Na va ir manoji gražuolė puikuolė:). Šį kart esu patenkinta jos išvaizda:) pasistengiau ir trečias duonelės kepimo kartas nemelavo:) Būtent pagal šį receptuką kepiau jau antrą kart, tikrai skani naminė duona, verta bent kartelį išbandyti. Jos receptą gavau kartu su atpiltu raugu iš tos pačios geros draugės, o ji sakė gavo iš savo geros draugės:D, taigi gaila, bet konkretaus receptuko šaltinio nurodyti negaliu.
Tešlai reikia:
~400 g ruginių miltų (jeigu norima, kad duona būtų juodesnė, ruginių miltų galima dėti daugiau, tada atitinkamai kvietinių mažiau)
~550 g kvietinių miltų (miltų kiekis gali būti reguliuojamas, svarbu žinoti kad tešla turi gautis pakankamai lipni prie rankų, bet formuojama)
0,5 stk. cukraus
raugo startelio (aš pilu visą kiek turiu atsipylus, t.y. maždaug ~ 100 -150 ml)
0,5 stk. cukraus
raugo startelio (aš pilu visą kiek turiu atsipylus, t.y. maždaug ~ 100 -150 ml)
nedidelė saujelė druskos
saujelė kmynų
1 v.š. cukraus
~ 3 v.š. kvietinių miltų
850 ml verdančio vandens
Pirmiausiai tai reikia atsiskaičiuoti, kada gaunasi kepimo laikas, kad netektų keltis naktį ir kepti duoną :D
Į dubenį suberti druską, kmynus (jeigu norima, vietoj kmynų galima dėti pakepintas saulėgrąžas, moliųgų sėklas ar pan.), cukrų, 3 v.š. miltų. Viską užpilti verdančiu vandeniu, pamaišyti ir padėti, kad atauštų. Tada į atvėsusį mišinį supilti raugo startelį, dar šiek tiek pamaišyti, uždengti rankšluostėliu ir palikti 2 paroms rūgti (kambario temperatūroje).
Toliau į masę dėti 0,5 stiklinės cukraus, išmaišyti ir atidėti raugo kitam kartui.
Toliau palaipsniui dėti miltus (aš dedu šiek tiek vienų miltų, šiek tiek kitų, ir vėl taip, vis išmaišant, kol gaunasi prie rankų limpanti ,bet formuojama tešla). Ir minkyti apie 10 minučių. Baigus minkyti tešlą vėl uždengti rankšluostėliu ir palikti 6-8 val. pakilti.
Tešlai pakilus šiek tiek paminkyti, sukrėsti ant kepimo skardos ir šlapiomis rankomis formuoti kepalą.
Orkaitės įkaitinti nereikia, tik įjungus šauti paruoštą kepti kepaliuką (recepte dar nurodyta, kad geriausia kepti įjungus ventiliatorių, bet kadangi pas mane orkaitė senučiukė ir ventiliatoriaus nėra, negaliu apie tai nieo pasakyti). Nustatyti 200 C temperatūrą ir kepti 40 minučių, vėliau temperatūrą sumažinti iki 150 C ir kepti 1 h 10 min. (kai reikėjo sumažinti temperatūrą šį kartą aš sumažinau iki 180 C ir kepiau apie 45-50 min.).
P. s. koks džiaugsmas šeimyną lepinti šviežia namine duona:)
Skanaus:)