Puslapiai

2012 m. balandžio 6 d., penktadienis

KIAUŠINIENĖ BULVIŲ KREPŠELIUOSE

VELYKOS jau čia pat! Tai pati gražiausia laukiamiausia, o be to, mano vaikystės mylimiausia PAVASARIO šventė!!! Kadangi buvau laiminga augdama kaime, ir turėjau daug pažįstamų kaimynų, o ir mane turbūt visi pažinojo :), tik atsikėlusi iš pat ryto, nekantriai su draugais išsiruošdavome kiaušiniauti, kitaip net negalėjo būti! Pamenu, MAMA net neleisdavo anksčiau kokios 10 valandos, nes juk peranksti negražu, kaimynai dyvysis :D O man laikas rodos sustodavo iki to momento, kada pagaliau išgirsdavome - vaikai! eikite kiaušiniauti!!! Velykos nebuvo įsivaizduojamos be pasivaikščiojimo per kaimelį, bevarstant namų duris, sveikinant su gražia švente ir prašant kuo gražesnių, 'mandriau' numargintų kiaušinių, o jei dar kokį saldainį ar sausainį gaudavome, tai džiaugsmas begalinis :) Net pasišokinėdami kulniuodavome ir rodos tai būdavo pati nuostabiausia ir laimingiausia diena gyvenime... 

Taigi, sveikinu išanksto visus užsukančius! Ir gražios, saulėtos, margos, laimingos, jaukios ir džiaugsmingos šventės JUMS ir JŪSŲ artimiesiems!!! 

Na o Šventiškam Velykų rytui siūlau sočius, skanius ir šiek tiek įdomesnius pusryčius. Tai tik idėja, todėl įdarą pasigaminkite iš Jums mėgstamų ingredientų.
Patiekaliukas labai paprastas. Žinoma, ryte atsikėlus tikrai nesinori dar raitotis rankoves ir ilgai plušti, kol pagaliau atsisėsite skaniai papusryčiauti, todėl būtent šiam patiekalui didžiąją darbo dalį, t.y. išsivirti bulves ir pasiruošti tešlą, galima iš vakaro. Nors tai nėra didelis ir sunkus darbas, visgi laiko šiek tiek reikia. Na, o kai bulvių tešla paruošta iš vakaro, ryte teliks sumakaluoti pvz. kiaušinius - pakepintos šoninės juosteles - tarkuotą sūrį - žirnelius - mėgstamus žalumynus, užpildyti įdaru bulvių krepšelius ir vuolia! Netrukus valgysite skaniausius pusryčius :)
Na, bet kuriuo atveju Jūsų pasirinkimas ;)
O čia mano greitas ir iš paprasčiausių ingredientų pagamintas variantas.

Bulvių tešlai ėmiau (visi kiekiai apytiksliai):
~500 g bulvių
1 nedidelį svogūną
~50 g sviesto
2 v.š. miltų
1 v.š. bulvių krakmolo
1 kiaušinį
druskos, pipirų pagal skonį
šiek tiek aliejaus kepimui

Bulves išsiviriau pasūdytame vandenyje (šiaip tinka ir skustos, ir ne, bet žinoma jei virsite su lupena, tik išvirtas nulupkite). Kol karštos sugrūsti į košę, dėti sviestą, mušti kiaušinį, berti miltus, krakmolą, druską, pipirus (jei reikia) ir viską išmaišyti.
Svogūną nulupiau, supjausčiau nedideliais kubeliais ir pakepinau su šlakeliu aliejaus iki švelniai rudos spalvos. Sukrėčiau juos į bulvių tešlą ir gerai išmaišiau.


Ištiesų bulvinių krepšelių masė beveik tokia pat, kaip mūsų labai mėgstamų švilpikų, galima ją daryti ir lygiai tokią pat, tiesiog, kaip jau minėjau, čia svarbiausia idėja, kitoks pateikimas/ patiekimas.

O įdarui ėmiau:
3 dešreles
~70 g fermentinio sūrio
4 kiaušinius
2 v.š. majonezo
gerą žiupsnį druskos
smulkintų krapų

Dešreles supjausčiau plonais griežinėliais ir pakepinau su šlakeliu aliejaus. Į dubenį įmušiau kiaušinius, subėriau sutarkuotą sūrį, sukrėčiau majonezą, įbėriau druskos ir sudėjau pakepintas dešreles, išmaišiau.
Orkaitę įkaitinau iki 200 C temperatūros.
Keksiukų formos kiekvieną duobutę ištepiau aliejumi, jose iš bulvių tešlos išformavau 'krepšelius' ir pašoviau kepti 10 minučių. Tada ištraukus iš orkaitės kiekvieną krepšelį užpildžiau įdaru ir dėjau kepti toliau dar apie 10-15 minučių, kol iškepė įdaras.
Karštus pabarsčiau krapais, valgėme su daržovėmis.


Idėja iš Lauren's Latest

12 komentarų:

  1. Ačiū už idėją.. Gražių ir jaukių švenčių!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū mergytės! Jums taip pat :*

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai fainas receptas!!!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Reduk,sauletu Tau ir Tavo seimai,siltu,linksmu,"kiausiniuotu" Velyku!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Turėjai nuostabią vaikystę :) Man atrodo, kad kaime augti vaikui yra pati geriausia vieta :) Aš pati augau priemiestyje, bet tokių šiltų tradicijų, kaip ėjimas per kaimynus kiaušiniauti, man jau nežinomas.
    Pavėlavau palinkėti gražių Velykų, tai linkiu gražaus pavasario! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū VILMUT, tai kad nepavėlavai, sveikinu ir aš Tave ir Tavo šeimynėlę su Šv. Velykom ir šilto pavasario :)

      Panaikinti
  6. Su pavasariška švente, Redute ;) tavo vaikystės prisiminimai labai artimi maniesiems ir ačiū tau, kad sugrąžinai į vaikystę ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aaačiū mažiute :) ir smagu, kad turi panašių prisiminimų :)

      Panaikinti
  7. Miela Reeda, labai džiugu sugrįžus rasti nerealiai gražiai ir apetetingai atrodantį Tavo patiekaliuką:))

    AtsakytiPanaikinti