cm skersmens) apvalios formos sausainėlius (jei neturite konditerinio maišelio galima pasinaudoti paprastu maišeliu prakirpus kamputyje skylutę, arba sausainius išformuoti tiesiog dviejų šaukštelių pagalba). Šauti į orkaitę ir kepti ~10 minučių (man gavosi dvi didelės skardos, bet kepiau kiekvieną atskirai). Iškeptus atvėsinti.


Sausainių pertepimui reikia:
1 kiaušinio baltymo
75 g cukraus
60 kambario temperatūros sviesto
75 g žemės riešutų sviesto (kambario temperatūros)


Taip pat reikia kapotų riešutų ir arba granuliuoto cukraus (bet nebūtinai)


Į puodą įpilti šiek tiek vandens, dėti ant viryklės ir kaitinti iki užvirimo. Kiaušinio baltymą supilti į švarų, sausą, metalinį dubenį (aš naudojau puodą su rankena), ten pat suberti ir cukrų, uždėti ant užkaisto puodo su verdančiu vandeniu (lygiai taip kaip tirpintume šokoladą) ir maišant kaitinti kol masė pasiekia ~60 laipsnių, jei maisto termometro neturite, kaitinti tol kol ištirpsta cukrus. Nuėmus indą su baltymų mase išplakti iki masė taps sunki ir tasi (elektriniu plakikliu užtruksite keleta minučių). Atvėsinti. 
Kai baltymų masė gerai atvėsusi, sukrėsti sviestą, išmaišyti ir galiausiai dalimis vis maišant sudėti žemės riešutų sviestą. Maišyti /plakti iki vientisumo.
Kremas paruoštas! Galima naudoti iškarto arba kremą pasiruošus iš anksto laikyti sandariai uždarytame indelyje (pvz. stiklainyje) šaldytuve kelias dienas. Bet prieš naudojant kremas turi būti kambario temperatūros.


Sausainius pertepti kremu, kraštelius pabarstyti granuliuotu cukrumi ir/ arba smulkiai kapotais žemės riešutais. Sudėti į šaldytuvą ir palaikyti bent valandžiukę. Vėliau patartina laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve. SKANAUS!!!

10 komentarų:

  1. Ojoi kaip jie gerai atrodo, taip labai labai gerai! Kol dar pavasaris neatėjo ir sąžinės balsas nešaukia "sustorėsi!" bandysiu ir aš kepti :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smaguma RENATA, dėkui :) juk kažko skanaus tai norisi..bent mano šeimynai - kiekvieną dieną :D

      Panaikinti
  2. Ir aš vis ruošiuos naminį sviestą pagamint, bet vis patingiu :) tavo pavyzdys įkvepia

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinai, būtinai pasidalink kaip seksis, nes man ar todėl, kad perkepinau juos ar dar koks velnias, drėgmės trūko, tai vandeniu kompensavau..medaus taip pat dėjau ..

      Panaikinti
  3. Aš jau pora metų vis ruošiuosi pasigaminti to sviesto, ir maišą jau pakepintų žemės riešutų, skirtų konditerijai, turiu (tikiuosi, kad tiks). Tik tingiu į rankas blenderį paimt...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tinginiukė :* :) nors man irgi nemažai laiko prireikė pagaliau prisiruošti pasigaminti jo.. tai dabar laabai patenkinta, nes galėsiu išbandyti dar ne vieną išsisaugotą receptą.. :)

      Panaikinti
  4. Reda, va stai uz tokius irasus, receptus ir butent tokias nuotraukas as myliu tavo bloga! Warms up my heart, kaip sakoma!! tavo panele - groziu grozis!!

    AtsakytiPanaikinti