Puslapiai

2011 m. spalio 31 d., pirmadienis

MOLIŪGŲ DŽEMAS

Tikras atradimas!!! Negaliu patikėti, kad MOLIŪGAI šitoks gėėėris!!! Prasideda mano kelionės ir išbandymų metas su šia nuostabia daržove :)))
Pirmiausia nutariau išbandyti moliūgų džemą, kuris mus, švelniai tariant, pritrenkė. Džemas tooooks skanus, kad iki dabar negaliu patikėti, kad taip pigu jo pasigaminti, juk dažniausiai kokį moliūgą gaunam iš gerų kaimynų (kaip aš šiuo atveju), senelių ar patys užsiauginame savo daržinėje, o jie taip gerai dera, kad neįtikėtina...Taigi paragavus jo pirma mintis - mmmmmm......kažkas panašaus į persikus, su apelsinų gaidele..vienu žodžiu begalo skanuuuu!!! Vyras irgi liko sužavėtas, kas beabejonės man didžiulis džiaugsmas :)))
Jei turite namie moliūgą ir nežinote ką su juo nuveikti, rekomenduoju. Džemas skanu tiesiog užtepus ant pyrago riekelės, įmaišyti į varškytę, skanauti su blynais, naudoti kepiniuose ar pan... ;)

Reikia:
2 kg plonomis riekelėmis (maždaug 0,5 cm) supjaustyto moliūgo
1 stiklinės vandens
1 kg cukraus (naudojau ~650 g)
1/2 stiklinės šviežiai spaustų citrinų sulčių (2 citrinų)
žiupsnelio cinamono

Taip pat reikia:
sterilizuotų stiklainiukų + dangtelių 

Moliūgo riekeles (žinoma be sėklyčių) išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šauti į įkaitintą iki 180 C temperetūros orkaitę, kepti ~15-20 min. (dariau 3 partijas, kepiau po ~20 min., viso užtrukau ~1 val.). Iškeptas riekeles atskirti nuo žievelės, minkštimą sumesti į puodą, pilti vandenį, berti cukrų, pamaišyti ir virti tol, kol moliūgienė ims tirštėti (viriau ~50 min.). Galiausiai paskaninti cinamonu, supilti citrinų sultis, išmaišyti ir nukaisti puodą. 
Džemą sukrėsti į nedidelius paruoštus stiklainiukus ir užsandarinti dangteliais. SKANAUS!!!

Šaltinis knyga ''Smagurių enciklopedija''

P.s. kadangi receptą išbandžiau pirmą kartą, negaliu atsakyti kiek džemas gali stovėti, bet cukraus dedasi nemažai, todėl, manau, turi stovėti gana ilgai, kaip ir visos uogienės/ džemai...

15 komentarų:

  1. Reda,atrodo skaniai:) Šiais metais neauginau moliųgų, bet prisižiūrėjusi tokių nuostabių receptų, kaip tavo, kitais metais būtinai auginsiu:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Reda, na esi tikra šaunuolė, gerą mintį pametėjai ;) atrodo labai skaniai, dar manau reikės paeksperimentuoti su kokiais čili ir šalavijais :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ODETA, ačiū už gražius žodžius, malonu :* :)) o džemą tikrai labai rekomenduoju :)

    MINDAUGAI, ačiū Tau, tikiuos pabandysi, aš tiesiog žinau, kad jis negali nepatikti :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ojoj kokia puiki idėja. Kaip tik ant palangės laukia pusė moliūgo.. O sriubos taip nenorėjau.. ;)
    Bandysiu!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tai kiek laiko gali rūsyje stovėti?Bet turbūt greit suvalgėte ir neužsistovėjo :) ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi žinokite tikrai neužsistovėjo, todėl sunku tiksliai pasakyti :)

      Panaikinti
  6. Labai skanu. Patiko visiems šeimos nariams ir visiems, kam daviau paragauti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. O ipylus citrinu sulciu reikia uzvirinti?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Puiki idėja! Kiek tokių stiklainiukų Jums užsipildė?

    AtsakytiPanaikinti